Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:37 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Din ce motiv Consiliul Judeţean nu se bagă, iar Giani Nedelcu ameninţă că renunţă Îşi trăieşte FC Farul ultimele zile? (galerie foto)

ro

02 Aug, 2013 00:00 2765 Marime text
La conferinţa de presă organizată ieri de Consiliul Judeţean Constanţa şi FC Farul, la sediul clubului din strada Primăverii, Cristinel Dragomir, vicepreşedintele CJC, a anunţat că instituţia pe care o reprezintă nu se va implica la club până când litigiul financiar dintre FC Farul şi Gheorghe Bosînceanu, fostul patron, nu va fi clarificat. Actualul patron, Giani Nedelcu, a spus că aşteaptă până luni, 5 august, hârtie de la Bosînceanu prin care acesta renunţă la suma de 9 milioane de euro pe care i-o datorează Farul. În cazul în care nu se va întâmpla aşa, Giani Nedelcu se va retrage de la club, care va intra în faliment.

Cristinel Dragomir şi Giani Nedelcu au ieşit ieri în faţa presei pentru a prezenta situaţia actuală a FC Farul. Potrivit ambilor oficiali, viitorul clubului atârnă de un fir de aţă. Cele două părţi au ajuns la un acord privind implicarea CJC la Farul, însă pasul următor este hârtia de la Gheorghe Bosînceanu, în lipsa căreia clubul va sucomba, întrucât Consiliul Judeţean nu se va implica, iar Giani Nedelcu se va retrage. „De anul trecut, de când preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a fost mandatat să negocieze condiţiile implicării la Farul, am urmat foarte multe formalităţi. A avut loc un audit, iar apoi au avut loc discuţii. Acum două săptămâni, am ajuns la o formulă prin care judeţul Constanţa să intre la Farul. Am hotărât modificări la statutul clubului, prin care noi am arătat că ne-am dorit şi că ne dorim implicarea la club, iar Giani Nedelcu şi-a dovedit disponibilitatea, renunţând la majoritate. Ca totul să devină oficial, trebuie ca fostul patron, Gheorghe Bosînceanu, să renunţe la datoria pe care o are clubul la el, în jur de 9 milioane de euro, în urma unei hotărâri judecătoreşti definitive și irevocabile. Numai că este executarea este suspendată pe perioada cât clubul este în insolvenţă. Am discutat personal cu Bosînceanu pe marginea acestui subiect, de două ori, ultima dată luni, 29 iulie. A arătat bunăvoinţă, spunând că garantează că atât timp cât CJC va fi la Farul, iar el va conduce respectivele firme, nu se va întâmpla să execute clubul. În lumina acestor evenimente, astăzi (n.r. - ieri) vă prezint poziţia CJC: nu ne putem implica până când litigiul financiar între FC Farul şi fostul patron nu va fi stins. Ne pare rău, dar nu putem angaja CJC într-o societate cu datorii, în condiţiile în care, potrivit acordului cu Farul, noi urma să preluăm controlul în club, cu 51%, şi să fim astfel responsabili de activitatea acestuia. Situaţia e critică”, a declarat Dragomir. „De doi ani mă confrunt cu această situaţie. Au existat firme care au vrut să vină lângă mine, dar au fost împiedicate de datoria către Gheorghe Bosînceanu. Nici eu nu ştiu de ce am mai stat. Am fost de bună credinţă, am dat clubul oraşului, am renunţat la bani, însă, dacă nu primesc hârtie, mă retrag definitiv şi mai dau niciun leu la Farul. Mi-am asumat toate datoriile, chiar dacă nu mai sunt majoritar. Nu vreau să fiu eu cel care pune ştampila desfiinţării pe club. Mai aştept până luni. Poate în al 12-lea ceas Gheorghe Bosînceanu va da hârtie. Dacă nu, clubul se va închide”, a spus şi Giani Nedelcu.

De unde suma de 9 milioane de euro?

Ce este însă cu această sumă de 9 milioane de euro pe care clubul i-o datorează lui Gheorghe Bosînceanu? Cristinel Dragomir a arătat că este vorba de „majoritatea banilor care s-au băgat la Farul. An de an, între 350.000 şi 500.000 de euro au venit de la sponsori, iar între 1.300.000 şi 1.500.000 de euro de la firma fostului patron. Există acte pe toți banii. Gheorghe Bosînceanu a spus că a contribuit financiar prin creditare (cea mai bună soluţie) şi că, atunci când s-a implicat la Farul, nu s-a gândit nicio secundă că îşi va recupera banii. Când a cedat clubul către Giani Nedelcu, a făcut-o pe baza unui protocol. Prevederile acestuia au dus la neînţelegeri şi aşa s-a ajuns în instanţă, care, în urma unei decizii definitive şi irevocabile, obligă Farul să plătească suma de 9 milioane de euro. Situaţia nu e deloc roz. Am gândit toate variantele, iar unica soluţie pe care am identificat-o după ce ne-am consultat cu mulţi jurişti şi specialişti este ca Gheorghe Bosînceanu să renunţe la aceaşti bani, sub forma unei donaţii către FC Farul, în anul fiscal 2014. Chiar şi aşa însă, cineva trebuie să plătească apoi la stat 16% impozit din această sumă, care e considerată venit. Giani Nedelcu s-a angajat că va suporta el acest impozit. E o situaţie destul de delicată. E ceva ca o învârteală în jurul cozii. Se poate ajunge la o înţelegere, dar cu costuri uriaşe. După ce insolvenţa se încheie, în noiembrie 2014 (dacă Giani Nedelcu respectă termenele de plată, ca până acum), a doua zi, automat se pune în aplicare hotărârea judecătorească, iar clubul poate fi executat de firma fostului patron. Dacă Bosînceanu renunţă la creanţă, hotărârea nu se mai execută. Sub cuvânt de onoare, fostul patron a spus că nu va executa clubul, că nu va cere banii. I-am explicat situaţia, inclusiv varianta donaţiei. Datoria nu poate fi transformată în acţiuni, întrucât Farul valorează zero, nu e societate pe acţiuni, ci club non-profit. Dacă va scăpa de insolvenţă, clubul va fi ca o mireasă căreia mulţi îi vor da târcoale. Când se pregăteşte de nuntă, mireasa poate fi însă executată”, a mai spus Cristinel Dragomir. Giani Nedelcu a arătat că ştia de datoria respectivă de 9 milioane de euro, însă, „potrivit înţelegerii, dacă achitam 1,5 milioane de euro, se stingea. Am achitat în locul ei cu doi jucători, dar nu am făcut-o la timp. Nu mă pot înhăma la o datorie de 9 milioane de euro”.

Care sunt datoriile clubului

Cristinel Dragomir a mai spus că, până acum, Giani Nedelcu a plătit la insolvenţă 1.368.000 de lei, iar până la finele anului trebuie să mai achite 438.230 de lei. De asemenea, Farul mai are datorii la terţi, cu diverse termene scadente, în jur de 1.500.000 de lei. La toate acestea se adaugă suma de 9 milioane de euro. „Până acum, am băgat la Farul cam 4 milioane de euro. Am respectat insolvenţa şi nu mai avem litigii cu vechii jucători, pe care i-am plătit şi în avans, aceasta fiind una dintre măsurile de siguranţă cerute de CJC. Jucătorii actuali sunt ai Farului. Există întârzieri salariale faţă de ei, însă aceasta nu afectează programul de reorganizare stabilit prin insolvenţă”, a arătat Nedelcu. „De patru ani, Giani Nedelcu e singurul care investeşte la Farul. Însă nu mai poate să ducă clubul singur”, a spus Dragomir. 

Ce prevede acordul dintre Farul şi Consiliul Judeţean

La ce acord ajunseseră Consiliul Județean Constanța și FC Farul, în urma discuțiilor din ultima perioadă? S-a aprobat dobândirea calităţii de membru fondator de către Judeţul Constanţa, persoană juridică de drept public, reprezentat legal prin preşedintele CJC. De asemenea, s-au modificat mai multe articole din statut. Astfel, membrii fondatori, persoane juridice, numite prin statut, sunt Judeţul Constanţa şi SC Platinium Andreea Net SRL (firma lui Nedelcu). Membrii fondatori persoane fizice sunt Elena Frîncu, Dumitru Manole şi Dumitru Bedivan. Voturile membrilor fondatori în Adunarea Generală sunt în număr de 100, structurate astfel: Judeţul Constanţa - 51, SC Platinium Andreea Net SRL - 43, Elena Frîncu, Dumitru Manole şi Dumitru Bedivan - câte 2. Consiliul Director se compune din cinci persoane: preşedinte executiv - Giani Nedelcu, membri - Dumitru Manole, Dumitru Bedivan, Marin-Gigel Diaconescu şi Petre Mărculescu. Hotărârile CD se adoptă cu minimum patru voturi. Preşedintele de onoare al CS FC Farul este Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJC. Ultimul articol din documentul întocmit de Consiliu şi FC Farul prevede că toate datoriile clubului, indiferent de natura lor, născute până la data înscrierii modificărilor de mai sus în registrul asociaţiilor şi fundaţiilor, la Judecătoria Constanţa, inclusiv cele născute din derularea procedurii de insolvenţă a clubului, rămân în sarcina SC Platinium Andreea Net SRL. În cazul în care această societate nu onorează la termenul scadent oricare dintre datoriile care-i revin, îşi pierde calitatea de membru fondator persoană juridică numită prin statut, numărul de voturi al societăţii urmând a fi preluat de către Judeţul Constanţa. Toate aceste hotărâri şi modificări de statut au fost puse pe hârtie, într-un document, care este nul însă atâta timp cât litigiul financiar dintre Farul şi Gheorghe Bosînceanu nu se stinge. „Noi menţinem această hârtie până la clarificarea situaţiei. Rămânem deschişi să venim alături de Farul. Sperăm că Gheorghe Bosînceanu va renunţa la acei bani, altfel pe club îl paşte falimentul”, a mai spus Cristinel Dragomir.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • FARIST 02 Aug, 2013 20:59 Domnule Nedelcu ,Dle.Bosanceanu si stimati alesi locali Sunt farist din anul 1980,ceea ce inseamna ca am cunoscut acest club minunat de fotbal si sub conducerea altor a,mai putin a alesilor locali.Am trait bucurii ,am trait tristeti dar in ultimul timp mai multe tristeti si asta nu din cauza performantei ci din cauza dumneavoastra dle.Nedelcu,dle. Bosanceanu si a dumneavoastra stimati alesi locali. Ceva mai frumos ca si F.C.FARUL CONSTANTA nu exista.Interesele dumneavoastra sunt mult mai presus decat a face ceva pentru acest club minunat de fotbal,adica FARUTUL NOSTRU(asa cum numim noi faristii acest club de fotbal).Da,am spus FARUTUL NOSTRU, cu toate ca nu avem putere decizionala in cadrul clubului.Puterea noastra consta in faptul ca NOI IUBIM F.C.FARUL CONSTANTA,iubire pentru F.C.FARUL care apare la nastere si se dezvolta odata cu trecerea anilor si chiar si dupa:CU FARUL PANA LA MOARTE !Chiar si dupa moarte iubirea nu dispare.Iubirea FARUTULUI este un spirit ,un spirit viu ce ne uneste pe toti FARISTII!FITI SI DUMNEAVOASTRA UNII DINTRE NOI!FARUL=FAMILIE,SPIRIT,ECHIPA! Suntem putini faristi,dar suntem unici si acelasi timp speciali.Lasati orgoliile la o parte si haideti sa strigam cu totii:HAI FARUL!Facem spectacole in Mamaia,dam pachete la nevoiasi dar FARUTUL incet-incet se stinge.NU LASATI FARUL SA MOARA!Mai tineti cont si de sugestia celor putini dar “nebuni”. Pentru mine,pentru noi FARISTII ,F.C.FARUL CONSTANTA inseamna VIATA IAR FARA FARUL VIATA NOASTRA NU ARE SENS!NU ATENTATI LA INSASI VIATA NOASTRA! NU LASATI FARUL SA MOARA!
  • cipi 01 Aug, 2013 23:06 constanteni l-ati votat pe Mazare primar si v-a lasat fara echipa de fotbal. imi pare rau ca inca o echipa de traditie va disparea FARUL CONSTANTA. Constanteni va pasa de echipa voastra favorite Farul ? daca da faceti ceva si nu mai stati la plaja . Rusine USL