Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:59 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fanii „marinarilor“ îşi fac echipă proprie „Dorim să păstrăm în viaţă spiritul FC Farul“ (galerie foto)

ro

01 Aug, 2016 00:00 8860 Marime text


Suporterii FC Farul au anunţat că, în paralel cu încercarea de a salva clubul ori măcar de a recupera palmaresul, sigla şi culorile, vor înfiinţa o echipă a lor, care va juca într-o ligă judeţeană
 
Deşi, astăzi, FC Farul va fi înscrisă în Liga a 3-a, echipa constănţeană este aproape de moarte. Fără sprijin financiar şi fără perspectiva ca datoriile să-i fie achitate de cineva, fără conducere executivă şi fără jucători (de văzut cine se va mai prezenta marţi, la club), Farul pare condamnată să-şi dea duhul cu mult înainte de ziua de 3 octombrie, când falimentul se poate instala definitiv din punct de vedere juridic. Fanii „marinarilor“ nu au renunţat la lupta de salvare a clubului, dar îşi fac şi o echipă proprie. La Constanţa e anunţată însă şi o a treia formaţie, care ar urma să joace în Liga a 2-a!
 
Suporterii constănţeni au dat detalii, într-un comunicat, despre cel mai nou demers al lor, înfiinţarea unei echipe proprii. După ce au purtat discuţii „cu actualul finanţator al clubului şi cu reprezentanţii autorităţilor locale, cu privire la soarta FC Farul Constanţa“, fanii s-au hotărât să meargă pe drumul lor.

Modelul socios

„Într-un oraş populat îndeosebi cu suporteri ai echipelor din capitală, dorim să păstrăm în viaţă spiritul Farului şi să le permitem şi celor mai tineri dintre suporteri ocazia de a merge împreună cu copiii lor la meciurile Farului. Astfel, în paralel cu încercarea de a salva actualul club de la desfiinţare, am dat curs şi proiectului anunţat, acela de a înfiinţa o nouă echipă. Luni, 1.08.2016, vor fi depuse cele patru cereri de rezervare a denumirii noii asociaţii, în jurul căreia va activa noua echipă. Toate cele patru denumiri conţin cuvintele «Farul» şi «suporteri», pentru că suporterii vor fi printre cei care vor cârmui destinele noii entităţi.
 
În cursul zilei de duminică (n.r. ieri), vom deschide şi contul şi atunci va fi şi alimentat pentru prima oară. În acest fel, toţi cei care doresc să sprijine acest proiect vor putea contribui şi financiar. Toate detaliile contului vor fi publice şi vor putea fi consultate în timp real de către toţi potenţialii deponenţi. Modelul care îl dorim urmat este modelul socios. Plătești şi automat devii acționar cu drept de vot. În funcţie de suma depusă“, se arată în comunicat.

Strângeri de fonduri suplimentare la meciuri

Fanii precizează însă că demersul lor e condiţionat de realizarea bugetului propus. În caz contrar, echipa nu va porni la drum. „Ne dorim un club de fotbal bazat pe valorile vechi: tradiţie, istorie, transparenţă în cheltuirea banilor, respect pentru jucători, colaboratori şi adversari. Vom instala în poziţiile-cheie oameni de fotbal, adevăraţi farişti, care au demonstrat atât pe teren, cât şi în viaţa de zi cu zi devotament pentru culorile alb-albastre. Nu vom permite ca deciziile să fie luate de către o singură persoană sau de către un grup restrâns de indivizi. Nu vom trata antrenorii, membrii staff-ului sau jucătorii ca pe nişte sclavi şi nici nu vom admite nerespectarea obligaţiilor asumate faţă de aceştia (salarii, prime de obiectiv, prime de joc etc.). De asemenea, vom pune la dispoziţia acestora toate facilităţile necesare performanţei (condiţii corespunzătoare de cazare, alimentaţie, asistenţă medicală etc.).
 
La fiecare meci, se vor organiza strângeri de fonduri suplimentare, ce vor fi investite în echipă. Dar toate acestea sunt condiţionate de realizarea bugetului propus. Fără această principală condiţie, nici nu vom porni la drum, iar toţi banii din donaţii vor fi restituiţi integral! Putem garanta un singur lucru: indiferent în ce eşalon vom activa, obiectivul va fi mereu promovarea“, mai spun suporterii, în numele cărora semnează comunicatul Alexandru Anghel şi Răzvan Bedivan.

„Au confirmat până acum jucătorii Florin Pătrașcu şi Vlăduţ Neagu“

„Considerăm că suntem cei care avem dreptul şi obligaţia de a întreprinde orice acţiune care să fie în sprijinul FC Farul, pentru că am rămas alături de echipă până acum şi ne dorim să putem face acest lucru şi pe viitor. De aceea, nu vom abandona nici demersurile de a salva actuala echipă sau de a recupera cel puţin palmaresul şi emblema. Vrem să aducem la cunoştinţa tuturor suporterilor farişti că deja s-au desemnat antrenorii: Ion Barbu şi Gică Mina. Au confirmat până acum jucătorii Florin Pătrașcu şi Vlăduţ Neagu. Îi dorim de asemenea alături de noi în noul proiect pe Vasilică Cristocea, Robert Băjan, Alex Grigoraş, dar şi pe mulţi alţii.
 
În încheiere, dorim să mulţumim tuturor celor care ne-au încurajat până acum şi ne-au asigurat de sprijinul lor şi invităm pe toţi cei care împărtăşesc idealurile noastre să ni se alăture. Farul nu moare!“, au mai spus suporterii.

Victorie cu CS Năvodari

Sâmbătă, FC Farul a disputat o nouă partidă amicală, învingând pe teren propriu, cu 4-1 (2-0), CS Năvodari (echipă de Liga a 4-a). Golurile au fost marcate de Pâslaru (2), Băjan și Mazilu, respectiv Leo Gheorghe. În timpul partidei, Băjan a ratat şi un penalty. FC Farul (antrenor, Ion Barbu) a început meciul în formula: Perşinaru - Băjan, Bumbac, Bârsănel, Cl. Popa - D. Popa, Buzdugan, Brian, Beșleagă - Mazilu, Pâslaru. Au mai jucat Bolojan, Mândră, Meleandră, Ciută și Dragomir. CS Năvodari (antrenori, Constantin Funda și Florin Adam) a avut echipa de start: Rotariu - D. Radu, Romașcanu, E. Năstase, Evdochim - Decu, Scarlat, Zugravu, L. Gheorghe - Cazan, Airinei. Au mai evoluat Cârstocea, Sinan și Anton.

„Ion Barbu n-a abandonat Farul“

Ion Barbu i-a chemat pe jucători din nou la echipă marţi, 2 august, dar e de văzut cine va mai veni. Unii dintre ei au plecat încă dinainte de partida cu CS Năvodari, iar alţii au decis să părăsească echipa după această confruntare. „Eu le-am spus că cine vrea să mai vină să se prezinte marţi“, a spus Ion Barbu, care este „debusolat şi dat peste cap“ de situaţia actuală de la FC Farul.
 
„În cazul meu, să nu se înţeleagă greşit, prima opţiune e Farul Constanţa. Susţin însă şi proiectul suporterilor, ca o variantă de rezervă. Să înţeleagă lumea, Ion Barbu n-a abandonat Farul, ce fac, fac pentru Farul. Dar nu putem aştepta să moară clubul şi să rămânem în urmă cu unele lucruri. Ce fac suporterii, împreună cu mine, e planul de rezervă. Eu voi merge pentru Farul până când nu va mai fi. În primul rând, trebuie să luptăm pentru Farul, iar dacă-l vom salva, va rămâne şi a doua echipă. E greu de crezut însă că va mai veni cineva să scape clubul de la pieire“, a arătat Ion Barbu.

„Mai mult ca sigur, vom juca la Constanţa“

Astăzi are loc şedinţa de stabilire a echipelor care vor juca în Ligile a 2-a şi a 3-a în sezonul viitor, dar şi a programului competiţional. La Constanţa se vorbeşte că se va pregăti şi va juca în eşalonul secund echipa din Berceni, care are sprijinul lui Giani Nedelcu, preşedintele Consiliului Director al FC Farul!
 
„Se ştie că autorităţile nu ne-au mai sprijinit pentru a juca la Berceni şi noi ne-am văzut în situaţia să căutăm un nou ajutor. Mai mult ca sigur, vom juca la Constanţa, pe terenul Farului, într-un oraş unde vom avea şi un nou sponsor. Luni după-amiază (n.r. astăzi) vom cunoaşte toate aceste detalii, inclusiv participarea în Liga a 2-a. Avem ceva jucători, care vor veni alături de noi, dar totul începând de marţi. Pregătirea se va face tot la Constanţa. Schimbând locaţia, va trebui să schimbăm şi denumirea, dar conducerea rămâne aceeaşi. Farul va juca pe acelaşi teren, dar în Liga a III-a“, a declarat Paul Terteleac, oficial al clubului din Berceni, la emisiunea „Fotbal la matineu“ de la Sport Total FM. De urmărit însă dacă stadionul „Farul“ va putea fi folosit, întrucât are probleme cu omologarea.

ACS Suporter Club Constanţa, noua denumire?

Iniţial, Giani Nedelcu a spus că se doreşte ca noua denumire a echipei să fie ACS Farul 1920 Constanţa, dar se pare că nu se poate folosi numele Farul. „Berceniul se pare că va juca la Constanţa sub denumirea de ACS Suporter Club Constanţa. Schimbarea e făcută din timp. Nu mai pot juca la Berceni pentru că le-a expirat contractul de folosire a bazei şi Consiliul Local i-a anunţat că nu va încheia un nou contract şi nu îi primeşte în baza sportivă. Au fost nevoiţi să-şi caute în altă parte, pentru că altfel ar fi însemnat să se desfiinţeze. Au găsit varianta asta, la Berceni nu se schimbă nimic, au aceleaşi organe de conducere, asociaţi, doar locul de desfăşurare şi denumirea“, a spus, pentru Liga2.ro, fostul preşedinte al FC Farul, Auraş Braşoveanu, care e şi membru în Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal.

Fanii, în „război“ cu Giani Nedelcu

După ultimele evenimente care au avut în centrul lor FC Farul, fanii „marinarilor“ i-au declarat „război“ lui Giani Nedelcu, de la care au încercat, fără succes, să preia clubul, pentru a încerca să-l salveze. „Giani Nedelcu, persona non grata în Constanţa“, a postat un suporter pe Facebook, în vreme ce Sorin Mihăilescu, cel mai cunoscut fan constănţean, a anunţat că intenţionează să depună plângere pe numele lui Nedelcu.     
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • farul constanta 31 Jul, 2016 23:28 bine,capitane! asa,tata.suntem FARUL PE VIATA.atata timp cat farutul mai respire,nici nu vreau sa aud de alt farul.ai dat clasa.bravo,capitane! esti 10.
  • Alex 31 Jul, 2016 22:27 Oamenii astia au nevoie de asistenta juridica in demersul lor. Infiinteaza o asociație(practic ONG) si ei vor ca cei care cotizeaza sa devina actionari cu drept de vot - ori asa ceva nu exista, incurca termenii. Actionarii exista exclusiv in Societatile pe Actiuni(SA) iar acolo capitalul social minim este de 25000 de euro, bani pe care sigur nu ii au suporterii, pe cand asociatiile au un Consiliu Director, iar patrimoniul initial al unei asociatii este de 200 de lei. Adica banii de infiintare, nu si de administrare ai unei echipe