Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:14 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Colaborare strânsă între gruparea constănţeană şi clubul Beziers La Farul vor veni jucători din Franţa (galerie foto)

ro

13 Dec, 2014 00:00 3394 Marime text
Parteneriatul dintre vicecampioana României la rugby, RCJ Farul Constanţa, şi clubul francez de ligă secundă Beziers s-a oficializat ieri. Cele două părţi au avut o primă rundă de convorbiri în luna mai a acestui an, în Franţa, iar discuţiile s-au finalizat la Constanţa, unde Beziers a fost reprezentat de Olivier Valaize (preşedinte), Arnaud Dubois (manager şi director financiar), Alain Paco (vicepreşedintele Centrului de formare, fost preşedinte şi jucător, cu cinci titluri naţionale în palmares) şi Petrişor Toderaşc (antrenorul echipei de tineret şi consultant de pilieri la prima echipă).
 
„Colaborarea se va concretiza pe patru proiecte: asistenţă tehnică franceză în ce priveşte creşterea, în zona Asociaţiei Judeţene de Rugby Constanţa, a copiilor şi a juniorilor; crearea unei echipe de jucători între 19 şi 23 de ani, având componenţă predominant dobrogeană, pe care vrem să o finanţăm împreună şi prin care să închidem un lanţ a creşterii jucătorilor, o buclă lipsă deocamdată din programul nostru; colaborarea la nivelul echipelor de seniori, prin aducerea la Farul, cu dublu transfer, a unor jucători comunitari din Divizia a doua franceză; cursuri de kinetoterapie, cu asistenţă franceză, la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii «Ovidius». Parteneriatul se va semna pe minimum cinci ani”, a declarat Florian Constantin, preşedintele RCJ Farul.

Cristian Petre a jucat trei ani la Beziers

În acest moment, Beziers se află pe locul opt (din 16 echipe) în liga secundă din Franţa, dar clubul a cunoscut vremuri mult mai luminoase, cucerind 11 titluri de campioană în Hexagon. Liantul dintre gruparea franceză şi Farul a fost Florian Constantin. „Lumea rugby-ului este destul de mică. Arnaud Dubois este din Limoges şi concitadin cu fratele meu, Ştefan Constantin, dar şi cu Gheorghe Dumitru şi Septar. Nu în ultimul rând, Pierre Villepreux, pe care l-am adus de două ori la Constanţa, este profesor la Universitatea din Limoges, iar printre elevii săi se numără şi Arnaud. Lucrurile s-au legat”, a spus Florian Constantin. La gruparea franceză a jucat, timp de trei ani, şi actualul antrenor al Farului, Cristian Petre. „Sunt foarte fericit că m-am reîntâlnit cu o parte din staff-ul de la Beziers. Am petrecut ani frumoşi la acest club şi am amintiri deosebite. Beziers este unul dintre cluburile mele preferate din Franţa. Acest parteneriat le va fi de mare ajutor tinerilor noştri, care pot progresa foarte mult. Li s-a ivit o şansă unică, deschizându-li-se o pistă către exteriorul ţării. Vor avea numai de câştigat dacă vor pune în practică proiectul clubul din Beziers. Chiar dacă acum se află în al doilea eşalon, e o echipă foarte profesionistă. Ce se poate realiza la Constanţa este un model pentru toţi tinerii din România”, a spus tânărul tehnician al Farului. În sens invers, Petrişor Toderaşc a jucat şi la Farul, iar ieri, când a fost prezentat proiectul, Florian Constantin a glumit pe seama unui tablou cu Toderaşc din sala de conferinţe: „L-am pus că ai venit tu, dar mâine îl dăm jos!”.

Antrenori constănţeni vor fi şcoliţi în Franţa

Echipa de sub 23 de ani care este acum pe hârtie va fi pregătită probabil de antrenori români, sub îndrumarea unui manager francez, tinerii rugbyşti urmând a juca în eşaloanele secunde din România. În ce priveşte şcolirea în Franţa a antrenorilor constănţeni, aceştia vor fi aleşi în urma unei selecţii, după ce vor fi monitorizaţi mai mult timp. „Cel care va veni în acest sens din Franţa are toate atestatele Federaţiei franceze şi va face studii în ce-i priveşte pe tehnicienii constănţeni. Cei care dovedesc aptitudini ca instructori şi ca educatori vor fi trimişi în Franţa. Dintre aceşti oameni dedicaţi rugby-ului vrem să scoatem în câţiva ani antrenori pentru echipele de copii, juniori şi Under-23”, a punctat Florian Constantin.

Olivier Valaize - „Deschidere faţă de cluburile din afara Franţei”

„Suntem foarte onoraţi să fim la Constanţa. La Beziers am demarat proiectul, iar acum ne aflăm în faza concretizării. Clubul nostru e interesat de acest parteneriat, o colaborare benefică ambelor părţi. Vrem să avem deschidere faţă de cluburile din afara Franţei, întrucât urmărim să revenim în prima divizie. Antrenorii constănţeni care se vor specializa în Franţa vor creşte nivelul rugby-ului de la Farul, dar şi al rugby-ului românesc”, a precizat Olivier Valaize.

Alain Paco - „Suntem mulţumiţi de ce am găsit la Farul”

„Ne aflăm la Constanţa pentru a demonstra seriozitatea noastră şi legătura specială pe care o avem cu Florian Constantin şi cu Farul. Încercăm să găsim cele mai bune soluţii. Suntem mulţumiţi de ce am găsit aici, nu plecăm de la zero. Lucrurile sunt pe jumătate făcute. Întâi trebuie să trecem prin formarea antrenorilor. Totul se va face cu acordul părţii române. Avem în vedere o monitorizare continuă a jucătorilor, sub aspect fizic, tehnic şi şcolar, dar şi pe partea de nutriţie şi de igienă a vieţii. Numai aşa va apărea progresul”, a arătat Alain Paco, potrivit căruia, în viitorul apropiat, o echipă a lui Beziers va efectua un stagiu de pregătire la Constanţa şi va disputa un meci amical cu Farul.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii