Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:35 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Examen de capacitate impotriva campionilor

ro

31 Jul, 2004 00:00 733 Marime text

FC Farul - Dinamo Bucuresti

Stadionul "Gheorghe Hagi" gazduieste in aceasta seara, de la ora 20.00, partida Farul - Dinamo, din cadrul primei etape a Diviziei A, editia 2004/2005 * Daca inving, marinarii vor incasa o prima dubla, care se acorda la victoriile impotriva echipelor de pe podium * Cei doi antrenori se cunosc destul de bine, Grigoras activand in 1998 sub comanda lui Andone, pe cand acesta antrena Farul * Tehnicianul constantean nu are in palmares nici o infrangere cu Dinamo * Lotul campioanei este mai valoros, dar Farul poate invinge daca profita de defensiva greoaie a adversarilor

In aceasta seara, de la ora 20.00, pe arena care poarta numele celui mai mare fotbalist al tuturor timpurilor va avea loc o infruntare deosebita, un meci asteptat cu interes de zeci de mii de suporteri. In prima etapa a editiei 2004/2005 Divizia A, Farul Constanta va primi vizita campioanei en-titre Dinamo Bucuresti. In acest sezon, echipa antrenata de Petre Grigoras are ca obiectiv clasarea pe primele cinci pozitii ale competitiei. Pentru prima data in ultimii ani, marinarii vor sa se bata de la egal la egal cu orice "team" din tara, fie el Steaua, Dinamo sau Rapid. Ramane de vazut daca visele gruparii constantene se vor implini. Judecand din acest punct de vedere, meciul din aceasta seara trebuie sa demonstreze ca Farul a ajuns intr-adevar o formatie de top. Conteaza in primul rand nu atat rezultatul, cat modul in care "alb-albastrii" vor lupta, daca evolutia lor va fi cea a unor profesionisti. Daca Dinamo va pleca invinsa de pe litoral in aceasta seara, Farul va trece un prim examen, care ii va deschide drumul spre performanta. De cealalta parte, un esec pe teren propriu ar putea avea un impact negativ asupra tinerilor fotbalisti. Meciul cu Dinamo reprezinta inceputul si ar fi extraordinar daca va fi si unul bun.

Echipele

FARUL. Pentru meciul de azi, in "teamul" alb-albastru nu exista nici o indisponibilitate, pe lista fiind trecuti 18 jucatori, din care majoritatea au mai jucat impotriva campioanei. Singurul absent din lot este nou achizitionatul Iulian Apostol, un mijlocas in varsta de 24 de ani care a evoluat in sezonul trecut pentru Otelul Galati. Acesta a semnat joi un contract pe cinci ani cu Farul, dar devine jucator liber abia de martea viitoare. Portarul George Curca a avut evolutii constant bune in ultimele doua sezoane, ajungand chiar sa joace pentru nationala intr-o partida amicala. Linia defensiva este compusa din Farmache, Barbu, Pascovici si Schiopu, jucatori cu experienta si care au impreuna peste 30 de meciuri oficiale jucate. Mijlocul este de asemenea solid, compus din Todoran, Cristocea, Lungu si Senin. Singura noutate in acest sistem este ex-petrolistul Dinu Todoran, care a demonstrat in ultimele meciuri de pregatire ca s-a acomodat cu noua sa echipa. In atac, formula cea mai probabila este Liviu Mihai - Gurita. Nou-venitul Baicu va fi, probabil, folosit si el, dar fostul atacant brasovean mai are ceva probleme cu conditia fizica. Banca de rezerve este de asemenea una solida, formata din jucatori talentati precum Usurelu, Radu Oprea sau Florea. DINAMO. Asa cum declara Petre Grigoras la conferinta de presa de joi, campioana Dinamo Bucuresti dispune de un lot numeros de jucatori, foarte talentati si cu experienta. "Cainii" vin dupa un meci de Champions League cu Zilina, disputat miercuri, si din acest motiv este posibil ca formula de start sa sufere unele modificari. Cristi Munteanu va apara cu siguranta buturile campioanei, avand in fata sa o linie defensiva formata din patru jucatori: Ciobotariu, Alistar, Iordache si Balan, ultimul din urma jucator al Farului in sezonul trecut. Margaritescu a primit un galben in meciul de miercuri, astfel ca in locul sau Andone il va folosi, probabil, pe Naidin. Alaturi de acesta, mijlocul va fi compus din Semeghin, Tames si capitanul Florentin Petre. In atac, deja celebrul cuplu Niculescu - Danciulescu. Din cauza accidentarilor survenite miercuri, pot aparea unele modificari si din primul "unsprezece" sa ajunga sa faca parte Galamaz, Vlad Munteanu, Pacurar sau Stefan Grigorie. Este, de asemenea, posibila intrarea lui Dennis Serban, proaspat transferat in Stefan cel Mare, un jucator din Constanta care a jucat primul meci in A la Farul.

Antrenorii

Cei doi tehnicieni se cunosc de ceva timp, Petre Grigoras activand pe vremuri ca jucator sub comanda lui Ioan Andone, cand acesta pregatea Farul. Fostul fundas al echipei nationale are avantajul varstei si dispune de jucatori consacrati, mult mai bine "vazuti" decat elevii lui Grig. Tehnicianul constantean nu are insa la activ nici o infrangere in fata lui Dinamo, iar ca jucator le-a marcat "cainilor" mai multe goluri, ultimul intr-o victorie cu 2-1 la Constanta, la inceputul anilor `90. PETRE GRIGORAS. Este antrenorul care rezista de ani buni la Farul (cu sincopele de rigoare), fiind considerat de unii drept "mantaua de vreme rea". Grigoras a devenit antrenor principal pe cand Farul tocmai picase in Divizia B si fusese parasita de Simionas. Anul urmator, "marinarii" se intorceau in primul esalon. Retrogradare, promovare, baraje, in general momente care pun in pericol sanatatea suporterilor varstnici sau prea patimasi. Dincolo de aceste probleme, treptat, Grigoras a crescut impreuna cu echipa sa. In prezent, tehnicianul este mai matur si s-a decis sa nu mai fie niciodata "protagonistul" vreunui conflict. Este considerat un bun diplomat si genul de om care, mereu pus pe glume, stie sa indeparteze tensiunea din vestiar.IOAN ANDONE. "Falcosul" nu mai are nevoie de prezentare. Fostul mare jucator al anilor `80 este cel care, in 2003, a preluat o echipa Dinamo aproape distrusa si care, dupa sapte esecuri consecutive, isi facea probleme in ceea ce priveste retrogradarea. Sirul negru de infrangeri a fost intrerupt, iar Dinamo a castigat la finele editiei 2002/2003 si "Cupa Romaniei". In urmatorul sezon, Dinamo, cea a lui Andone, a aratat o cu totul alta fata si a obtinut in sezonul trecut eventul (Cupa - Campionat). Este sprijinit de conducere, adorat de suporteri si respectat de jucatorii sai. Are la activ ca antrenor principal aproape 300 de meciuri in Divizia A, printre echipele antrenate de el numarandu-se Sportul (1993-1994, 1995-1996, 2001-2003), "U" Cluj (1994-1995), Petrolul (1996-1997), Farul (1998-1999), FC Brasov (1999) si, in cele din urma, Dinamo. Are in palmares doua Cupe ale Romaniei si un titlu de campion, toate trei cu Dinamo.

Declaratii si concluzii

Ambii tehnicieni sunt oameni care se feresc sa faca pronosticuri hazardate, dar glumele lor fac uneori deliciul jurnalistilor. Andone a afirmat ca vine la Constanta sa castige, pentru ca o campioana en-titre urmareste sa obtina trei puncte in fiecare meci disputat. "Falcosul" considera insa ca dinamovistii trebuie sa fie prudenti in meciul cu Farul, intrucat, in ultimul an, partidele dintre cele doua echipe au fost unele intens disputate. In meciul retur al optimilor din "Cupa Romaniei", Dinamo a scapat cu fata curata gratie unui 2-2 scos in Stefan cel Mare, in ultimele minute de joc. Atunci, fundasul Balan a facut hent in careu, iar Danciulescu a marcat din penalty. De cealalta parte, Grigoras spune ca nu se teme de "caini" si ca orice rezultat este posibil. Intrebat daca Farul poate invinge si cu 4-0, Grigoras a declarat ca prefera un 4-2 pentru marinari. "M-ar multumi orice rezultat in afara de infrangere", a afirmat Grigoras, continuand: "Ar fi o surpriza mare si placuta sa ii batem si astfel sa luam prima dubla care se da pentru o victorie la campioana". Indiferent de declaratiile, analizele facute si datele statistice din meciurile anterioare, nici un meci nu seamana cu altul. Farul isi doreste victoria, iar Dinamo are un plus la capitolul valoare. Ramane de vazut daca va invinge determinarea unei echipe considerate, inca, de mijlocul clasamentului sau experienta campioanei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii