Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:18 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Frumoasele care au îmblânzit bestiile! Graţii pe motocicletă, la Girls on Track 2. Un eveniment organizat de Petrovici Racing Team (galerie foto)

ro

20 Jun, 2019 00:00 5920 Marime text
Pe circuitul Motorpark, de la Adâncata (judeţul Ialomiţa), s-a desfăşurat ediţia a doua a Girls on Track, un eveniment aparte, dedicat exclusiv fetelor şi femeilor pasionate de mersul pe motocicletă şi organizat de Petrovici Racing Team, ai cărui membri fondatori sunt Adrian Liviu Petrovici (pilotul în motorsport din Năvodari), Elena Istine şi Adrian Bustiucel (de la Est Bike Adventure Constanţa).
 
Girls on Track este o combinaţie de cursuri teoretice cu track day. Fetele sunt instruite înainte să intre pe circuit şi pe toată perioada zilei. Învaţă cum să aibă un control mai bun al motocicletei, cum să frâneze eficient, cum să abordeze un viraj, cum să reacţioneze în anumite situaţii. „Este bine-venită orice motociclistă care are curajul să încerce măcar o dată să îşi depăşească limitele într-un cadru sigur, indiferent de tipul motocicletei pe care o conduce sau de capacitatea cilindrică, indiferent dacă are permis de două luni sau de 20 de ani. Deci cele care se gândesc că nu au ce să caute pe circuit, deoarece au o motocicletă mică sau nu au experienţă, se înşeală. Aci este locul unde poţi să înveţi, poţi să greşeşti, cu daune minime, în timp ce te distrezi şi iţi petreci o zi într-o comunitate formată din persoane exact ca tine“, spun organizatorii.
 

„Dacă lasă frica la intrare pe circuit, au ce să înveţe şi de la cine“

 
Fetele i-au avut ca instructori pe Adrian Liviu Petrovici şi pe Florin Bîrlădeanu (de la ACS Odobeşti), ambii - piloţi clasaţi pe podiumuri în campionate naţionale şi private, „deci, dacă fetele lasă frica la intrare pe circuit, au ce să înveţe şi de la cine“. Una dintre frumoasele care au îmblânzit bestiile pe două roţi pe circuitul de la Adâncata, Georgiana (din Bucureşti), are permis din 2005. Spune că a fost minunat la Girls on Track 2 şi că aşteaptă cu nerăbdare următorul eveniment. „Pentru mine, cel mai important a fost să învăţ să frânez, mai exact cât de repede să pun frână, deoarece nu ştiam la această motocicletă cum frânează şi, sincer, unde se opreşte motocicleta”, a spus Georgiana.
 

Doar casca zgâriată după o căzătură la peste 100 km/h

 
Au existat şi incidente, însă ce vor organizatorii ca fetele să ţină minte e că mai bine mergi la circuit, la orice circuit, să îţi testezi acolo limitele şi să înveţi, decât pe stradă. „Elena, spre exemplu, avea viteza de peste 100 km/h când a căzut, însă singura avarie a fost zgârierea căştii. Pe stradă, aceeaşi căzătură nu credem că avea acelaşi deznodământ. Pe circuit, nu ai maşini pe contrasens, parapet la marginea asfaltului, copaci etc. Chiar dacă se întâmplă să cazi, în majoritatea situaţiilor la circuit, tu, ca pilot, nu păţeşti aproape nimic“, menţionează cei care au pus în scenă a doua ediţie a evenimentului de motociclism pentru fete.
 

Dependentă de adrenalină şi viteză

 
O altă participantă, Raluca (din Suceava), cu permis din 2018. „Eu sunt dependentă de adrenalină şi viteză. Evenimentul a fost minunat, vreau să învăţ să mă dau mai tare pe motocicletă, aş dori şi mai des (pe circuit, nu pe stradă). De câte ori veţi organiza, am să încerc să mă prezint. Echipa - faină, voi - oameni mişto, organizarea voastră - mult mai bună ca în prima ediţie”, a precizat Raluca.
 

Una dintre cele mai faine experienţe din acest an

 
La Girls on Track 2 a venit şi o tânără care are permis din 2018, Corina (din Braşov). „Experienţa de la această ediţie a evenimentului a fost una dintre cele mai faine ale acestui an. Mă bucur nespus că am putut participa, dar mai ales pentru că am «gustat» din experienţa pilotajului pe circuit, într-un mediu organizat şi sigur, fiind îndrumată de oameni extrem de bine pregătiţi. Aştept să ne vedem la ediţia a treia!”, a menţionat Corina.
 

Viraj ca la carte, cu zâmbetul pe buze

 
Andreea (din Bârlad) are permis de şase ani. „Pe circuit, a fost o experienţă minunată şi mă simt din ce în ce mai bine. E o senzaţie unică. Trebuie să încerci să fii una cu motocicleta şi împreună să-ţi încerci limitele. Cel mai bine te simţi atunci când reuşeşti să iei un viraj «ca la carte» şi nu-ţi poţi şterge zâmbetul de pe faţă”, se bucură Andreea.
 

Pe circuit, singurul loc unde s-a simţit în siguranţă

 
O altă graţie pe motocicletă, din Braşov (categoria A din 2007), participantă la Girls on Track 2, a spus că ambele ediţii ale evenimentului „au fost superbe“. „Am învăţat să mă aplec mai mult pe motocicletă, să iau curbele mai bine, să îmi cunosc mai bine limitele. Prima dată nu am ştiut cum o să fie şi dacă un începător cu un motor de turing (plimbăreţ de duminică) are ce căuta pe circuit. Mulţumesc Cosminei că m-a convins şi ajutat să ajung. A fost extraordinar: atmosfera, ce am invăţat şi încrederea câştigată. A doua oară abia am aşteptat să vin. La noi pe şosele nu prea se respectă regulile. Trebuie de multe ori să poţi lua o curbă pe jumătate de bandă, că doar atât îţi rămâne când unii le taie. Acest lucru nu se învaţă în şcoală. Pe circuit este singurul loc unde m-am simţit în siguranţă şi am avut încredere să iau curbele mai tare (tare pentru mine, că altfel sunt cea mai lentă). După fiecare participare, când ieşi pe stradă se simte experienţa acumulată pe circuit. Vezi altfel drumul. Te încadrezi diferit. Abordezi diferit curbele. Eşti un melc mai rapid. Dincolo de acestea, atmosfera e bestială. Parcă ai vrea să fii şi tu ca fetele de la A. Ce sunet, ce motoare, ce fain se dau! Când o să mai cresc, poate o să am şi eu atâta curaj. Abia aştept ediţia următoare!“, a spus tânăra din Braşov.
 

O satisfacţie uriaşă şi încurajarea să meargă înainte

 
Per total, organizatorii Girls on Track sunt mulţumiţi de ce reuşesc să facă la acest eveniment. „Au venit şi fete care au participat şi anul trecut şi deja se vede o îmbunătăţire a poziţiei de mers, a stilului de pilotaj, deşi n-au mai intrat pe un circuit de anul trecut, iar asta ne dă nouă o satisfacţie uriaşă şi încurajarea să mergem înainte cu acest eveniment, deoarece producem o schimbare în ele. Mulţumim fetelor prezente şi tuturor celor care au fost alături de noi, deoarece logistica din spatele unui asemenea eveniment este destul de mare. Est Bike Adventure chiar şi-a închis activitatea pentru o zi, pentru ca toţi băieţii să fie prezenţi la circuit, să ne ajute. În final, încurajăm toţi motocicliştii, indiferent de sex, motocicletă, experienţă, să încerce o zi pe circuit“, este mesajul celor de la Petrovici Racing Team.
 
Citeşte şi:
 
Eveniment cu adrenalină! Un motorist din Constanţa a organizat un eveniment dedicat fetelor... pe două roţi (galerie foto)

Aşii motociclismului viteză Pilotul Adrian Petrovici, victorie şi în etapa din Grecia. Duel frumos pentru locul întâi! (galerie foto)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii