Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:31 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dramele din spatele terenului de sport A rămas paralizat, dar a continuat să cânte hip-hop şi să joace baschet (galerie foto + video)

ro

05 Dec, 2012 23:00 4494 Marime text

baschet2.jpgDoi dintre componenţii Asociaţiei Judeţene Constanţa a Sportului pentru Persoane cu Handicap sunt dăruiţi cu talent şi în domeniul muzical

Dănuţ Mirică a scos prin forţe proprii un album de hip-hop şi a concurat la „Românii au talent". Component al lotului naţional de baschet în fotoliu rulant, Daniel Mititelu este profesor de canto la Medgidia şi solist de muzică populară.

Îndrăgostit de muzică, Dănuţ Mirică s-a apucat de cântat la 16 ani. Genul său preferat: hip-hop-ul, căruia i s-a dedicat cu toată pasiunea. După patru ani însă, tânărul cântăreţ a primit o lovitură dură din partea destinului. În drum spre un concert pe care urma să-l susţină la Orăşelul Copiilor, a avut un accident auto, de pe urma căruia a rămas paralizat. La doar 20 de ani, a fost condamnat pe viaţă la deplasarea cu fotoliul rulant. Dănuţ era însă prea tânăr şi prea ambiţios ca să se plece în faţa sorţii potrivnice. A continuat să cânte şi în căruciorul cu rotile, sub numele de scenă „Da'Cruz", dar s-a şi înscris în Asociaţia Judeţeană Constanţa a Sportului pentru Persoane cu Handicap, în care este unul dintre membrii de bază ai echipei de baschet. În 2008, pe 12 decembrie, fix la doi ani de la accident, a scos şi un album, „Am fost plecat". „Am avut nebunia de a continua cu hip-hop-ul şi în cărucior. Am vrut să arăt că sunt un învingător, nu un învins. Albumul este singurul creat până acum şi l-am scos prin forţe proprii, nu la o casă de discuri", a declarat sportivul de 26 de ani, care a participat şi la emisiunea „Românii au talent". Pe album, Dănuţ Mirică a inclus şi câteva piese în care face referire la problemele persoanelor cu dizabilităţi. Într-una dintre ele, intitulată „Protest", Dănuţ spune: „(...) O să îi reprezint / Pe cei care trag aer în piept / Dintr-un scaun cu rotile (...) Din 300 de lei / Spune-mi tu ce vrei să iei / Şi dac-ai fi paralizat / Ce ţi-ai cumpăra cu ei (...)".

Îl acompaniază Orchestra Radiodifuziunii

baschet_mirica1.jpgDin AJCSPH face parte şi Daniel Mititelu (31 de ani), iar realele sale calităţi baschetbalistice în fotoliul rulant au făcut să fie selecţionat, acum doi ani, în lotul naţional. Daniel este din Medgidia şi, pe lângă baschet, mai practică atletismul, powerlifting-ul şi tenisul de masă. Tânărul sportiv a avut un 2012 plin de succes. A ocupat locul întâi la powerlifting, la Galaţi, a fost al treilea la Crosul Ziua Olimpică, s-a clasat pe poziţia secundă la întrecerile atletice de 100 m şi 400 m ale Trofeului Litoral, de la Constanţa, iar la aruncarea suliţei şi a greutăţii a prins ultima treaptă a podiumului. De asemenea, la Cupa Mării Negre la baschet, din Bulgaria, a devenit vicecampion cu echipa României. Daniel Mititelu este deosebit însă şi în afara arenei de sport. Predă canto la Medgidia şi cântă muzică populară. Tânărul performer a absolvit cursurile Centrului Cultural Judeţean „Teodor T. Burada" Constanţa, iar de trei ani are o clasă de canto la Casa de Cultură „I. N. Roman" din Medgidia, unde funcţionează o filială a Centrului Cultural constănţean. În ceea ce priveşte activitatea sa de solist de muzică populară, până acum a cântat la Constanţa, la televiziunile locale, dar şi la Bucureşti, la TVRM. Este un admirator al lui Petrică Mâţu Stoian. Nu cântă din cărucior, ci din picioare, întrucât se deplasează cu proteză şi cu cârje, doar la baschet foloseşte fotoliul rulant. „Pregătesc şi un album folcloric, primul oficial al meu. Lucrez cu orchestra Radiodifuziunii Române. Albumul va cuprinde în jur de 20 de piese. Până acum, am realizat şapte negative, dar deocamdată am stopat lucrul, din lipsă de bani", a declarat Daniel Mititelu, care cântă, printre altele, „Mama mea icoană sfântă", „Căzu raftu", „Hai, flăcăi!", „O cănuţă am moştenit", „Hei, hei!" şi „Gigolo". Pe 15 decembrie, la Casa de Cultură din Medgidia, de la ora 13.00, elevii de la clasa de canto a lui Daniel, alături de cei de la balet şi de la pian, vor participa la spectacolul de Crăciun „Poveşti de iarnă", organizat de Centrului Cultural Judeţean „Teodor T. Burada" şi de Primăria Medgidia.

Sursa foto: Facebook

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii