Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:29 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elev eminent, campionul constănţean a primit trei ani la rând cheia şcolii Tatăl şi-a condus magistral fiul către coroana mondială în Ashihara Karate (galerie foto + video)

ro

17 Dec, 2013 00:00 7537 Marime text
Robert Drăgănoiu i-a adus în acest an clubului Ares Dojo DM - Constanţa două medalii de aur la Campionatul Mondial de de la Braşov
 
Soţii Angel şi Maria Drăgănoiu, din Constanţa, au cu ce se mândri. Celor doi băieţi ai lor, Robert şi Eduard, extrem de reuşiţi, li s-a dus vestea. Robert este unul dintre performerii Şcolii Gimnaziale nr. 43 „Ferdinand”, dar şi un redutabil luptător, dublu campion mondial! Povestea acestor succese este una emoţionantă, tânărul de 13 ani fiind asistat de la colţ de tatăl său.
 
La ediţia a XIX-a a Campionatului Mondial de Ashihara Karate, clubul Ares Dojo DM - Constanţa a urcat de patru ori pe podium. Robert Andrei Drăgănoiu a devenit dublu campion (la kumite şi la kata), iar Andrei Marin şi Florin Cismaru au cucerit medaliile de bronz, la kumite. Toţi trei au concurat la juniori, iar parcursul lui Robert a fost unul senzaţional. A susţinut şase meciuri, câştigând cinci dintre ele, iar în finală a dispus fără drept de apel de un reprezentant al Ungariei, multiplu campion naţional, cel care îi administrase singura înfrângere (acordată la decizie), în fazele inferioare ale întrecerii. Succesul lui Robert este cu atât mai special cu cât l-a avut la colţ, pe post de antrenor, pe tatăl său, în condiţiile în care antrenorul de la Ares Dojo DM - Constanţa, senpai Nicu Vasiliu (centură neagră 1 Dan), nu s-a putut afla în această postură, fiind implicat şi în organizarea Campionatului. În locul său, la meciurile lui Robert, a trecut însă Angel Drăgănoiu şi a făcut-o foarte bine, ca un veritabil tehnician, sfaturile şi îndrumările sale aducându-i băiatului medalia de aur. „De când cei doi băieţi ai săi au început să practice Ashihara Karate, Angel Drăgănoiu a devenit un pasionat al acestui sport. Prezenţa la numeroase concursuri şi antrenamente şi continua documentare au făcut din el un cunoscător. În finală însă, preşedintele clubului a spus că ar fi bine să punem la colţul lui Robert un om specializat. Eu am zis: «Nu, rămâne tăticul lui sau, în cel mai rău caz, decide băiatul». Întrebat, Robert a fost categoric: «Glumiţi? Tati rămâne!». Am fost mândru. Puştiul îşi cunoaşte foarte bine părintele şi are încredere în el. S-a văzut că a fost o decizie înţeleaptă. Robert s-a impus înainte de limită. Chiar dacă acelaşi adversar îl învinsese anterior, în finală s-a văzut diferenţa de clasă. Când Robert a devenit campion, preşedintele Noii Organizaţii Internaţionale de Karate (NIKO), japonezul Kancho Hidenori Ashihara (fiul fondatorului acestui stil), s-a ridicat şi a spus: «Acesta este spiritul Ashihara Karate!»”, a declarat Nicu Vasiliu.
 
„E un fenomen”
 
Antrenorul de la Ares Dojo DM - Constanţa îi apreciază în mod deosebit pe fraţii Drăgănoiu, despre care spune că provin dintr-o „familie model”, care le-a dat o educaţie aleasă. „Tatăl are o mică afacere, iar mama, Maria, este psiholog la Liceul cu Program Sportiv «Nicolae Rotaru» Constanţa. Robert învaţă în clasa a VIII-a la Şcolii Gimnaziale nr. 43 «Ferdinand» şi este un copil de nota zece. Trei ani la rând a primit cheia şcolii, în semn de preţuire pentru că a încheiat anul cu media zece! În plus, a participat, cu rezultate deosebite, la mai multe olimpiade, la matematică, limbi străine şi la alte materii. Pe lângă Ashihara Karate, practică şi ciclismul şi participă la întreceri de triatlon”, spune Nicu Vasiliu. Robert Drăgănoiu a început Ashihara Karate, când avea puţin peste şase ani, la Ares Dojo DM - Constanţa, cu instructorul Vadim Eremia, cu care a lucrat cinci ani. În urmă cu un an şi jumătate, a fost preluat de antrenorul Nicu Vasiliu. Pe lângă coroana mondială, Robert deţine titlul de campion balcanic, dar este şi dublu campion naţional.
„Robert e un fenomen. De ceva timp, nu mai ştie ce e locul doi în concursuri. La Mondiale, are şi o medalie de bronz, în 2012, la Belgrad. Locul ocupat atunci a fost însă binemeritat, ţinând cont că îl pregăteam de doar şase luni şi a avut neşansa de a se confrunta cu sportivii din Rusia, ţară care are o şcoală de arte marţiale foarte bună. Însă a fost o experienţă frumoasă, iar cele învăţate atunci i-au folosit, dovadă că în acest an a ieşit campion mondial”, arată Nicu Vasiliu. Fratele lui Robert, Eduard, are opt ani, iar la Cupa Ares a fost desemnat campion absolut, primind şi titlul de „sportivul viitorului”.
 
Au săli şi la Mereni şi Topraisar
 
Clubul Ares Dojo DM - Constanţa a fost redeschis acum trei ani şi este o filială a grupării din Braşov. În vârstă de 40 de ani, antrenorul de la Ares Dojo este constănţean get-beget şi practică artele marţiale de la 13 ani. Absolvent de psihologie şi informatică, Nicu Vasiliu este informatician de profesie. Are şi licenţă de arbitru internaţional în Ashihara Karate, iar la multe competiţii participă şi ca organizator, aşa cum s-a întâmplat la Mondialele de la Bucureşti, din 2011, unde s-a implicat direct, sau la întrecerea de anul trecut din Serbia, unde a ajutat. Sportivii de la Ares Dojo DM se pregătesc atât în Constanţa (în trei săli), cât şi în două localităţi din judeţ, Mereni şi Topraisar, la prima dintre ele având loc şi o Cupă foarte frumoasă, cu sprijinul autorităţilor locale. Ares Dojo DM - Constanţa a participat la Mondialele din acest an cu patru sportivi, cei trei medaliaţi şi o fată, Georgiana Toma, care este din Mereni. Aceasta a fost cooptată în lotul naţional după doar un an, ceea ce e mare lucru, în condiţiile în care, în mod normal, la Naţională se ajunge după cel puţin trei-patru ani. Din Mereni este şi un alt sportiv important al clubului, Silviu Şeitan, care face Ashihara Karate de un an şi jumătate şi este campion balcanic, titlu obţinut în urmă cu trei luni, la Belgrad. De asemenea, în această localitate a fost formată şi o echipă de kata foarte bună, în componenţa Adelina Bejan, Alexandru Radu şi Bianca Ilaş. „Este o trupă de copilaşi fantastici, campioană naţională şi câştigătoare a Cupei Ares”, arată Nicu Vasiliu, care are şi la Topraisar un sportiv de viitor, Adin Gani. „Are un potenţial deosebit şi mă uimeşte pe zi ce trece. A luat locul întâi la o Cupă în Serbia, alături de Andrei Marin. Încă nu a intrat la Campionatul Naţional”, mai spune antrenorul. Andrei Marin este elev în clasa a VIII-a la Liceul Teoretic „Ovidius” Constanţa, iar Florin Cismaru învaţă la Şcoala cu clasele I-VIII „Aurel Vlaicu” din Constanţa.
 
Antrenamente şi meditaţii şcolare
 
Antrenorul Nicu Vasiliu dezvăluie că, la Ares Dojo DM - Constanţa, sportul merge mână în mână cu şcoala, ambelor domenii acordându-li-se o importanţă egală. „Ca să ai succes în sport, trebuie să deţii şi cunoştinţe de cultură generală. Noi facem şi antrenamente, şi meditaţii. Copiii sunt condiţionaţi într-o oarecare măsură de rezultatele şcolare, iar unde e cazul, îi ajutăm. Clubul nostru organizează două stagii pe an, unul tehnic şi unul de socializare. Suntem o structură sportivă selectă. În mai, intenţionăm să organizăm la Belgrad, împreună cu partenerii sârbi, o cupă internaţională, în care să trecem la o formă de mix fight (să ducem lupta spre sol)”, precizează Nicu Vasiliu.
 
Video: Finala jr -14ani, Robert Draganoiu-Rosu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii