Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:10 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce a luat cu el în mormânt fostul mare sportiv constănţean „Iancu Băcioiu a iubit în viaţă rugby-ul şi familia” (galerie foto)

ro

14 Jan, 2014 00:00 6800 Marime text
Fostul mare rugbyst constănţean Iancu Băcioiu a fost înmormântat ieri în Cimitirul Viile Noi, acolo unde îşi doarme somnul de veci şi soţia sa, Maria. În drumul către cimitir, cortegiul funerar a făcut o oprire şi la stadionul „Mihai Naca”, unde Iancu Băcioiu a cunoscut numeroase satisfacţii sportive.
 
Pe ultimul drum, i-au fost alături, pe lângă membrii familiei, numeroşi prieteni, foşti colegi de echipă şi cunoscuţi, care au suferit o mare pierdere prin ridicarea la ceruri a triplului campion naţional cu Farul Constanţa şi a dublului campion european cu echipa României. La stadion, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Rugby Constanţa, Florian Constantin, fost coechipier cu Iancu Băcioiu, a rostit un discurs în care a evocat, cu vocea tremurândă, personalitatea şi meritele sportive ale fostului mare pilier, decedat la vârsta de 68 de ani.
 
„A fost un exemplu în teren”
 
„Este o zi tristă pentru iubitorii rugby-ului. Ne-a părăsit Iancu Băcioiu, un jucător care a avut o valoare deosebită. A făcut ultimul drum la stadionul de rugby. Este un produs 100% al Dobrogei. A întrunit toate condiţiile spirituale ale acestui ţinut, care este binecuvântat de arşiţa verii, de dulceaţa şi tăria vinului, dar este şi bătut de rebelele brize marine. Să ni-l aducem aminte pe Iancu Băcioiu ca pe acel flăcău pe care nu l-au putut învinge francezii în 1976, care a stat drept ca bradul în faţa englezilor, omul care a trecut prin mâinile unor antrenori pricepuţi, ca Titi Ionescu şi Mihai Naca. Şi-a găsit locul în panoplia jucătorilor români de mare valoare. Aşa cum, azi-dimineaţă (n.r. - ieri), un copil scria că pe cer s-a mai născut o stea, tot aşa Iancu nu va pleca din inimile noastre. N-am să uit niciodată cum venea la fiecare meci îmbrăcat la costum şi la cravată, cinstind şi onorând orice fel de întâlnire pe terenul de rugby. Să nu-l uităm niciodată pe Iancu Băcioiu, acela care, în teren, nu a trişat niciodată şi care nu a fost eliminat şi nici nu a suportat alte pedepse. Colegul meu Iancu Băcioiu mi-a fost un exemplu în teren. După opt luni de pauză, a făcut un meci memorabil la Farul, dovedind o abnegaţie şi o dăruire exemplare. Îţi mulţumim, Iancule, pentru tot ce ai făcut pentru noi şi pentru rugby! Vei fi model în continuare! Respectul pentru valoarea lui a adus la stadion foarte mulţi prieteni. Golul lăsat în suflete de Iancu Băcioiu vrem să-l umplem cu zeci de alţi jucători pentru care muncim în proiectul de dezvoltare regională”, a spus Florian Constantin, ale cărui cuvinte l-au făcut să izbucnească în plâns pe fiul marelui dispărut, Florin Băcioiu, antrenor de rugby la Victoria Cumpăna.
 
Aplauze pentru o legendă
 
Printre cei care au însoţit cortegiul funerar ori au venit la stadionul „Mihai Naca” s-au numărat, pe lângă Florian Constantin, Pompilie Borş (vicepreşedinte al Federaţiei Române de Rugby), Ilie Floroiu, Sorin Başturea (de la CS Farul), Cornel Vasile, Marian Nache, Traian Pătrăhău, Mihai Holban, Costel Dram, Mircea Munteanu, Ion Tomescu, Costică Borşaru, Octavian Ionescu, Silviu Matei, Nicuşor Drondoe, Gabi Arvinte, Virgil Mardare, Iulian Boeru, Valentin Naţe, Şenol Anefi, Ionel Grosu, Gheorghe Stoica, Adrian Pllotschi, Virgil Năstase, Dumitru Barbu, Sorin Trancă, Cristian Cojocaru ori Bogdan Cristea. Iancu Băcioiu a luat cu el în mormânt două mingi de rugby cu autografe. La stadion au fost prezenţi şi mai mulţi tineri sportivi de la Farul (grupa Under-16), LPS „Nicolae Rotaru” (grupa Under-19) şi Tomitanii (grupa Under-17). Puştii, dar şi ceilalţi au însoţit cu aplauze plecarea cortegiului funerar de la arena „Mihai Naca”.
 
L-a urcat patru etaje în spate pe băiatul său
 
Bun prieten cu Iancu Băcioiu, Traian Pătrăhău a povestit două întâmplări care l-au avut în centru pe fostul mare sportiv al Constanţei. „Pe Iancu Băcioiu, «Moşul», cum îi spuneam noi, îl cunosc foarte bine şi de mult timp. S-a vorbit foarte mult de rugbystul Iancu, de aceea aş vrea să spun două vorbe şi despre Iancu într-o altă ipostază, aceea de tată. Copiii noştri, Ionuţ Pătrăhău şi Florin Băcioiu, născuţi în 1970, au câştigat în 1988 titlul de campioni naţionali de juniori cu echipa Şcolii Sportive nr. 2 din Constanţa. Cred că Iancu s-a bucurat mai mult ca atunci când a devenit el însuşi campion naţional şi european. Era fericit, era să mă sufoce pur şi simplu când m-a strâns în braţe. A sărit, m-a îmbrăţişat, m-a aruncat în sus. Avea cum să facă aşa ceva, pentru că dispunea de o forţă herculeană. Ca părinte, a fost un om extraordinar. Când Florin s-a accidentat, suferind o fractură, am plecat să-l ducem acasă cu maşina, locuiau la etajul patru. Deşi întrerupsese de mult timp activitatea sportivă, iar Florin nu era nici el vreun subţirel, Iancu l-a ridicat pur şi simplu în spate şi a urcat patru etaje cu el, aşa cum aş urca eu fără nicio greutate. Iar sus avea lacrimi în ochi şi se vedea cât de îngrijorat este de starea generală a lui Florin, temându-se că fiul său nu va mai putea juca rugby. În viaţă, Iancu a iubit rugby-ul şi familia. Să dea Dumnezeu să mai avem mulţi ca el în Constanţa!”, a spus Traian Pătrăhău.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Nora V.I. 14 Jan, 2014 21:41 Respect si calda amintire iti purtam, Iancu Bacioiu ! Fie-ti caile luminate,Campionule cu nume de haiduc medaliat in cel mai nobil dintre sporturi !