Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:16 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inovația de pe plaiurile dobrogene În Liga a IV-a constănțeană de fotbal, arbitrii arată cartonașul verde

ro

31 Aug, 2013 00:00 2519 Marime text
Asociația Județeană de Fotbal Constanța a avut o inițiativă inovativă, introducând în arsenalul arbitrilor locali, pe lângă cartonașele galbene și roșii, și pe cele... verzi, care le sunt arătate jucătorilor ce dau dovadă de fair-play pe teren. Pentru început, proiectul se aplică doar la juniori, urmând a fi însă extins. La finalul campionatului, se vor întocmi clasamente, iar primilor trei jucători și echipelor de pe podium li se vor oferi premii.

Fotbalul este într-o continuă mișcare și dezvoltare. „Golul de aur”, „moartea subită”, arbitrii adiționali, tehnologiile video de pe linia porții și altele sunt măsuri prin care diriguitorii mondiali au încercat să îmbunătățească și să dezvolte sportul-rege. O inovație a ajuns însă și pe plaiurile dobrogene, la AJF Constanța, care, urmând exemplul federațiilor islandeză și israeliană de fotbal, la nivelul copiilor și al juniorilor, a introdus cartonașul verde în campionatul de juniori al Ligii a IV-a, „ca recompensă pentru gesturile de fair-play, în încercarea de a se obține mai mult în planul îmbunătățirii climatului din teren, dorit a deveni mai civilizat”, după cum se menționează în proiectul dus la îndeplinire de Comisia Tehnică a AJF și de Comisia Județeană de Arbitri. În acest sens, a fost alcătuit un „catalog” al gesturilor (comportamentelor) fair-play, pe care arbitrul le va aprecia cu cartonașul verde. Se va bucura de această culoare jucătorul care: în mod voluntar, ajută / ridică un adversar accidentat / căzut în teren. Cu condiția de a nu-l grăbi / forța / brusca, în ideea că trage de timp; la o decizie eronata a arbitrului, dar în favoarea sa, recunoaște foarte sincer și prompt (adică, în timp util) că el a fost de vină, dându-i „cavalerului” posibilitatea să revină asupra deciziei și să o ia pe cea corectă; întrerupe jocul în mod voluntar (și în condițiile în care, continuând, ar fi avantajos pentru el și echipa sa) pentru accidentarea unui adversar căzut, care necesită intervenția echipei medicale; își îndeamnă coechipierii să nu tragă de timp; prin atitudinea sa, acționează în sensul temperării nervilor și a acceselor de furie ale coechipierilor, ale părinților / spectatorilor și ale antrenorului; își felicită adversarul în mod natural, sincer; încearcă vizibil, clar, convingător (poate chiar cu riscul de a se autoaccidenta) să evite lovirea / accidentarea unui adversar căzut la pământ, prin execuția unei sărituri sau rostogoliri pe deasupra acestuia.

Metode de calcul

Cartonașele verzi acordate vor fi centralizate. Pentru a stimula comportamentul fair-play în rândul jucătorilor, dar, în același timp, și pentru a-i determina să fie consecvenți în atitudinea de fair-play, renunțând definitiv la comportamentele nesportive, sistemul de punctare pentru clasamentul jucătorilor va fi următorul: fiecare cartonaș verde primit de același jucător va presupune acordarea unui număr crescător de puncte: la primul cartonaș verde se vor acorda cinci puncte, la al doilea șase puncte, la al treilea șapte puncte etc. Dacă însă după ce a primit unul sau mai multe cartonașe verzi, unui jucător i se arată cartonaș roșu sau galben, i se vor retrage din zestrea de puncte verzi acumulate: cinci puncte pentru cartonașul roșu și trei puncte pentru cartonașul galben. Aceste cinci, respectiv trei puncte se vor retrage și din totalul punctelor acumulate de echipă. Pentru a-i atrage la gesturi de fair-play și pe cei care au primit deja cartonașe roșii sau galbene, aceștia vor fi incluși în clasamentul punctelor verzi, după următoarele reguli: la primul cartonaș verde după unul roșu, va primi zero puncte verzi, urmând ca ulterior, dacă mai primește unul verde, să primească șase puncte; la primul verde după unul galben, va primi doar două puncte verzi, iar la al doilea verde va primi, normal, șase puncte; la primul verde după două roșii, va fi inclus în clasament cu minus cinci puncte, iar după al doilea verde va figura în clasament cu plus un punct (11 pentru  primele două verzi, minus zece puncte pentru două cartonașe roșii); la primul verde după două galbene, va intra în clasament cu minus un punct, iar după al doilea verde (care-i va aduce șase puncte) va avea plus șapte puncte; în aceeași logică se va acționa și în alte situații, ideea fiind ca, din momentul în care primește un cartonaș verde, jucătorul va trebui obligatoriu să figureze în clasamentul punctelor verzi, chiar dacă va fi cu puncte minus. Pentru a-i cointeresa și pe colegi, și pe antrenori, practic toată echipa, inclusiv pe conducători, se va face și un clasament pe echipe. Din punctele verzi acumulate împreună de toți componenții unei echipe, se vor scădea puncte pentru cartonașele roșii și galbene, în virtutea aceleiași reguli ca mai sus: minus cinci puncte pentru cartonaș roșu și minus trei pentru galben. În consecință, și în clasamentul echipelor vor fi formații cu plus sau cu minus, la punctajul total.

Ce premii li se acordă jucătorilor și echipelor de pe podium

La sfârșitul anului competițional 2013/2014, primilor trei juniori clasați li se vor acorda următoarele premii: locul întâi - bilet și transport la un meci internațional, din toamna lui 2014, pentru junior, antrenor și un părinte; o pereche de ghete de fotbal pentru junior; locul doi: bilet și transport la un meci internațional, din toamna lui 2014, pentru junior și antrenor, tricou și șort pentru junior; locul trei - bilet și transport la un meci internațional, din toamna lui 2014, pentru junior și antrenor. Pentru primele trei echipe clasate, în baza punctajului, la sfârșitul anului competițional 2013/2014, se vor acorda premiile: locul întâi - un set de testări fizice la Centrul de Testări și Consiliere în Sport (CTCS) pentru toată echipa, trening și o pereche de adidași pentru antrenor, trei mingi de joc; locul doi - un set de testări fizice la CTCS pentru zece jucători, o pereche de adidași pentru antrenor, două mingi de joc; locul trei - un set de testări fizice la CTCS pentru cinci jucători, un tricou pentru antrenor și o minge de joc.

60% fotbal, 40% altceva

La finalul campionatului, se va analiza aplicarea regulamentului și a aspectelor care pot fi îmbunătățite. De asemenea, vor fi luate în discuție și alte gesturi care pot fi acceptate la completarea listei de regulament. Se are în vedere ca, în campionatul 2014/2015, acordarea cartonașului verde să se aplice în toate competițiile de copii și juniori din organizarea AJF Constanța. „Introducerea cartonașului verde este o idee foarte bună, care mi-a plăcut. În viitor, sigur va duce la creșterea calității jocului de fotbal. Tot ce înseamnă fair-play duce la dezvoltarea fotbalului. Fair-play înseamnă să ne ocupăm doar de fotbal. Acum, avem 60% fotbal și 40% altceva. Această măsură va face, peste câțiva ani, ca fotbalul să crească la 80%. E bine că se introduce de la copii, care se vor obișnui de mici cu spiritul de fair-play”, a declarat Aurel Onița, președintele Comisiei Județene de Arbitri Constanța.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii