Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:29 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce propunere va face DJST Constanţa către MTS FC Farul ar putea pierde stadionul!

ro

22 Jul, 2016 00:00 5630 Marime text


Aflată pe marginea prăpastiei din punct de vedere juridic şi pândită de faliment, FC Farul ar putea pierde stadionul! Proprietate publică a statului român, prin Ministerul Tineretului şi Sportului, baza sportivă Farul Constanţa a fost dată, pe 12 iulie 2001, în folosinţă gratuită (pe o perioadă de 49 de ani) Clubului Sportiv Fotbal Club Farul Constanţa.

MTS este reprezentat în teritoriu de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa, al cărei director, Claudiu Teliceanu, a declarat că, din pricina problemelor cu care se confruntă FC Farul, ceea ce a dus, implicit, şi la o degradare a stadionului, în scurt timp, se va face o inventariere a arenei sportive, care va fi urmată de propunerea ca ministerul să preia administrarea directă a bazei.

„Falimentul se pare că e iminent”

„În acest moment, Farul e în situaţia juridică pe care o ştim cu toţii, iar falimentul se pare că e iminent. Noi ne organizăm pentru a efectua o inventariere acolo şi a propune ministerului, în toate aceste condiţii, preluarea stadionului, adică emiterea unei noi hotărâri de Guvern, prin care arena să fie luată de la clubul Farul, care nu e în stare să o gestioneze. Problemele juridice vin să confirme acest lucru, că Farul nu are cum să administreze stadionul în continuare, dincolo de faptul că nu a făcut mai nimic până acum. Clubul trebuie să administreze stadionul şi să nu-i schimbe destinaţia, asta e cert. Există obligaţie prevăzută în hotărârea de Guvern şi în protocolul de predare - primire. Am avut discuţii cu doamna ministru Elisabeta Lipă, iar acum pregătim materialul să facem inventarierea. După care vom transmite un punct de vedere astfel încât ministerul să ia decizia corectă, în sensul de a administra direct baza sau să facă acest lucru eventual Consiliul Judeţean Constanţa“, a declarat Claudiu Teliceanu.

„Administrare păguboasă”

Şeful DJST Constanţa a precizat că inventarierea va demara în două - trei săptămâni şi că speră ca acţiunea să beneficieze de întregul concurs al FC Farul. „Faptul că, până acum, nu s-a luat o astfel de hotărâre, de atribuire altei structuri administrarea direct a bazei, a fost şi din pricina legii descentralizării (care prevedea că stadionul pleacă la Consiliul Local), dar care, acum câţiva ani, a fost declarată neconstituţională. Anterior acestei legi, au mai fost câteva hotărâri de Consiliu Judeţean pentru preluare, dar care ar fi trebuit să se finalizaze cu o hotărâre de Guvern. Aceasta nu a mai apărut însă, tocmai pentru că a venit legea descentralizării. Astfel că stadionul a rămas în aceeaşi administrare păguboasă. Repet, după ce facem inventarierea, intenţia noastră e să propunem ministerului o administrare proprie a bazei sportive. În maximum două - trei săptămâni, ne apucăm de inventariere. Important e să avem şi deschidere acolo. Sperăm să nu ne trezim cu uşile închise“, a spus Claudiu Teliceanu.

Fără şansă de redresare

Conducătorul Direcţiei constănţene este de părere că ideea ca Farul să primească în folosinţă baza, acum 15 ani, a fost una bună, însă, în prezent, stadionul nu mai arată cum trebuie. „E clar că FC Farul n-are nicio şansă de redresare. A fost şi în reorganizări şi nu s-a realizat nimic. Ideea de principiu, acum 15 ani, de a da celui care foloseşte terenul şi dreptul administrării nu a fost una rea. Numai că ştim cu toţii cum a evoluat situaţia. Acum nu facem decât să constatăm nişte erori de administrare şi o situaţia nu tocmai plăcută a stadionului, care este în mijlocul oraşului, şi care ar fi putut găzdui şi alte acţiuni frumoase“, arată Claudiu Teliceanu.

„Nu e o chestie foarte simplă“

Oficialul DJST Constanţa a arătat că trecerea bazei Farul în altă administrare nu e o treabă simplă. „Preconizăm ca, în trei - patru săptămâni, să finalizăm inventarul, iar în paralel cu aceasta vom lucra şi la motivarea şi la fundamentarea referatului către minister. Deja am avut două discuţii cu doamna ministru cu privire la acest stadion. Acum important e ca, în baza fundamentării pe care o facem noi, misterul să reuşească să găsească şi resurse. Nu e o chestie foarte simplă. De cealaltă parte, nu ascund că problema descentralizării ţine puţin lucrurile încurcate. Pe de o parte, s-a discutat şi foarte probabil să se reia discuţia legată de descentralizare, adică de transferare la Consiliile locale sau judeţene a mare parte din imobilele de acest fel. În acest moment, nu pot da o soluţie finală. Eu spun doar ce discuţii am avut şi ce propuneri am hotărât că vom face. Decizia finală va fi a ministerului, care nu poate veni în afara fundamentării noastre. E important ca, prin inventarierea pe care o vom face, să vedem starea exactă a tuturor elementelor de patrimoniu de acolo“, a încheiat Claudiu Teliceanu.           
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii