Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:41 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întâlnire emoţionantă la Phoenix Robert Diaconescu, din Constanţa, va arbitra în SUA derby-ul statului Arizona la rugby (galerie foto)

ro

09 Feb, 2016 00:00 5226 Marime text


Aflat în vizită la părinţii săi, stabiliţi în SUA de 11 ani, şeful arbitrilor constănţeni de rugby, Robert Andrei Diaconescu, a condus trei meciuri la Phoenix şi va mai urma unul, cireaşa de pe tort

Familia Diaconescu s-a reunit în Arizona în formulă redusă, tata (Sorin), mama (Elisabeta) şi unul dintre băieţi (Robert Andrei, arbitru de rugby). Acesta din urmă nu fusese niciodată acolo, în cei 11 ani de când părinţii săi s-au stabilit la Phoenix, astfel că prezenţa peste Ocean i-a adus o mare bucurie. Robert petrece zile minunate în sânul familiei şi al comunităţii româneşti din Arizona, unde nu stă departe nici de sport. A arbitrat trei partide de rugby (juniori), iar sâmbătă, 13 februarie, va conduce derby-ul de seniori al statului.
 
Robert Diaconescu se află în aceste zile în SUA, în oraşul Phoenix (capitala statului Arizona). A ajuns acolo în ultimele zile ale lunii ianuarie, iar la jumătatea lui februarie se va întoarce acasă. Părinţii arbitrului au ajuns acolo în urmă cu aproape 11 ani (termenul se împlineşte în octombrie), iar distanţa mare a ţinut mult timp membrii familiei departe unii de alţii. Robert, de pildă, a ajuns acum în premieră la Phoenix de când ai săi s-au mutat acolo. Iar mama şi tatăl au vizitat fiecare câte o dată România de când au părăsit-o (Sorin, anul trecut, în august; Elisabeta, acum trei ani).
 

„A fost o revedere emoţionantă de ambele părţi. Pe mama nu o mai văzusem de trei ani. Iar până să vină, anul trecut, în ţară, de tata nu mai fusesem alături de zece ani“, spune Robert.

Sărbătorit de comunitatea românească


Sorin (54 de ani) şi Elisabeta (53 de ani) i-au făcut o primire specială fiului lor, pe aeroport, unde l-au întâmpinat inclusiv cu balonaşe pe care era inscripţionat „Welcome home!“. În SUA, arbitrul de rugby a împlinit 33 de ani, iar acest eveniment a fost sărbătorit în mijlocul comunităţii româneşti din Phoenix. Robert a fost în vizită şi la Las Vegas, unde a petrecut patru zile. „Aici parcă e altă planetă. Nu am comparaţie cu Europa. Am fost răsfăţat la 33 de ani“, arată arbitrul, care, deşi în vizită în SUA, nu a renunţat la pregătirea sportivă. A alergat, a pedalat, a jucat fotbal sau tenis de masă. Iar cireaşa de pe tort au fost delegările primite la meciuri de rugby.   

„Mi-am amintit de anii mei de început în arbitraj“


După o întâlnire cu Mike Lyons, responsabil cu activitatea arbitrilor de rugby din acea zonă (omologul său american), Robert a acceptat propunerea de a conduce, în Youth League, trei partide de juniori Under-16. „Am spus da, cum să nu mă folosesc de o ocazie ca aceasta? Interesant e însă că, atunci când am plecat de la Constanţa, am băgat şi fluierul de arbitru în geantă. Aşa, că nu se ştie niciodată. Iar cartonaşe galbene şi roşii am făcut din nişte coperte pe care le-am găsit în garajul tatei. Mi-am amintit de anii mei de început în arbitraj, cu cartonaşe din coperte de caiet“, povesteşte arbitrul constănţean. Supranumit „Red man“, pentru intransigenţa de care dovadă pe teren, Robert a acordat două cartonaşe galbene în cele trei partide. „Ultimul meci a fost un derby, la care au asistat 600 de copii, plus părinţii. A fost o asistenţă foarte bună“, a mai spus Robert Diaconescu.

Mândru că reprezintă Constanţa şi România


Evoluţia arbitrului din Constanţa le-a plăcut celor de la Phoenix, astfel că sâmbătă, 13 februarie, a primit delegare la o partidă de seniori, derby-ul statului Arizona, Tempe - Red Mountains, echipele clasate pe primele două locuri în clasament. „Voi avea parte din tribună de susţinerea comunităţii româneşti. Toţi au zis că vor să mă vadă. Sper să văd steagul României pe stadion. Sunt mândru că reprezint Constanţa şi România aici. Sper să nu dezamăgesc“, a punctat arbitrul, care a avut parte şi de un moment emoţionant la una dintre partidele de juniori arbitrate.

„Mi-a plăcut cum a jucat un copil. M-a impresionat şi faptul că, la final, a plâns că a pierdut. Astfel că, drept cadou, i-am dat din geanta mea un tricou cu Rugby România. M-a îmbrăţişat şi mi-a mulţumit“, spune Robert.

În Phoenix, toţi îl ştiu de Sorin Pompieru'



În SUA, Sorin şi Elisabeta au o afacere, home care, iar capul familiei a jucat mai mulţi ani rugby, după ce practicase sportul cu balonul oval şi în ţară, asemenea băieţilor lui. Sorin Diaconescu a jucat taloner, dar şi mijlocaş la închidere. „Tata e ahtiat după rugby. Când a venit în America, a jucat cinci ani la echipa din Phoenix, divizionară secundă. De vreo trei ani, nu mai evoluează însă la acest nivel, nu mai are timp. Mai joacă doar rugby touch, duminica, de plăcere. Sufletul său e însă echipa Olimpia Bucureşti. Când era junior, a fost pregătit şi de Mariana Lucescu, prima femeie-antrenor de rugby din lume. Noi, dacă am locuit în Bucureşti, în Berceni, cel mai aproape stadion era Olimpia. În România, tata a jucat şi la Dracula Old-Boys. În Arizona, şi românii stabiliţi acolo, şi cei de la rugby îl ştiu pe tata doar ca Sorin Pompieru', după meseria pe care a avut-o în ţară“, povesteşte Robert.

Robert a fost paramedic pe motocicleta SMURD

Din tabloul de familie al Diaconeştilor nu lipsesc rugby-ul şi meseria de pompier: bunicul lui Robert a fost pompier, tatăl său - pompier şi rugbyst, unchiul a făcut armata la pompieri, fratele şi vărul său au jucat şi ei rugby. „Tata răspundea la pompieri şi de parcul auto. Acolo am crescut eu. Mi-a plăcut mecanica şi m-a atras meseria de pompier“, spune Robert, care a activat întâi la descarcerare, iar apoi, timp de aproximativ două luni, a fost paramedic pe motocicleta SMURD. Ca rugbyst, actualul arbitru s-a ridicat şi el la clubul Olimpia, cu care a cucerit titlul naţional la juniori II. Junioratul şi l-a definitivat la Metrorex, însă, la 20 de ani, a renunţat la rugby pentru a se dedica total arbitrajului. Robert mai are o pasiune de căpătâi: autoturismele şi motoarele, pentru deplasare folosind o motocicletă.

„Deţin toate categoriile la permisul auto. Pot să conduc orice“, mai spune arbitrul de rugby. 

Un nou arbitru Diaconescu


Robert Diaconescu este campion naţional de juniori, dar fratele său mai mic, Alin (27 de ani), are mai multe titluri la rugby. A fost campion în România la categoria de vârstă Under-16, cu echipa Liceului „Aurel Vlaicu“, apoi a luat aurul şi în Franţa, la Under-18. Totodată, a jucat şi în Arizona, pentru Red Mountains, la un turneu de rugby în 7, cu care a ocupat locul întâi. Fratele lui Robert a fost de două ori în SUA, la părinţi, în 2010 şi 2011. Prima dată a stat trei luni, toată vara, în vacanţă. Tatăl său încă juca. Tânărul Diaconescu a aflat de turneul de rugby în 7 şi şi-a exprimat şi el dorinţa de a juca. A fost titular în toate partidele, iar echipa sa a câştigat trofeul. Născut în Bucureşti, dar stabilit în Constanţa, Robert a fost urmat la malul mării de fratele său, care s-a mutat şi el pe litoral şi a început cariera de arbitru.

După Arizona, urmează Bruxelles



Unul dintre cei mai buni arbitri români de rugby, Robert Diaconescu primeşte constant şi delegări externe. Pe 17 februarie, se întoarce din SUA, merge apoi la stagiul arbitrilor români, de la Poiana Braşov, iar pe 19 februarie pleacă la Bruxelles, unde e arbitru asistent la meciul Belgia - Olanda, din Cupa Europeană a Naţiunilor. În seara zilei de 21 februarie, revine în ţară, iar de pe 22 februarie pregătirea sa intră în linie dreaptă pentru sezonul intern.    
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii