Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:08 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După 14 ani, din nou campioană naţională CS Farul Constanţa a întrerupt supremaţia CNS Cetate Deva la gimnastică

ro

04 Jul, 2016 00:00 5580 Marime text
 

Campionatul Naţional individual Open şi Campionatul Naţional al echipelor reprezentative de club, de la Cluj, a adus în prim-plan şi CS Farul Constanţa 

După o pauză de 14 ani, formaţia de pe litoral a cucerit din nou aurul la echipe, în formula Cătălina Ponor, Maria Holbură, Carmen Glăvan şi Ariadna Stanciu. CS Farul a învins formaţia care a dominat mulţi ani întrecerea pe echipe, la senioare CNS Cetate Deva, iar podiumul a fost completat de CSA Steaua Bucureşti.
 
CS Farul a întrerupt dominaţia CNS Cetate Deva, impunându-se cu 167,363. Formaţia din Deva a acumulat 166,397, iar Steaua a totalizat 155,963. Toate componentele echipei constănţene se pregătesc actualmente la loturile naţionale, Ponor şi Holbură la reprezentativa mare, Glăvan şi Stanciu la lotul de junioare de la Deva.
 
În afară de antrenorii de la loturile naţionale, super-campioana Cătălina Ponor a mai lucrat cu antrenorii Matei Stănei, Camelia Voinea şi Gabriela Dosoftei. Maria Holbură va împlini 16 ani în toamna acestui an. Formată la Clubul Sportiv Şcolar numărul 1 din Constanţa, tânăra gimnastă a fost transferată, de la începutul lui 2016, an în care a făcut trecerea la seniorat, la CS Farul Constanţa. Din 2013, a devenit componentă a lotului de junioare de la Deva, după care (în urmă cu mai mult de un an) a fost promovată la lotul de senioare al României. Mirela Szemerjai şi Sorin Bechir, antrenorii de la Constanţa ai Mariei, spun despre aceasta că e o gimnastă cu potenţial, muncitoare, ambiţioasă şi bine-crescută.

Carmen Glăvan, bronz la individual compus

La lotul de la Deva, Carmen Glăvan şi Ariadna Stanciu sunt pregătite, alături de celelalte sportive, de un colectiv tehnic coordonat de constănţeanul Nicolae Forminte şi din care fac parte şi Dana şi Remus Nicolai. La CS Farul Constanţa, Glăvan şi Stanciu au fost antrenate de Clemenţa Garabet şi de soţii Nicolai. În prima zi a Naţionalelor de la Cluj, care s-au disputat în weekend-ul trecut, Carmen Glăvan a urcat pe podium şi la individual compus, cucerind, cu 55,866, medalia de bronz. Pe podium au mai urcat Larisa Iordache (Dinamo Bucureşti) - aur, cu 56,933 (a fost al patrulea ei titlu consecutiv) şi Ioana Crişan (Cetate Deva) - argint, cu 56,699. La individual compus au concurat 21 de gimnaste, iar Maria Holbură a fost a patra. Atât Glăvan, cât şi Holbură au făcut toate cele patru aparate, în vreme ce Cătălina Ponor a concurat la trei (bârnă, sol şi sărituri), iar Ariadna Stanciu, la unul singur (paralele), ceea ce s-a cunoscut în locul final ocupat, 17 Ponor şi 19 Stanciu.

„Admirabilă demonstraţie de voinţă“

Înainte de concurs, Cătălina Ponor s-a confruntat cu unele probleme de sănătate (o viroză cu manifestări digestive - vomă si temperatură), fapt menţionat şi pe site-ul oficial al Federaţiei Române de Gimnastică. „Tripla campioană a Jocurilor Olimpice Cătălina Ponor se află într-o admirabilă demonstraţie de voinţă, dovedind o admirabilă tărie, chiar dacă, la Cluj, marcată fiind şi de suferinţa din zilele precedente, nu a reuşit decât în parte să fie ea însăşi, dar rămânând fermă în a continua cursa pentru o eventuală a treia participare la Jocurile Olimpice“, a notat sursa citată. FRG are de ales între Larisa Iordache şi Cătălina Ponor pentru JO de la Rio. În vârstă de 29 de ani, Cătălina a cucerit în urmă cu puţin timp două medalii de bronz, la bârnă şi la sol (aparatele sale favorite), la Campionatul European de seniori de la Berna (Elveţia), întrecere la care Iordache nu a evoluat. România trebuie să anunţe gimnasta nominalizată pentru Rio până pe 18 iulie. 

Cătălina Ponor, aur la bârnă şi sol

Ieri, la Cluj, s-au disputat şi întrecerile pe aparate, la care CS Farul a avut cel puţin câte două calificate în fiecare finală: la sărituri - pe Glăvan (a treia după calificări) şi pe Holbură (8); la paralele - pe Holbură (1, la egalitate cu o gimnastă de la Steaua) şi pe Glăvan (3); la bârnă - pe Holbură (3), pe Ponor (4) şi pe Glăvan (6); la sol - pe Ponor (2), pe Glăvan (4) şi pe Holbură (7). La finele concursului, constănţencele au obţinut cinci medalii:  Cătălina Ponor - aur la bârnă şi sol, Maria Holbură - bronz la paralele, bârnă şi sol.  

Sursa foto: romgym.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii