Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:58 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gică Hagi critică selecţia de la lotul de tineret al României „Domnilor, ce facem, suntem chiori toţi?”

ro

14 Sep, 2016 00:00 1409 Marime text
Managerul tehnic al FC Viitorul, Gică Hagi, s-a arătat nemulţumit că mai mulţi jucători nu sunt convocaţi la reprezentativa Under-21

Gică Hagi consideră că selecţionerul de la „tineret“, Cristian Dulca, beneficiază de o generaţie foarte bună, care nu este pusă însă în valoare, dovadă, printre altele, înfrângerile cu Danemarca şi Bulgaria. „Regele“ se miră de ce nu sunt convocaţi jucători precum Bălaşa, Mitriţă sau Manea (care evoluează în străinătate), incriminând, de asemenea, tratamentul de care beneficiază la lot Florin Tănase. Toţii patru sunt foşti jucători ai FC Viitorul. Pe această temă, Hagi a avut un discurs dur, de 20 de minute, la conferinţa de presă a meciului FC Viitorul - Concordia Chiajna 2-1.
 
„E inexplicabil cum Bălaşa nu e chemat la loturi. Incredibil! Joacă în străinătate. Nici Manea nu e chemat. De ce nu joacă cel mai scump jucător, Tănase, nu rezervă, suntem chiori toţi? Bălaşa e poate cel mai bun fundaş român. De ce nu-i convocat Mitriţă? Joacă în Divizia A, în Italia. Manea a fost adus când nu avea un antrenament şi băgat fundaş stânga, iar acum, când e în lot, nu-i chemat. În plus, traversează un moment greu, că i-a murit tatăl, dar nimeni nu i-a dat un telefon. A fost şef de generaţie, căpitanul echipei la juniori, iar apoi promovat la Naţionala mare. Doar nu am făcut eu blat cu Piţurcă. Domnilor, ce facem? Alţii nu joacă deloc, dar sunt convocaţi. Apoi dăm în jucători. Antrenorul trebuie să-şi ia responsabilitatea rezultatului. Dulca e prietenul meu, dar o zic public“, a spus Hagi, pe un ton aprins.

„Federaţia trebuie să aibă grijă de cluburi”

Cel mai bun jucător din istoria fotbalului românesc acuză că echipa naţională de tineret nu are rezultatele aşteptate, în ciuda bazei de selecţie foarte bune. „Vrem performanţă, dar ne bat danezii şi bulgarii. Ia uitaţi-vă câte goluri dădeau cu Mitriţă, cu Tănase şi cu ceilalţi cu Viorel Moldovan antrenor şi cu Dulca la început. Dulca are un lot nemaipomenit. Generaţie de excepţie, cu toţi jucătorii care joacă în prima ligă. Are 30 de fotbalişti foarte buni. Generaţie jucătorilor născuţi în anii 1994 şi 1995 e cea mai bună şi i se adaugă şi cea a fotbaliştilor de 1996 şi 1997. Mulţi dintre ei vor ajunge la echipa mare. Federaţia trebuie să aibă grijă de cluburi. Promovarea lui Răzvan Marin e a noastră, a Viitorului, nu a lui Dulca. Şi pe Tănase tot noi l-am produs, a demonstrat, a scris pe teren. Nu a fost tratat bine la lot“, a arătat „Regele“.

Orice tânăr are nevoie de profesori şi mentori

Managerul tehnic al FC Viitorul a mai spus că jucătorii tineri trebuie crescuţi cum trebuie, dând în acest sens exemplul său, care a beneficiat în fotbal de dascăli foarte buni. „Aurul României sunt copiii. Orice tânăr are nevoie de profesori şi de mentori. Şansa mea au fost antrenorii, altfel, până la 23 de ani, nu ajungeam la niciun lot. Şansa vieţii mele atunci a fost Lucescu, iar înainte, nea Ioji Bukkosi. M-a văzut Lucescu la un meci şi m-a chemat direct la echipa mare. M-a văzut pe Ghencea când am dat recital. O repriză. Poate au fost alţii mai buni ca mine, dar eu aveam ambiţia să arăt că sunt cel mai bun pe teren. Totul se rezumă la selecţie pe teren“, a punctat Gică Hagi.

„Nu am petrol în curte”

Acesta a comentat şi dorinţa FC Viitorul de a aduce mai mulţi oameni cu bani la echipă, în acest sens Hagi fiind dispus să renunţe la o parte dintre acţiuni. „E logic, în orice societate cauţi parteneri. Eu n-am jucat tenis, ci fotbal, unde există echipă. Eu ştiu să lucrez în echipă. Nu contează cum voi fi, minoritar sau majoritar. Eu nu mai fug după glorie. Am avut-o ca jucător. Viaţa mea e fotbalul şi îl fac din pasiune. Am făcut anumite lucruri pentru cei tineri, să-i sprijin. Cum alţii m-au format pe mine, aşa şi eu vreau să le dau o şansă. Dar, la un moment dat, dacă vrei să ai ceva mai bun, trebuie să găseşti parteneri. Numai cu ei poţi fi mai puternic. Singur nu, că nu am petrol în curte. Trăim din vânzarea de jucători. Avem peste 90 de angajaţi. Nu e uşor să plăteşti salariile şi să faci un buget. Dar ne descurcăm şi suntem aproape la zi. Încercăm să ne ţinem de cuvânt. În România, în momentul de faţă, nimeni nu vorbeşte de buget, cum se realizează el. Nu avem investitori, nu avem oameni care au bani, nu avem multinaţionale care să vină lângă fotbal. Nu mai e ca înainte, să ne susţină statul. Acum, nu mai avem stabilitate, iar totul e incert, ca vremea. E foarte greu, nu ştii cum să te descurci, să te ţii de cuvânt în faţa jucătorului, să-l faci să fie liniştit, iar apoi să-i ceri. Întâi trebuie să-i dai. Am comunicat conducerii gândul meu, că mi-aş dori acest lucru. Pentru că singur n-am cum. Sunt la nivel mic, iar dacă vor să mă mai ţină aici, trebuie să facem ceva. Eu nu pot să stau aşa, îmi doresc să mă bat cu cei buni. Nu ştiu dacă va veni cineva sau nu. Altfel, rămânem cu buget foarte mic la echipa mare şi mare la Academie. N-avem cum, n-avem de unde. Trăim din vânzarea de jucători, dar piaţa e schimbătoare, odată vinzi, odată nu“, a arătat Hagi.

Sursa foto: Academia Hagi
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii