Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:55 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

HCM, pe marginea prăpastiei, CJC, criticat Nurhan Ali - „Nu este suficient să te speli pe mâini ca Pilat din Pont“ (galerie foto)

ro

08 Apr, 2015 00:00 2860 Marime text
Întreg lotul de jucători al campioanei României la handbal masculin, HCM Constanţa, a participat, ieri, la o conferinţă de presă desfăşurată chiar pe terenul Sala Sporturilor, în care handbaliştii au tras un nou semnal de alarmă în privinţa situaţiei de la echipă. 
 
Potrivit căpitanului Laurenţiu Toma, situaţia este critică, după ce banii de la Consiliul Judeţean Constanţa nu au mai fost alocaţi. Jucătorii nu şi-au primit salariile de cinci luni şi au spus că, dacă nu va veni nimeni alături de HCM, este posibil ca, din vară, să se tragă obloanele. În acelaşi timp, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJC, Cristinel Dragomir, a fost criticat pentru faptul că de la Consiliu nu s-au dat banii.

George Buricea - „Treaba e foarte clară. E numai rea-voinţă“

„Din punctul meu de vedere, treaba este foarte clară. E numai rea-voinţă. În vară, când au început problemele, ne-am întâlnit cu domnul Dragomir. Atunci se lucra la acea ordonanţă, nu se ştia dacă vine sau nu. Dânsul a spus că, imediat ce va fi dată, problemele vor fi rezolvate şi va începe să bage banii. Ordonanţa a fost dată, iar Dragomir a spus că aşteaptă să apară în Monitorul Oficial, trei - cinci zile, şi încearcă să bage banii. Apoi a ridicat alte probleme, că nu a venit cu ceva norme, că nu-l ajută şi merge personal la doamna ministru. A mers la ea, iar aceasta i-a explicat că nu are ce norme să-i dea. Cum alte judeţe din România au accesat bani pe această ordonanţă, iar din România facem parte şi noi, ar trebui să ne dea. Când a auzit asta, Cristinel Dragomir a spus că HCM şi sportul constănţean sunt în litigiu cu CJC şi că nu are cum să ne dea aceşti bani. Tot timpul a ridicat o altă problemă. Cum se rezolva una, ridica alta, la două-trei zile. Însă nouă, în faţă, ne-a spus: «Cum s-a dat ordonanţa, vă dau banii». Măcar putea să fie bărbat, să fi venit în faţa noastră şi să spună. Nu e moral ce face dânsul. Tot sportul constănţean a aşteptat această ordonanţă, iar după ce a venit, au apărut alte probleme. Probabil că, dacă s-ar rezolva toate, ar mai găsi dânsul altele“, a spus George Buricea, un alt lider al echipei.

Laurenţiu Toma - „Ne-am consumat economiile, unii au răbdat de foame“

Laurenţiu Toma a arătat că, vara trecută, el şi colegii săi au acceptat să continue la HCM „mai mult orbeşte“, neştiind ce le va rezerva viitorul, însă echipa şi oraşul le-au dat mult, drept pentru care „meritau să ne zbatem şi să nu cedăm“. „Am sperat şi sperăm până în ultima clipă că situaţia se va rezolva, dar se pare că nu e de ajuns pentru cei care pot să ne ajute. Nimeni nu a făcut nimic. Nu au avut tăria de a-şi asuma responsabilitatea. Am fost singuri, alţii s-au ascuns în spatele uşilor. Eu cred că nimeni nu se aştepta să apară această modificare la lege, care ne ajută, şi se pare că cei din spate sunt cam speriaţi, ezitând să pună piciorul în prag şi să-şi asume responsabilitatea de a da un viitor sportului constănţean. Drumul a fost început de noi şi încheiat de ei. Sfârşitul e la ei“, a declarat Laurenţiu Toma. Acesta se întreabă de ce se mai face Sală Polivalentă în Constanţa, dacă nu vor mai fi echipe. Căpitanul lui HCM a remarcat efortul echipei, care rabdă de multe luni. „Unii au suferit de foame. Însă am fost un grup unit şi ne-am comportat ca o familie, toţi, români şi străini. Am dat bani de la noi şi ne-am consumat economiile. E vorba de familii şi de viitorul celor tineri. Dacă nu vom fi ajutaţi, nu vom mai avea bani de deplasări, de apă, de absolut nimic“, a mai spus Toma.

În ciuda problemelor de la club, HCM este lider (cu 48 de puncte) în clasamentul Ligii Naţionale, iar astăzi susţine meciul din etapa a 26-a a campionatului, ultima din sezonul regulat. Constănţenii întâlnesc în deplasare, de la ora 18.00, Dinamo Bucureşti, echipa de pe locul patru, cu 45 de puncte.  

Nurhan Ali - „Nu fugim precum şobolanii“

Directorul executiv al HCM, Nurhan Ali, a spus că echipa trece printr-un moment extrem de delicat din existenţa sa şi că se fac eforturi uriaşe pentru a se duce la capăt acest campionat: „Vom face pe dracu' în patru să terminăm acest sezon competiţional, pentru că noi suntem bărbaţi, nu şobolani, nu fugim de pe vas atunci când e în derivă. Însă din vară, dacă nu vom fi sprijiniţi, este posibil, cu părere de rău, să fim nevoiţi să tragem obloanele, atât noi, cât şi celelalte echipe constănţene“. După cum a declarat Nurhan Ali, în acest moment, echipa îşi desfăşoară activitatea cu bani de la Consiliul Local şi de la doi - trei sponsori. Directorul executiv al clubului a spus că, la începutul anului, a existat o promisiune din partea cuiva de a sprijini HCM, dar care nu s-a concretizat însă.

Exemplul din Biblie

„Tragem un nou semnal de alarmă, în ceasul al 12-lea, în privinţa situaţiei în care se găsesc HCM şi sportul constănţean. Îmi vine în minte un exemplu din Biblie. Când conduci un grup sau o instituţie, nu este suficient să te speli pe mâini ca Pilat din Pont şi să arunci vina în altă parte, fără a încerca să cauţi soluţii de redresare a situaţiei apărute în oraş şi în judeţ. Că este vina Curţii de Conturi, că e frica de DNA ori e hotărârea judecătorească, când eşti la conducere, trebuie să cauţi soluţii. Nu e corect faţă de echipă şi faţă de oraş ce se întâmplă. E foarte simplu să spui «Nu se poate» şi «Nu mă lasă X sau Y». De ce la Bucureşti sau la Baia Mare sportul este sprijinit de autorităţile locale? Ar fi mare păcat să dispară sportul din Constanţa. Jucătorii noştri au dat totul pentru acest oraş. Le mulţumesc public. Au dovedit încă o dată caracter şi personalitate. În 11-12 ani de existenţă, HCM are nouă titluri, şase Cupe ale României (de a şaptea am fost văduviţi, recent, la Baia Mare şi se ştie cum), patru Supercupe (atâtea au fost organizate) şi participările deosebite din cupele europene. Sportul face parte din viaţa comunităţii. Cine nu înţelege acest lucru ori nu-l duce capul, ori e rău-voitor“, a mai spus Nurhan Ali.

 „Parcă m-am născut a doua oară“

„Nu ştiu ce să mai cred“, s-a plâns directorul executiv al HCM despre problema apărută în legătură cu finanţarea de la Consiliul Judeţean. „Când s-a modificat Legea 69, articolul 11, indice 2, Cristinel Dragomir a sunat şi a spus că s-a rezolvat. Am fost atât de încrezător şi de bucuros, de parcă m-aş fi născut a doua oară. A apărut însă o nouă motivaţie, a litigiului cluburilor cu CJC. Dar ştiam asta de anul trecut. Dacă avea curaj, aplica legea, care spune clar că permite Consiliilor Locale şi Judeţene să sprijine sportul de performanţă de interes naţional“, a punctat Nurhan Ali. „Suntem mulţi străini la echipă, dar am rămas şi am acceptat să ajutăm clubul, în ciuda problemelor apărute. Vom sta până la finele sezonului, încercând să câştigăm titlul naţional. Cei care decid trebuie să înţeleagă că sportul constănţean depinde de ei“, a precizat antrenorul principal al HCM, Zvonko Sundosvki.
 
Cristinel Dragomir - „Unde-i lege, nu-i tocmeală“
 
Poziţia lui Cristinel Dragomir a fost: „Nu vreau să comentez. Eu am explicat situaţia, iar dacă oamenii nu au înţeles, nu e problema mea. Lucrurile sunt foarte clare. Cluburile sportive aflate în litigiu cu finanţatorul nu pot solicita finanţare. Nu putem primi cererea de finanţare. Pot să ţipe, pot să zică ce vor, pot să mă jignească, însă nu avem cum să-i finanţăm. Există o singură soluţie: o lege specială privind finanţarea de către UAT-uri (n.r. unităţi administrativ teritoriale), care să aibă criterii foarte clare. Le înţeleg supărarea şi îmi pare rău că s-a ajuns aici. Nu mă simt bine şi nici confortabil, însă legea e lege, iar unde-i lege, nu-i tocmeală.“

Învinovăţit pe Facebook

Situaţia critică în care se află echipele constănţene a generat o reacţie şi pe Facebook, unde a fost creată pagina „Cristian Dragomir - groparul sportului constănţean“. Sub sloganul „Spuneţi Nu desfiinţării sportului de performanţă!“, la Constanţa este anunţat un miting. „Vă anunţăm că vineri, 17 aprilie 2015, începând cu ora 17.00, vom organiza un miting de protest împotriva conducerii CJ Constanţa, în speţă împotriva persoanei lui Cristian Dragomir - principalul vinovat pentru desfiinţarea Rugby Club Farul, şi pentru pericolul iminent de desfiinţare care pândeşte celelalte cluburi din Constanţa. În următoarele zile vor fi contactaţi toţi jucătorii şi jucătoarele echipelor aflate în această situaţie disperată de a rămâne fără echipă şi fără şansa de a recupera sumele restante!“, este mesajul postat pe pagină, unde apare şi o listă cu echipele constănţene şi situaţia lor actuală. „Rugby Club CJC - desfiinţat. CSU Neptun - în pragul desfiinţării. CVM Tomis - echipa care, în acest an, a ajuns în primele 12 ale Europei - în pragul desfiinţării. HCM Constanţa - echipa care, anul trecut, reprezenta Constanţa în Final Four-ul de la Berlin - în pragul desfiinţării. FC Farul - echipa care, conform legii, are dreptul să primească banii votaţi în şedinţa CJC - din pricina neplăţii salariilor şi a obligaţiilor asumate la preluarea pachetului majoritar la FC Farul de către CJC - în pericol de desfiinţare. Pare un pomelnic şi asta şi este! Numele celui care împinge la desfiinţare aceste cluburi este Cristinel Dragomir! Cristinele, tată, acum câţiva ani ai cântat prohodul FC Farul, spunând într-o conferinţă de presă care a avut loc la restaurantul Sport că FC Farul este un mort neîngropat! Acum vrei să îngropi toate sporturile!“, se menţionează pe pagină, unde a fost postată şi o scrisoare deschisă la adresa lui Cristinel Dragomir.

„O răutate şi o manipulare“

„Am văzut şi eu pagina respectivă încă de ieri (n.r. luni). Bănuiesc doar că e vorba despre o răutate şi o manipulare, pentru că eu am explicat concret de ce Consiliul Judeţean nu mai poate finanţa sportul constănţean, echipele, asociaţiile şi cluburile cu care este în litigiu. Dacă cineva vrea să facă gălăgie, nu are decât să facă, dacă aşa consideră că va avea ceva de câştigat. Fiecare este liber să se exprime cum consideră de cuviinţă, dar astea sunt răutăţi pe care nu vreau să le comentez. Mă surprinde tocmai pentru că zilele trecute eu am explicat de ce, din păcate, CJC nu mai poate sprijini sportul constănţean de performanţă“, a declarat Cristinel Dragomir în legătură cu pagina de pe reţeaua de socializare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii