Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:03 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Ei sunt campionii noştri!“ Ioana Gorgovan şi Ştefan Huştea, sărbătoriţi la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ (galerie foto)

ro

18 Nov, 2015 00:00 6754 Marime text


Doi dintre medaliaţii Constanţei la Campionatul European de gimnastică aerobică din Portugalia sunt colegi de clasă la liceu. Mândri de medaliile obţinute de Ioana Gorgovan şi de Ştefan Huştea, colegii lor şi profesorii le-au făcut o surpriză  
 
Campionatul European de gimnastică aerobică de la Elvas (Portugalia) a confirmat valoarea şcolii româneşti, care a cucerit 13 medalii (cinci de aur, cinci de argint şi trei de bronz), ocupând locul întâi în clasamentul general pe naţiuni, după numărul de prezenţe pe podium. Ca de fiecare dată, Constanţa a fost la înălţime, iar în întrecerea juniorilor, Ioana Gorgovan şi Ştefan Huştea, aflaţi la prima lor competiţie majoră la această categorie de vârstă, au contribuit cu trei medalii la zestrea tricoloră.


 
Toată suflarea Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“ din Constanţa, unde învaţă cei doi tineri (în clasa a zecea), le-a ţinut pumnii la Europene. Ioana Gorgovan a obţinut două medalii de argint (pe echipe şi la grup), iar Ştefan Huştea a devenit vicecampion european la perechi mixte. Întorşi la Constanţa, gimnasta şi gimnastul, ambii în vârstă de 16 ani, au avut parte de o surpriză plăcută la liceu. Diriginta lor, Carmen Roşiu (profesor de limba latină), i-a chemat cu medaliile din acest an şi i-a prezentat în cancelarie în faţa celorlalţi profesori. După care au mers în sala de clasă, unde Ioana şi Ştefan au primit un tort, cu mesajul „Felicitări, campionilor!“, şi câte un ursuleţ de pluş. Aplauzele colegilor campionilor şi ale dascălilor au conturat un moment festiv emoţionant.

Carmen Roşiu - „Sunt mândră de voi”


 „Ei sunt campionii noștri, au obținut medalia de argint la Campionatele europene de gimnastică aerobică din Portugalia! Doi tineri frumoși și ambițioși, membri ai lotului național de juniori, Stefan și Ioana din clasa a X-a! Îmi doresc să văd din ce în ce mai mulți tineri care, asemenea lor, prin muncă și perseverenţă, să ne ofere clipe de maximă bucurie! Bravo campionilor, sunt mândră de voi!“, a fost mesajul dirigintei Carmen Roşiu.

O perioadă grea, care s-a încheiat frumos


„Le mulţumim tuturor pentru această zi minunată. Ne-am simţit foarte bine. Implicarea colegilor şi a profesorilor ne-a surprins plăcut şi ne-a încântat. Sunt componentă a lotului naţional de juniori al României din acest an, iar în Portugalia am participat la primul meu Campionat European. A fost o perioadă grea, dar care s-a încheiat frumos, cu rezultate“, a declarat Ioana Gorgovan, care, la festivitatea de la „Mihai Eminescu“, a purtat la gât şase medalii, obţinute, în calitate de component a lotului naţional, la Cupa Iaşi, la Openul Ungariei, la Campionatul Naţional şi la Europene.
 
„Atât Ioana, cât şi Ştefan fac gimnastică de mici. Sunt cuminţi şi muncitori. Au participat acum la prima lor întrecere de anvergură, iar rezultatele lor mă bucură. Şi până acum au obţinut însă medalii, şi la alte întreceri. Au un viitor frumos“, a spus antrenoarea Cristiana Spânu.

Surorile Gorgovan au început cu gimnastica ritmică


Ioana Gorgovan este componentă a Clubului Sportiv Şcolar numărul 1 din Constanţa, unde e pregătită de Cristiana Spânu şi de Nicoleta Copoiu. Face gimnastică aerobică de şase ani, dar primul sport practicat a fost gimnastica ritmică, tot la CSS1. Ioana are o soră mai mare, Bianca Maria, mai mare decât ea cu doi ani şi zece luni. Şi Bianca e o campioană la gimnastică aerobică, concurând şi la întrecerea continentală de la Elvas, dar la senioare. Bianca a obţinut în Portugalia trei medalii: aur la echipe şi bronz la individual şi la grup. Surorile Gorgovan au obţinut rezultate deosebite însă şi înainte de acest European. Bianca a început tot cu gimnastica ritmică, la CSS1 (prima antrenoare a celor două surori fiind Vasilica Râşniţă), iar în prezent este legitimată la secţia de gimnastică aerobică a CS Farul Constanţa.

Rezultate şi la sport, şi la şcoală


Mama surorilor Gorgovan, Iuliana, povesteşte cum au ajuns fetele ei la sport. „Am vrut să le ocupăm timpul liber, aşa cum îşi doresc toţi părinţii. Au început cu gimnastica ritmică, după care au trecut la aerobică, considerând că e mai potrivită pentru ele, şi ca structură fizică. Însă le-am spus mereu că şcoala e prioritară şi, din fericire, au reuşit să obţină rezultate foarte bune în ambele domenii. La festivitatea de la «Mihai Eminescu» Ioana s-a simţit foarte bine, şi ea, şi Ştefan Huştea au fost foarte bine primiţi. La liceu, beneficiază de ajutorul tuturor şi au o dirigintă care apreciază, încurajează şi susţine performanţa, indiferent de cine o obţine. E un pedagog foarte bun, un om obiectiv. Ioana a avut în ultimele luni patru concursuri foarte importante, ultimul fiind «vârful», Campionatul European“, arată Iuliana Gorgovan.

„Bibi“ şi „Ioio“


În familie, Biancăi i se spune „Bibi“, iar Ioanei - „Ioio“, de la prenumele lor. Cea mare a început gimnastica la patru ani şi jumătate, iar Ioana, de la o vârstă şi mai mică. „Am lăsat-o în sală pe la trei ani şi ceva. Era mascota celor mari, toţi o îndrăgeau. «Dacă tot e pe aici, daţi-i şi un costum», ni s-a spus. Şi aşa a început sportul şi Ioana. Soţul meu le-a îndrumat foarte bine când erau mici. Având timp la dispoziţie, el le ducea la sală, şi nu numai pe ele, ci şi pe alte fetiţe. Contează foarte mult ca, la o vârstă mică, să beneficiezi de un asemenea suport“, mai spune mama surorilor Gorgovan. În vârstă de 19 ani, Bianca e studentă a Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport de la Universitatea „Ovidius“ din Constanţa.

Ia şi tricolorul, în tribuna din Portugalia


Iuliana Gorgovan le-a făcut galerie fetelor sale şi echipei României la Campionatul European de la faţa locului, fiind prezentă la Elvas. „Am planificat de mult timp să ajung la Euro. În tribună, am fost mai multe mămici de-ale sportivilor români. De la Constanţa au mai venit mama Lorenei Jinga şi a lui Ştefan Huştea. Am avut marele privilegiu de a susţine România şi am fost mândre de acest lucru, costumându-ne tradiţional, cu ii sau cu însemne tricolore. A fost prima dată când Bianca şi Ioana au participat amândouă la aceeaşi ediţie de Campionat European. Mai concuraseră ambele la etapa de Cupă Mondială de la Boroveţ, însă nu le-am avut niciodată până acum pe ambele, în acelaşi timp, la o întrecere de asemenea anvergură. Am avut, normal, emoţii pentru ele, dar la Elvas, nu am fost numai mama a doi copii, ci a tuturor copiilor României care au concurat. E foarte frumos să-i vezi cât de concentraţi, de echilibraţi şi de distanţi faţă de noi sunt în timpul concursului“, a povestit Iuliana Gorgovan.   
 
Sursa foto: Facebook, Carmen Manda, Laura Cristache şi Ivan Ferreira 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii