Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:35 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Imagini de coşmar! Stadionul „Farul“ din Constanţa, lăsat pradă bălăriilor, mizeriei şi nepăsării (galerie foto)

ro

11 Aug, 2016 00:00 15614 Marime text
Stadionul „Farul“ din Constanţa a ajuns aproape o ruină. An de an, din 2009, de când clubul a fost preluat de Giani Nedelcu, baza sportivă s-a degradat constant, în lipsa investiţiilor în întreţinere şi modernizare
 
Proprietate publică a statului român, prin Ministerul Tineretului şi Sportului, complexul a fost dat, pe 12 iulie 2001, în folosinţă gratuită (pe o perioadă de 49 de ani) Clubului Sportiv Fotbal Club Farul Constanţa. Acum, având în vedere în ce hal a ajuns, mai mult ca sigur că baza îşi va schimba administratorul direct, în urma deciziei MTS şi prin hotărâre de guvern.
 
Martor al marilor victorii ale FC Farul de pe vremea legendelor, dar şi mai încoace, la mijlocul anilor 2000, şi fostă gazdă a echipei naţionale a României în multe meciuri oficiale, stadionul a trecut acum în stăpânirea bălăriilor, a mizeriei şi a nepăsării. Să faci un tur al arenei e o adevărată aventură. Iar cineva care, să zicem, nu a mai ajuns la stadion în ultimii şapte ani şi păşeşte acum în incinta lui are un adevărat şoc. Ce a fost stadionul „Farul“ şi ce a ajuns! Arena e expresia fidelă a situaţiei de la club, ameninţat cu falimentul şi cu dispariţia din cartea de istorie a fotbalului românesc.

Oile sau vacile ar fi curăţat stadionul

Iarba creşte în voie inclusiv în faţa tribunei oficiale, unde s-a şi uscat. Oficiala, cu sigiliul pe uşă, numai a oficială nu arată, cu pereţi decoloraţi, scorojiţi şi cu tencuială căzută. Pătrunzând în stadion, observi cum, din albastru (culoarea majoritară a scaunelor), stadionul a devenit albastru-verzui, de la iarba care creşte în voie în tribune! Sunt zone în care bălăriile, atât sus, pe ultimele rânduri, cât şi printre scaune şi jos, lângă gard, au atins dimensiuni apreciabile. Probabil că cea mai la îndemână soluţie, pentru curăţirea perimetrului, ar fi fost o turmă de oi sau o cireadă de vaci! Scaunele rupte sau lipsă, grămăjoarele de doze de sucuri ori PET-uri, resturile de pungi, cojile de seminţe şi multe alte mizerii stau mărturie pentru dezastrul din stadion. Inclusiv la masa presei şi la tribuna 0. Suprafaţa de joc arată şi ea rău, cu multe zone arse.

„Pleacă, Giani!“

Din loc în loc, iarba a crescut şi s-a urcat, luxuriantă, pe gard. Ţâşnitoarele de apă sunt ruginite şi infecte, iar bălăriile au acaparat şi spaţiul dintre gard şi pista de atletism. În peluza cu tabela de marcaj, un sector de tribună s-a lăsat. Mesajele de pe pereţii de interior, atât în peluze, cât şi la tribuna a doua, vorbesc despre furia fanilor în legătură cu ultimele evenimente: „Farul nu moare!“, „Doar Farul nostru ori nimic!“, „Nu vrem echipă hibrid!“, „Blatşoveanu“ sau „Pleacă, Giani!“. Îţi dai jos de pe haine buruienile care te năpădesc şi se lipesc de tine când treci prin tribune şi mergi mai departe.

„Soluţia e construirea unui alt stadion“

La tribuna a doua, sus, o zonă de scaune albe arată ca după bombardament. Uşa unei încăperi pe care scrie WC e blocată de gunoaie. „N-am văzut aşa ceva de când sunt. La cum a ajuns stadionul, singura soluţie e dărâmarea sa şi construirea altuia nou“, spune, pe pista arenei, un bărbat care se minunează de ce vede. „Cred că printre scaune sunt multe specii rare de plante“, face haz de necaz altcineva, privind, cu mâna streaşină la ochi, până în înaltul tribunei, la copăceii şi pomişorii care s-au ridicat nestingheriţi.

Stâlpii de iluminat abia se mai văd din iarbă

În curtea interioară, în partea dintre strada Ion Andreescu sau spre blocurile din spatele peluzei cu tabela, e dezastru. Pomii şi stâlpii de iluminat abia se mai văd din iarbă, atât de înaltă a crescut aceasta. Fără glumă! Aleile către porţile de acces în stadion doar se ghicesc din bălării (iar asta pentru cine e familiarizat cu zona). În această adevărată junglă te rătăceşti. Iar, când răzbeşti din iarbă, dai de grămezi de gunoaie, scaune rupte şi aruncate, chiar şi de două toalete ecologice răsturnate. Mormanele de pământ, aduse acolo cine ştie de când, că a crescut şi iarba pe ele, amintesc de legenda care circula printre fani cum că în plan era amenajarea în curtea clubului, în acel perimetru, a unei pieţe!

Sari peste apă, dai de câine!

De parcă spălătoria auto „La stadion“, de pe strada Primăverii, nu era de ajuns! Apa care se scurge prin spatele spălătoriei (căpătând culoare verde şi miros urât) a blocat o alee. Trebuie să sari prin noroi ca să dai de o zonă uscată pe alee. Asta dacă te încumeţi să păşeşti pe acolo, pentru că, în dreapta, e o pădurice din care te aştepţi oricând să iasă cineva şi să-ţi dea în cap! Aceasta socotind că nu scapă din lanţ şi nu sare pe tine câinele care e legat acolo.

Terenul de tenis din fâneaţă 

Încheind turul stadionului, treci pe lângă spaţiile închiriate pentru un service auto şi pe lângă o cuşcă de câine, amplasată chiar lângă punctul de prim ajutor (care era odată). Lângă oficială, atenţia îţi e atrasă din nou de un luminiş. Să fie oare fâneaţă? Sau pădurice? Ajungând mai aproape şi încumetându-te să păşeşti prin iarba până la genunchi, îţi dai seama că, de fapt, te afli pe un teren de tenis! Adică era odată. Iar la origine e vechiul teren pe care au deprins fotbalul generaţii întregi de copii, ajunşi ulterior mari fotbalişti! Trecutul glorios nu mai contează însă! În prezent, adus la sapă de lemn, Farul abia mai respiră, gâtuit de grave probleme financiare şi juridice. Echipa nu a putut fi înscrisă decât în Liga a 3-a, stadionul are probleme cu omologarea şi nu se ştie dacă se va începe campionatul, în ciuda optimismului lui Giani Nedelcu şi al antrenorului Mihai Guliu, care a primit misiunea de a alcătui o echipă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Paris Stere 11 Aug, 2016 16:40 Domnul Făgădău ce are de spus.
  • axl 11 Aug, 2016 09:40 totul e la pamant stadion ,sala de sport , echipe de club la toate sporturile ..........la comune gen voluntari,chiajna si in alte orase se pot implica primariile, cl, cj aic la c-ta nu merge ca aici e alta tara si alta legislatie .......la cluj ,ploiesti,craiova,tg jiu etc au putut sa se construiasca stadioane noi, sali noi ,bazine aici la c-ta nu se poate ca sant alte prioritati gen mamaia, kkturi de sporturi gen rafting ,aruncarea cu privirea