Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:26 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dedicaţie de la echipa naţională Un puşti de doi ani din Constanţa se antrenează cu o minge de mare valoare (galerie foto + video)

ro

29 Jan, 2013 21:49 4592 Marime text

rugby.jpgFamiliile Nazâru şi Pletea respiră sport. Rugby-ul, tenisul şi handbalul sunt la loc de cinste. Doi dintre cei patru părinţi au fost sportivi, iar copiii le calcă pe urme, de la cele mai mici vârste.

Campion naţional, Andrei Nazâru este unul dintre componenţii de bază ai echipei de rugby U-18 a Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru". Maria Pletea are şi ea rezultate la tenis de câmp, iar fratele ei mai mic dovedeşte înclinaţie către sportul cu balonul oval.

Familia constănţeană Nazâru este una de sportivi. Tatăl, Valentin, a făcut rugby la Şcoala Sportivă nr. 2 (actualul LPS), iar mama, Gabriela, a fost o handbalistă de valoare a aceleiaşi şcoli. Acolo, la SS2, s-au cunoscut cei doi, iar apoi s-au căsătorit. Rodul dragostei lor a fost Andrei, un băiat plin de calităţi, care va împlini 18 ani pe 13 martie. Cum aşchia nu sare departe de trunchi, şi tânărul face sport, la liceul unde au evoluat şi părinţii săi, devenit între timp LPS „Nicolae Rotaru". „Eu l-am tras spre handbal, el a ales rugby-ul. Este un sportiv de valoare, care sperăm să aibă o carieră strălucită", spune mama sa, un mare fan al lui Andrei, alături de soţul Valentin. Cei doi sunt nelipsiţi de la meciurile băiatului, devenind practic jucătorii cu numerele 16 şi 17.

Microbul rugby-ului a fost unul extrem de puternic, depăşind graniţele familiei Nazâru şi atingându-l şi pe cel mai mic membru al familiei Pletea, Adrian, care, în acest week-end, pe 2 februarie, va face doi ani şi două luni. Tatăl lui Adrian este văr bun cu Gabriela Nazâru. „Adiţă este atras de rugby. L-am luat şi pe el la meciuri", arată mama lui Andrei. Înrudite prin legăturile de sânge şi unite şi mai mult prin sport, cele două familii au însă şi motive de... rivalitate. Pletea e cu Dinamo, Nazâru ţine cu Farul. „Şi nepoţelul e dinamovist. La un meci el striga «Hai Dinamo!»", râde Gabriela. Părinţii lui Adrian se mândresc şi cu cel de-al doilea copil al lor, o fetiţă, Maria, care este în clasa a doua şi face tenis, cu rezultate apreciabile, la Tenis Club Idu Mamaia.

O accidentare l-a ţinut un an pe tuşă

rugby_intertitlu1_.jpgPuştiulică Adrian Pletea se pregăteşte cu asiduitate să devină un bun rugbyst. Deocamdată, s-a echipat. Şi-a pus casca pe cap şi a strâns balonul la piept. Mingea nu este una oarecare, ci vine de la echipa naţională de seniori a României! Are autografele tuturor jucătorilor de la lot. Atât balonul oval, cât şi casca sunt ale lui Andrei, care a primit mingea, alături de un tricou oficial, de la doi internaţionali constănţeni, idolul său, Daniel Carpo (fost la Farul) şi Costi Gheară (actual „marinar"). Cei doi au venit personal acasă la Andrei şi i-au adus aceste cadouri, pentru a-i îndulci tânărului rugbyst suferinţa fizică şi psihică dată de o accidentare groaznică la genunchi, care l-a ţinut pe tuşă un an. „A fost un gest frumos al lui Daniel şi al lui Costi, care nu au uitat că au început rugby-ul la LPS", le mulţumeşte celor doi rugbyşti Gabriela Nazâru, cea care a realizat pagina de Facebook a echipei de rugby a LPS-ului în care joacă băiatul ei.

Cântecul războinicilor

Andrei Nazâru este în clasa a 11-a şi a început rugby-ul acum cinci ani, la Farul, cu antrenorii Adrian Tinca şi Iancu Băcioiu. Ulterior, a trecut la LPS, actualmente fiind component al formaţiei Under-18 (antrenori, Dumitru Bucur şi Adrian Pllotschi). Pe lângă alte distincţii, Andrei are în palmares şi un titlu de campion naţional la Under-16 cu LPS, în 2011, obţinut sub bagheta lui Dumitru Bucur, tehnician ajutat la obţinerea acelui rezultat de Virgil Năstase, Adrian Pllotschi, Emil Dumitrescu şi Cătălin Sasu. Dumitru „Ghiocel" Bucur a fost şi antrenorul tatălui lui Andrei, Valentin! La turneul final în care constănţenii au ieşit campioni, Andrei a suferit accidentarea la genunchi (care l-a făcut să rateze un transfer la Dinamo), dar acum totul a trecut. Rugbystul de 1,78 m şi 90 kg freamătă de nerăbdare să revină pe gazon, alături de colegii săi, să intre în grămadă şi să strige cât îl ţin puterile versurile celebrului cântec războinic ce le îngheţa sângele în vine adversarilor, acum doi ani, când îl auzeau: „Cine suntem şi ce vrem / LPS-ul noi suntem / Cu inima să jucăm / Orice meci să câştigăm / La mare când veţi ajunge / Pe teren va curge sânge / Când facem înviorare / Nu mai putem de picioare / Cu nea Bucur antrenor / Am plecat spre viitor / Şi Năstase ne-a-nvăţat / Să jucăm adevărat / LPS, victorie, victorie, victorie!".

Sursa foto: Facebook

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii