Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:35 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De vis Un fotbalist de la Farul a făcut surfing în Oceanul Indian (galerie foto + video)

ro

27 Jan, 2014 00:00 3724 Marime text
Oprit de antrenorul Ştefan Petcu după trialul de acum nouă zile, atacantul Cristian Cristea are o poveste fotbalistică interesantă, după ce a plecat în străinătate de la doi ani
 
În vârstă de 25 de ani, Cristian Cristea s-a născut la Bucureşti, însă a plecat de mic, alături de familie, în Franţa. S-a format la clubul Le Mans, apoi a evoluat în diviziile inferioare din Italia. Întors în ţară, s-a impus ca golgeter în eşalonul secund, după care a făcut pasul la Liga 1. O ofertă din Australia l-a provocat, i-a dat curs, însă aventura de la Antipozi a durat puţin şi s-a încheiat trist. Jucătorul speră acum ca relaţia cu Farul să fie una reciproc avantajoasă.
 
Familia Cristea din Bucureşti a plecat în anul 1990 în Franţa, căutând un viitor mai bun pentru ei şi pentru copilul lor, micul Cristi, care avea doar doi ani. Puştiului i-a plăcut fotbalul, iar tatăl său l-a dus la clubul Le Mans, unde s-a format, ca vârf de atac. La 17 ani, se pregătea cu prima formaţie, care juca în Ligue 1. Peste un an însă, a semnat cu Cesena, echipă din liga secundă italiană, iar când aceasta a retrogradat, s-a dus la Triestina (Serie B). Un accident de maşină, de pe urma căruia a trebuit să stea trei luni pe tuşă, a pus capăt perioadei italiene din cariera lui Cristi. S-a întors în România şi a avut o evoluţie reuşită la FC Snagov, în Liga a 2-a (cu Laurenţiu Reghecampf antrenor), marcând 12 goluri în 15 meciuri într-un tur şi fiind golgeterul primei părţi a campionatului. Mai multe echipe de Liga 1 (Petrolul, FCM Tg. Mureş, Viitorul, Dinamo) au început să-i dea târcoale, însă, ghinion, o accidentare serioasă a scurtat lista pretendenţilor la semnătura sa. Jucătorul a avut de ales între Viitorul şi Concordia Chiajna (unde mersese Reghecampf), ducându-se la formaţia constănţeană, care l-a luat nerefăcut complet. După recuperare, a intrat şi la joc. Iar în prima partidă în tricoul noii sale formaţii, un meci cu FC Braşov, a şi marcat. Apoi, nu a acceptat să fie împrumutat la altă formaţie, astfel că a părăsit Viitorul. Următorul club, ASA Tg. Mureş, în Liga a 2-a. După şase goluri în retur, jucătorul i-a atras atenţia unui impresar maghiar, care i-a prezentat o ofertă tocmai din Australia, la 15.000 de kilometri. Cristi a fost de acord, a mers acolo la probe, iar contractul s-a materializat.
 
„Oamenii nu au niciun stres”
 
Echipa era din liga a doua, FC Southern Stars, din Victoria (suburbie a oraşului Melbourne). După un zbor de 18 ore cu avionul, Cristi a ajuns printre canguri şi i-a convins pe şefii clubului după numai trei zile de teste. „Oferta financiară a fost foarte interesantă, de primele trei-patru echipe ale Ligii 1 de la noi. La fel şi proiectul. Speram să ajung în prima divizie australiană”, povesteşte jucătorul. Cristea a început bine: gol la debut şi evoluţii bune în continuare. Se vorbea deja frumos de el. Totuşi, nu fotbalul era principala atracţie pentru iubitorii de sport din Australia. „La meciurile noastre veneau doar 500 - 600 de persoane. La prima ligă, asistenţa era mult mai numeroasă, 30.000 de spectatori de exemplu la Victoria Melbourne, însă caimacul îl luau fotbalul australian (cu până la 100.000 de fani pe meci), cricketul sau rugby-ul. Am fost la astfel de meciuri, iar atmosfera era extraordinară. În ce priveşte viaţa din Australia, aceasta este foarte luxoasă şi spectaculoasă. Oamenii nu au niciun stres. Traiul e scump, dar salariile, foarte bune, le permit australienilor să aibă o viaţă dulce. Melbourne Victory se interesa de mine. Semnasem cu Sourthern Stars pe trei luni (cât mai era din retur) şi mi-ar fi plăcut să rămân în Australia şi la un nivel superior”, arată atacantul. A început însă coşmarul.
 
Audieri timp de 16 ore
 
Autorităţile australiene au demarat o acţiune de amploare, reţinând pentru cercetări opt persoane de la Southern Stars (jucători şi oficiali). Printre acestea s-a numărat şi fotbalistul român. Se anchetau posibile meciuri trucate. După o zi de audieri, lui Cristea i s-a dat drumul însă. „Eu nu am avut nicio implicare în aşa ceva. Au fost duse la audieri opt persoane, iar trei jucători, eu, un maghiar şi un ceh (ultimii veniţi la echipă) am fost audiaţi mai mult ca martori, ca să-i facem să înţeleagă mai bine ce s-a întâmplat. Aşa era procedura. Oricum, eu mi-am făcut treaba în teren. Într-adevăr, au fost unele rezultate foarte proaste şi unele aspecte ciudate în joc (în apărare), care au trezit suspiciunea poliţiei. Când am fost adus, mie nu mi s-au pus cătuşele. Am stat la audieri de la 8 dimineaţa la 12 noaptea. Apoi mi s-a dat drumul. Iar după o săptămână mi s-au dat actele şi am fost declarat nevinovat şi neimplicat în caz. Am părăsit Australia fără nicio oprelişte, am primit inclusiv toţi banii pe care îi aveam. La cinci dintre cei reţinuţi nu li s-a mai dat drumul însă, şi, din ce am înţeles, au primit condamnări între 7 şi 12 ani, iar acum sunt la ultima instanţă de apel. Din ce am aflat, a fost o acţiune la nivel de poliţie criminalistă, demarată de mai multă vreme, cu ascultări de telefoane”, arată Cristian Cristea. Acest scandal l-a afectat însă din alt punct de vedere. „Deşi nu am avut nicio implicare, iar acest lucru s-a scris în ziare şi a apărut şi la TV (inclusiv pe CNN), sunt echipe care mă evită. Înainte mă voiau, acum mi-au întors spatele. Sunt foarte dezamăgit. În Australia, am avut o experienţă specială, dar păcat că s-a terminat aşa. Sper să o iau de la capăt la Farul”, spune jucătorul, care s-a numărat printre fotbaliştii opriţi după trialul de acum nouă zile de la Constanţa. „Am discutat despre contract. Cred că la Farul se poate face treabă bună în acest retur”, arată Cristi Cristea.
 
A călătorit pe spatele unui elefant
 
Până acum, fotbalistul a petrecut vacanţe în mai multe locuri exotice, precum Republica Dominicană (Punta Cana) sau Bali (o insulă mică din Indonezia, una dintre cele mai mari atracţii turistice din lume). „În Republica Dominicană (în Marea Caraibelor) e un peisaj de vis. Mi-a plăcut însă şi într-o insulă muntoasă a Greciei, Santorini, unde toate casele sunt albe cu albastru. În Bali am fost, timp de cinci zile, alături de mai mulţi coechipieri de la Sourthern Stars, când campionatul s-a întrerupt două săptămâni, iar noi am primit şapte zile libere. S-a speculat că acest sejur ar avea legătură cu problemele investigate de autorităţi la echipă, dar nu e aşa”, spune Cristian Cristea, care s-a distrat de minune pe insulă. A făcut surfing în Oceanul Indian, a participat la safari pe spatele unui elefant, a vizitat monumente, temple, a făcut scufundări, s-a pozat alături de un tigru şi ţinând o maimuţă în braţe, a fost la un party şi s-a relaxat la piscină.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii