Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:42 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria sportului constănţean / Fotbal (XVI) Cum a câştigat Farul primele două titluri de campioană la juniori

ro

16 Jan, 2013 22:46 2315 Marime text
istorie.jpgÎn vârstă de 86 de ani, Gogu Cojocaru este o adevărată enciclopedie sportivă. De-a lungul anilor, a strâns date, cifre şi evenimente, la multe dintre ele fiind martor sau direct implicat, şi le-a adunat în istorii ale sportului constănţean, pe discipline. Studiul său şi munca-i migăloasă s-au axat pe nouă sporturi: fotbal, hipism, karting, tenis de masă, ciclism, automobilism, bridge, motociclism şi volei. Încep cu începutul şi se opresc în jurul anilor 2000. Gogu Cojocaru a pus la dispoziţia cotidianului ZIUA de Constanţa tot materialul său documentar, astfel că, pe parcursul mai multor episoade, vă invităm să cunoaşteţi preţioase file de istorie sportivă constănţeană, aşa cum le-a pus pe hârtie, cu migală şi răbdare, fostul fotbalist în echipa de legendă a Constanţei, Locomotiva PCA, şi marcatorul primului gol al Constanţei în Divizia A. Astăzi, în episodul XVI, continuăm cu prezentarea istoriei fotbalului.

În 1960, campionatul de juniori al judeţului Constanţa era organizat în patru serii, alcătuite geografic. Pe primul loc, în Seria Sud, s-a clasat Cernavodă, cu echipa: Marincea, Culea, Dan, Diociu, Aurel Pleşa, Dumitru Pleşa I, Dumitru Pleşa II, Zaharia, Iordăchescu, Bojici, Rizea, Şt. Pleşa, Mincă. La nivel judeţean, prima poziţie i-a revenit Farului, care avea să ajungă însă în finala pe ţară, pierzând cu 2-5 în faţa echipei UT Arad. În sezonul 1961/1962, formaţia de juniori a clubului Farul reuşeşte să câştige titlul naţional, aşteptat mai bine de trei decenii de tinerii constănţeni. Jucau pe atunci Argeşeanu, Văileanu, Caraivan, Hula, Strâmbeanu, Teodorescu, Ologu, Manea, Vlad sau Dragu. În anul următor, Farul cucereşte a doua medalie de aur, evoluând printre alţii Argeşeanu, Ovezea, Stoica, Melenco, Olteanu, Dragu, Vlad, Ion Cojocaru, Chirez. Prima performanţă a fost realizată sub bagheta neobositului Bibi Smărăndescu, ca o răsplată pentru activitatea sa de o viaţă în slujba fotbalului constănţean, iar a doua cu Petre Comăniţă.

Fotbalul feminin

Jocul cu mingea de fotbal practicat de femei a apărut public în Germania, după Primul Război Mondial. În ţara noastră, prima echipă a luat fiinţă în anul 1929, în oraşul Inău, într-o comunitate săsească.

La Constanţa, fotbalul feminin îşi datorează apariţia neastâmpăratului Gh. Cormoş, pe atunci contabil-şef la Regionala Auto, care, în 1970, înfiinţează patru echipe, Transporturi, Victoria, Venus şi Autobuzul, pregătite mai bine de zece ani de neobositul antrenor Iosif Bukossy. Timp de aproape 20 de ani, pentru implementare, extindere şi consolidare, se organizează întreceri locale. Ca urmare a acestei activităţi, în 1990 se constituie echipa CFR, care promovează în Divizia A. După un sezon însă, retrogradează. În acelaşi an, echipele din transporturi sunt preluate de SNC, sub conducerea tehnică a unui alt împătimit, antrenorul Ion Zlate. În 1995, SNC fuzionează cu CFR, formându-se o echipă redutabilă, care promovează în Divizia A.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii