Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:10 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum a murit antrenorul Adrian Tinca, la numai 50 de ani „De acolo, din Rai, veghează rugby-ul românesc!“ (galerie foto)

ro

03 Mar, 2017 00:00 24288 Marime text
Moartea, la numai 50 de ani, a fostului mare rugbyst Adrian Tinca a bulversat sportul constănţean şi pe cel românesc. Antrenorul s-a stins din viaţă în Franţa, la Castres
 
Adrian Tinca ajunsese în Franţa pentru un cantonament cu grupa de rugbyşti Under-16 pe care o pregătea la Cleopatra Mamaia alături de Victor Bezuşcu. Tinerii sportivi urmau să susţină şi două meciuri amicale, cu echipele Castres şi Quillan. Fostul internaţional şi campion al României a decedat în urma unui stop cardiac, pe când se afla la hotel.
 
Familiei, apropiaţilor, foştilor colegi din rugby, prietenilor şi tuturor celor care l-au cunoscut şi l-au apreciat le este greu să creadă că Adrian Tinca nu mai este. „Sunt şocat şi bulversat. Să se stingă la această vârstă! Ne pierdem prietenii şi valorile mult prea devreme. A lucrat cu mine şi îl cunoşteam foarte bine“, a declarat fostul internaţional Florian Constantin, preşedintele ACS Rugby Team Constanţa şi fost şef al Asociaţiei Judeţene de Rugby Constanţa şi al RCJ Farul.

Găsit de Victor Bezuşcu

Înainte de a merge să antreneze la Cleopatra Mamaia, Adrian Tinca activase la selecţionata Under-12 a Rugby Team, iar în cariera sa mai lucrase ca tehnician la Farul şi Tomitanii Constanţa. „Quillan este echipa lui Emil Florea, fost jucător la Farul. După ce echipa a ajuns la Castres, la hotel, acesta a sunat şi a vorbit întâi cu Victor Bezuşcu, după care l-a cerut la telefon şi pe Adi. Victor Bezuşcu s-a dus după el şi l-a descoperit căzut în baie. S-au depus toate eforturile, dar, din păcate, nu s-a mai putut face nimic, fiind declarat decesul. Trupul neînsufleţit a fost transporat la Toulouse, pentru autopsie“, a declarat Florian Constantin. În urmă cu doi ani, Adrian Tinca suferise un preinfarct.

„Cuvintele nu îşi mai au rostul"

„Cuvintele nu îşi mai au rostul, orice am spune nu te mai aduce inapoi, dar ai fost unul dintre cei mai buni oameni pe care i-am cunoscut, un antrenor de la care toată lumea a avut de învăţat, iar ca prieten ai fost mereu cu un pas mai mult. Dumnezeu să te odihnească în pace!“, este şi mesajul postat pe pagina de Facebook Romania Rugby Cleopatra. 

A participat cu România la Cupa Mondială din Noua Zeelandă

Un mesaj de condoleanţe a transmis şi Federaţia Română de Rugby, care „îşi exprimă regretul faţă de dispariţia fulgerătoare a fostului rugbyst Adrian Tinca. Fost jucător la Farul Constanţa şi participant cu naţionala României la prima ediţie a Cupei Mondiale de Rugby din Noua Zeelanda în 1987, jucătorul, care evolua pe postul de centru, s-a stins din viaţă miercuri, 1 martie, la doar 50 de ani. Decesul a survenit în Franţa, la Castres, unde Adrian Tinca se afla în cantonament cu echipa de juniori a Clubului Sportiv Cleopatra Mamaia. Adrian Tinca a cucerit de două ori titlul de campion al României cu Farul Constanţa, în 1995 şi 1996, şi a câştigat Cupa României, tot cu Farul, în 1992.
 
Născut la 9 ianuarie 1967 la Constanţa, Adrian Tinca a fost descoperit şi îndrumat spre rugby de către Peter Ianusevici la CSS nr. 2 Constanţa. A mai evoluat de-a lungul carierei la Steaua Bucureşti în 1986 - 1987, după care a jucat toata cariera la Farul Constanţa. Maestru al sportului din 1999, Adrian Tinca a pregătit între anii 2002 şi 2016 echipele RC Farul, RC Cleopatra şi RC Tomitanii Constanţa. Dumnezeu să-l odihnească!“.

„Dumnezeu să-l ierte, a fost un om minunat!“

„Dumnezeu să te odihnească în pace, dragă Adrian! Ai plecat prea devreme din familia rugby-ului. Condoleanţe familiei!“, a fost mesajul Elenei Frîncu, fostul director al Direcţiei pentru Tineret şi Sport a judeţului Constanţa. „Nu se poate, nu poate fi adevărat! Dumnezeu să-l ierte, a fost un om minunat! Mare păcat!“, a spus şi Hacic Garabet, fost preşedinte al FC Farul, dar fost oficial şi în rugby şi apropiat al rugbyştilor constănţeni. „Cine credea? Un băiat de nota 10! Cine ne mai cheamă la «birou»? Cine îl mai învaţă pe fii-miu «poezii»? Pfff! Dumnezeu să te ierte, Adi!“, deplânge moartea lui Adrian Tinca şi arbitrul de rugby Robert Diaconescu, şeful „cavalerilor“ constănţeni.

Clipe memorabile petrecute alături de Tomitanii

Antrenorul de la Tomitanii Constanţa, Cristian Cojocaru, a lucrat îndeaproape cu Adrian Tinca la acest club. „A fost un om plin de viaţă, un talent înnăscut. Un jucător care a încântat mii de spectatori, un idol al copiilor. Un adevărat campion. Numai că, acum, Dumnezeu a ales să-l ia alături de El şi să ne facă pe toţi să ne întrebăm: de ce el? de ce acum? Mulţumim, Adi, pentru tot ceea ce ai făcut în teren şi-n afara lui! Tomitanii îţi mulţumesc pentru clipele memorabile petrecute împreună! Îţi mulţumim că ai ales să faci parte din familia noastră! Dumnezeu să te odihnească în pace! Te vom găsi de acum înainte doar în gândurile şi amintirile noastre. Condoleanţe familiei!“, a spus Cristian Cojocaru.

„O pierdere grea pentru noi toţi!“

Îndurerat este şi antrenorul Nicolae Radu Mocanu: „Rămas-bun, prietene drag! Să te odihneşti în pace! Sper că acolo unde eşti este mai bine. Cum îţi plăcea să glumeşti că ai fost convocat de nea Nacu la echipa lui din cer şi să le smulgi un zâmbet la cei de sus, aşa cum numai tu ştiai să o faci şi să le dăruieşti bucurie celor care nu mai sunt! Adrian Tinca - un om deosebit, un jucător excepţional, un antrenor de cea mai înaltă clasă şi un camarad adevărat! O pierdere grea pentru noi toţi...“. În familie, Adrian Tinca îi transmisese ştafeta sportivă fiului său, Ovidiu, care a jucat şi el rugby. Clubul Sportiv Farul Constanţa şi directorul său, Ilie Floroiu, deplâng moartea fostului antrenor şi transmit condoleanţe familiei îndoliate.

„La revedere, Adi! De ce te-ai grăbit?“

Adrian Tinca va rămâne în inimile şi amintirea tuturor ca un mare jucător şi antrenor şi ca un suflet ales. „L-am cunoscut pe Adrian ca un jucător tehnic şi foarte serios. L-am simţit sufleteşte extrem de delicat, iar faptul că iubea copiii, ajutându-i în formarea lor de viaţă, îi defineşte nobleţea. Bunul Dumnezeu să-l odihnească în pacea Lui!“, „Mic la stat, dar mare jucător. Dumnezeu să-l ierte!“, „Îmi pare nespus de rău! Sincere condoleanţe familiei şi celor care l-au cunoscut. A fost un om fenomenal!“, „La revedere, Adi! De ce te-ai grăbit? Nu te voi uita niciodată!“, „Chipul său blând a rămas în imaginea noastră. Te-ai retras liniştit, aşa cum ai trăit, în lumea celor buni şi drepţi. Dumnezeu să-ti vegheze somnul de veci!“ sau „Am aflat cu o tristeţe fără margini de pierderea prietenului nostru Adrian Tinca. De acum înainte nu-l vom mai căuta la telefon sau acasă. Îl vom căuta în inimile noastre, singurul loc de unde nu va mai pleca niciodată!“, au scris prietenii săi pe Facebook.

„De acum joci în echipa de peste timp!“

„Dumnezeu să-i odihnească sufletul tânăr!“, „Un adevărat talent şi un caracter deosebit!“, „RIP! O mare valoare a rugby-ului românesc. Dumnezeu să te ierte, Adrian Tinca!“, „Nu se poate! Dumnezeu cheamă la El numai oameni buni! Doamne iartă un suflet bun! Amin!“, „Încă un prieten drag, Adrian Tinca, ne-a părăsit. La 50 de ani... Dumnezeu să-ţi odihnească sufletul, de acum joci în echipa de peste timp!“, „Aţi fost un om cum rar mi-a fost dat să întâlnesc, un om cu suflet mare. Mulţumim pentru tot ce aţi făcut pentru copiii noştri! Dumnezeu să îl odihnească! Lumină veşnică, domnule Adrian Tinca!“, „Dumnezeu să te odihnească, colegu'!“ sau „De acolo, din Rai, veghează rugby-ul românesc!“, au fost şi alte mesaje.
 
Sursa foto: Facebook (Adrian Tinca, Gheorghe Sabău, Constantin Iosef, Naz Ella, Chirilă Călin, Iulia Severa, Romania Rugby Cleopatra)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Ionut Moro 03 Mar, 2017 19:21 Dumnezeu să-l odihnească