Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:35 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cursă istorică Gabriel Bălan şi Costel Racu, din Constanţa, au plecat spre Monte Carlo cu un Ford din 1935 (galerie foto+video)

ro

08 Feb, 2016 00:00 5549 Marime text


O maşină de epocă Ford V8 48, fabricată în 1935, în SUA, a plecat sâmbătă, din Bucureşti, spre Monte Carlo, pe un traseu tur - retur de peste 4.000 de kilometri.
 
La volan se află constănţeanul Gabriel Bălan, proprietarul maşinii şi pasionat de asemenea autoturisme, care-l are alături pe Costel Racu. Scopul cursei este de a marca victoria din 1936 în Raliul Monte Carlo (cu o maşină similară) a echipajului românesc Petre Cristea - Ion Zamfirescu - Gogu Constantinescu. Parcurgerea acestui traseu de către Gabriel Bălan şi Costel Racu va reprezenta un record de distanţă pentru un echipaj românesc la bordul unui automobil de epocă. 

Maşina a fost restaurată în 1976

Într-un interviu publicat pe www.auto-bild.ro, Gabriel Bălan povesteşte, printre altele, că a achiziţionat maşina, un Ford model 48 V8 Roadster DeLuxe, în iunie 2015. „Am adus-o din America. Mi-a plăcut foarte mult. A fost restaurată în 1976, deci de 40 de ani nu a umblat nimeni la ea. A fost chiar premiată în acel an în SUA, pentru restaurare. La ultimele probe însă, în urmă cu trei săptămâni, ne-am dat seama că sunt ceva probleme la compresie, astfel că am hotărât cu prietenul meu, care e şi copilotul şi mecanicul acestei maşini, Costel Racu, să o segmentăm. Am adus din America, în regim de urgenţă, într-o săptămână, piese din anul 1935. Iar acum maşina merge impecabil“, arată Gabriel Bălan. Acesta este născut în aceeaşi zi şi în aceeaşi lună, 23 mai, cu Costel Racu, iar tatăl proprietarului Fordului are aceeaşi vârsta cu maşina. „I-am spus tatălui meu: «Plec cu tine!». «Cum cu mine?», m-a întrebat el. «Cu tata Ford», am spus eu. Dus - întors, parcurgem peste 4.200 de kilometri. Ne-am propus să conducem numai pe lumină de zi, în jur de 650 de kilometri zilnic, în patru zile să fim acolo, două zile de repaus şi mentenanţă, odihnă, echipaj şi asistenţă, iar apoi patru zile întors. Vom fi primiţi la Monaco, vom schimba impresii şi vrem să aflăm din arhive amănunte de la cursa din 1936, adevărata istorie a lui Petre Cristea“, spune Gabriel Bălan, potrivit sursei citate, care arată că motorul V8 de 3.622 de centimetri cubi al automobilului este capabil să producă 85 de cai putere, iar viteza maximă e de 140 km/h. Cutia manuală are trei trepte.

Bucureşti - Sibiu - Budapesta

Succesul românesc din 1936, de la Raliul Monte Carlo, a fost realizat tot la volanul unui Ford V8 48 din 1935, numai că acea maşină a fost produsă în atelierele Ford din Bucureşti, nu în SUA, ca automobilul deţinut de Gabriel Bălan. De la Bucureşti, Gabriel Bălan şi Costel Racu au atins primul punct intermediar al călătoriei, Sibiu, de unde, ieri, au plecat spre Budapesta.
 
 

Sursa video: www.auto-bild.ro
Sursa foto: Facebook (Clubul Vehiculelor de Epoca şi Velula Filiz)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii