Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:38 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fenomenul Cristian Pletea se pregăteşte pentru Europenele de tenis de masă „Este extraordinar să fiu numărul 1 mondial“ (video + galerie foto)

ro

11 Jun, 2015 00:00 4061 Marime text
Mica bijuterie a Constanţei străluceşte la masa de tenis de masă. În vârstă de 15 ani, Cristian Pletea are un succes deosebit nu numai la categoria sa de vârstă (unde este lider mondial!), ci şi în meciurile contra adversarilor mult mai mari. Campion european de cadeţi şi câştigător al Top 10 Europa, Cristian este cunoscut pe tot globul, iar cariera sa se anunţă una strălucitoare.
 
Cristian Pletea a început tenisul de masă la vârsta de cinci ani şi jumătate, alături de fratele său (mai mare cu trei ani), Antonio. Cel care i-a adus la sport, la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ din Constanţa, a fost antrenorul Stelian Haşoti. „Locuim în acelaşi bloc şi suntem prieteni de familie. Într-o zi, a venit şi ne-a luat la sală“, povesteşte Cristian debutul său în tenis de masă, produs în urmă cu zece ani. Cu timpul, Cristi a început să etaleze tot mai mult caracteristicile unui jucător special. „Am văzut la el ceva deosebit încă de mic. Făcea ce voia cu mingea. Avea o îndemânare aparte. Dovedea calităţi pe care nu mulţi de vârsta lui le aveau“, precizează antrenorul lui Cristian.

Strânge metalele preţioase cu o hărnicie de furnică

În această situaţie, titlurile, medaliile şi diplomele nu aveau cum să nu vină. Şi nu oricum, ci cu nemiluita. La categoria de vârstă a micului Pletea, dar şi la cele superioare. Atât în ţară, cât şi în străinătate. Singura care nu privea cu ochi buni ascensiunea fulminantă a lui Cristian şi strâmba din nas, de la concurs la concurs, era vitrina sa cu trofee, care devenise neîncăpătoare şi gemea sub povara metalelor preţioase pe care Cristian le strângea cu o hărnicie de furnică. Titlurilor din ţară (campion naţional Under-15, Under-18, Under-21, câştigător al Superligii de seniori cu echipa Topspin 08 Constanţa şi al Top 12 la seniori) li s-au adăugat cele din străinătate (campion european la dublu mixt, câştigător al World Cadet Challenge la dublu băieţi, locul întâi, în 2014, la Openul Franţei U-15, la Openul Italiei U-15, la Openul Croaţiei U-15, iar în acest an la Openul Cehiei U-18, la Openul Bahrainului U-18 sau la Openul Poloniei U-15).

European în familie

Pe lângă aceste distincţii, Cristi are şi numeroase alte medalii (interne şi internaţionale, la diferite probe), pornind de la două de argint continentale, iar actualmente se pregăteşte pentru Campionatul European de cadeţi de la Bratislava (10 - 19 iulie). „La această întrecere, aştept de la Cristi să devină campion european. Rezultatele extraordinare din ultima perioadă trebuie confirmate acum. Aceasta e finalitatea. Apoi, la finele anului, va participa la Mondialele de juniori din Franţa“, a spus Stelian Haşoti. La competiţia de la Bratislava are şanse importante să ajungă şi fratele lui Cristian, Antonio.

Rămâne modest şi cu picioarele pe pământ

Pentru puştiul-minune al Constanţei, ai cărui paşi în tenisul de masă au fost ghidaţi şi de antrenori precum Viorel Filimon, Liliana Sebe şi Andrei Filimon, titlul său cel mai valoros de până acum este Top 10 Europa la cadeţi, cucerit în Franţa. De asemenea, o realizare importantă este locul întâi pe care îl ocupă în lume la categoria Under-15! „Este ceva extraordinar. Nu mă gândeam niciodată că voi ajunge să fiu numărul 1 mondial. Însă mai am multe de învăţat şi trebuie să fiu modest, ca şi până acum. Mă simt foarte bine că sunt apreciat. Este normal să câştig, pentru că am talent şi mă antrenez foarte mult, dar, cum spuneam, mai am mult de acumulat şi trebuie să rămân cu picioarele pe pământ“, punctează liderul mondial.

Pletea (15 ani) l-a învins pe Bârlan (47 de ani)

„Cristi se mobilizează extraordinar la meciuri. Este un luptător şi nu cedează niciodată. Aplică în joc ce facem la antrenamente. Are cam acelaşi stil ca Andrei Filimon, de care îmi aduce aminte când era de vârsta lui Cristi. În continuare, cel mai important e să fie sănătos. Fără probleme medicale, va ajunge un jucător mare de tot. Are toate atuurile de partea sa“, mai spune antrenorul Stelian Haşoti. Sportiv căruia au ajuns să-i ia frica, la întrecerile internaţionale, inclusiv redutabilii sportivi asiatici, Cristian Pletea a ajuns ca, în România, să învingă şi adversari mult mai mari ca vârstă. „L-a bătut, printre mulţi alţii, şi pe Ionuţ Seni, un sportiv cu mare experienţă. De asemenea, în Superligă, a dispus, şi în tur, şi în retur, de Laurenţiu Bârlan, de la Electrica Sf. Gheorghe, care are 47 de ani. La început însă, când era faţă în faţă la masă cu sportivi mult mai mari ca vârstă, avea reţineri. Când îi vedea că sunt cât casa, zicea: «Mi-e frică. Cum să-l bat, nu vedeţi cât e?» «Cristi, stai liniştit, suntem pregătiţi. Ai să-l învingi graţie rapidităţii tale», îi spuneam eu. Lui nu-i venea să creadă, dar când vedea apoi că îi iese jocul şi că se află la conducere, se descătuşa şi câştiga“, dezvăluie Stelian Haşoti.

Îl admiră pe „Zico“ din tenis de masă

Tânărul lider mondial este elev în clasa a opta la LPS „Nicolae Rotaru“, urmând să susţină în curând examenul de capacitate. Diriginta sa este Daniela Mihalache („o dirigintă extraordinară“), iar pe viitor, Cristi se gândeşte să urmeze Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. Constănţeanul îl admiră în tenisul de masă pe chinezul Zhang Jike (27 de ani), campion olimpic în 2012 şi multiplu camion mondial, căruia i s-a spus „Jike“ după fotbalistul brazilian Zico. „Idolul meu este şi va rămâne pentru totdeauna Zhang Jike“, spune Cristi despre fostul lider mondial, care se află acum pe locul trei în lume la seniori.

În Insula Barbados s-a simţit ca-n rai

Dintre toate locurile din lume pe care le-a vizitat până acum, cu ocazia concursurilor, lui Cristian i-a plăcut cel mai mult în Insula Barbados, unde, anul trecut, a obţinut locul întâi la World Cadet Challenge, alături de Andrei Puţuntică, din Republica Moldova. Pentru a ajunge la aceste performanţe, Cristi trage câineşte la sala de pregătire. „Nu există zi în care să nu pun mâna pe paletă. Efectuez câte patru ore de antrenament zilnic. Plus sală de forţă şi alergare, pentru menţinerea condiţiei fizice. În afară de tenisul de masă, îmi place foarte mult fotbalul, iar de multe ori, după un concurs, îmi place să mă relaxez jucând biliard. În timpul liber, mă plimb în parc şi mă duc la cinematograf”, dezvăluie puştiul-minune al Constanţei.
Sursa video: Facebook (Mrtheportal Tabletennisvideo)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii