Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:59 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Dacă a jucat la pariuri, şi mama să fie cercetată!" Viitorul, Callatis şi FC Farul, anchetate de UEFA în scandalul meciurilor aranjate

ro

14 Dec, 2012 03:29 1800 Marime text
06_ancheta.jpgIon Hurdubaie, ofiţer de integritate al Federaţiei Române de Fotbal, a declarat ieri că mai multe meciuri din Liga 1 şi a 2-a s-au aflat sub ancheta UEFA, existând suspiciuni că au fost aranjate pe probleme de pariuri. Oficialul FRF a precizat că a solicitat structurii de integritate a forului european informaţii asupra a 19 partide suspecte. UEFA a întreprins cercetări şi a comunicat că 14 dintre cele 19 confruntări au fost „curate", însă, la cinci meciuri, rezultatul a fost pozitiv. Unul dintre cele cinci este meciul Callatis Mangalia - FC Viitorul Constanţa, jucat pe 21 aprilie 2012, în etapa a 22-a a Ligii a 2-a, şi câştigat de oaspeţi la scor, cu 5-1. În plus, UEFA a mai informat asupra a altor trei confruntări care nu s-ar fi jucat pe teren, una dintre ele fiind CF Brăila - FC Farul (scor 2-0 în favoarea gazdelor), care a avut loc în urmă cu aproape o lună, pe 17 noiembrie, în runda a 13-a a eşalonului secund. Federaţia a făcut şi ea pe poliţaiul, însă nu a dovedit nimic. „Din verificările efectuate, nu au rezultat elemente deosebite, care să ne determine să luăm măsuri disciplinare", a mai spus Hurdubaie.

„Sunt numai aberaţii"

Paul Peniu, preşedintele Academiei de Fotbal „Gheorghe Hagi", a negat că victoria Viitorului de pe terenul lui Callatis ar fi fost mânjită. „La acea oră, probabilitatea ca noi să batem era foarte mare. Nu am cunoştinţă ca vreun jucător de-al nostru să fi pariat pe acel meci. Oricum, fotbaliştilor de la Viitorul le este interzis prin regulament să joace la pariuri. Subiectul este unul irelevant pentru noi, întrucât ştim că suntem corecţi. Acum ce facem, o anchetăm şi pe Steaua pentru că merge din victorie în victorie? Dacă cineva are dovezi, să le scoată la iveală. E un fapt trecut. Aruncăm cu noroi pentru un meci jucat acum jumătate de an, când Viitorul a realizat marea surpriză de a bate Callatis. Echipa noastră şi-a dovedit apoi valoarea în Liga 1, unde se bate de la egal la egal cu echipe de calibru, iar pe unele le-a şi învins. Aceasta, fără schimbări majore în lotul cu care jucam în Liga a 2-a. Noi am adus în fotbalul mare tinereţea şi progresul. Se discută despre acest meci cu Callatis, însă, din câte ţin minte, cele mai grele partide în eşalonul secund le-am avut cu echipele din judeţ. Farul ne-a făcut viaţă grea şi la ei, şi la noi, iar pe Callatis am învins-o greu la Ovidiu, cu un gol înscris prin minutul 80", a spus Peniu. „Nu a fost nimic în neregulă la partida cu Viitorul. Sunt numai aberaţii", a arătat Neculai Tănasă, fostul preşedinte al Callatisului, club care, între timp, s-a retras din competiţiile oficiale ale Federaţiei Române de Fotbal.

„Hoţilor, îmi furaţi banii din buzunare!"

În schimb, patronul Farului, Giani Nedelcu, s-a arătat satisfăcut de ancheta UEFA şi a FRF. „Eu am fost cel care, acum şase-şapte luni, am vorbit cu Ion Hurdubaie şi am cerut să se facă aceste controale", a declarat Nedelcu. „Mă bucur pentru ce face UEFA şi ar trebuie să cerceteze mai în amănunt. Să se ia măsuri şi oricine a greşit, chiar şi de la noi, să fie pedepsit. Chiar şi mama, dacă a jucat la pariuri, să suporte rigorile legii. Să se asculte telefoanele, să se facă verificări, să se adune informaţii, din aproape în aproape, tot ce e necesar. Eu, ca patron, ca finanţator, aduc bani de acasă, iar apoi fac infarct după meciuri. Am făcut un efort deosebit ca să ajung la meciul de la Brăila, bătând 500 de kilometri, de la Tg. Jiu, iar meciul m-a amărât crunt. Eu le spun hoţi celor care joacă murdar, pentru că îmi fură banii din buzunare", a spus Nedelcu. Potrivit acestuia, trei reprezentanţi ai FC Farul, doi jucători (George Curcă şi Valentin Sandu) şi un oficial, Cosmin Şişcu, directorul sportiv al clubului şi delegat la acea confruntare, au fost convocaţi la sediul Federaţiei pentru a da amănunte despre meci. „Curcă a fost chemat în calitate de căpitan, iar Sandu pentru că a greşit la un gol", a mai spus patronul Farului.

Sursa foto: Academia Hagi

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii