Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:55 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Campion balcanic şi multiplu campion naţional CS Farul ţinteşte la 400 m garduri cu „săgeata“ Cristian Nedelcu (galerie foto)

ro

10 Jun, 2015 00:00 3084 Marime text
Sosit de puţine luni la CS Farul Constanţa, tânărul atlet brăilean Cristian Florentin Nedelcu se remarcă în mod deosebit la 400 m garduri, proba sa principală. Sportivul va participa în curând la Campionatul Balcanic şi la Campionatul European, sperând la evoluţii deosebite.
 
Atlet cu dublă legitimare, CS Farul - CSU Galaţi, Cristian Nedelcu (18 ani) este pregătit la Constanţa de Cecilia Gevat şi de Alin Larion, iar de la începutul anului a cucerit, ca farist, trei titluri naţionale şi o medalie de bronz. În plus, şi-a îndeplinit baremurile de participare la Europenele de juniori 1 din Suedia (Eskilstuna, 16 - 19 iulie), iar la 400 m garduri şi-a îmbunătăţit de câteva zile recordul personal. Cristian este în primul an la juniori 1, iar pe pistă pare că plutește peste garduri, cu o uşurinţă şi o naturaleţe caracteristice marilor campioni. E iute ca o săgeată.
 
Născut pe 13 februarie 1997, la Brăila, Cristian a început atletismul când era în clasa întâi, la îndemnul tatălui său, Dumitru, care a practicat şi el, în tinereţe, acest sport, concurând la 60 m şi la 100 m. Prima antrenoare a lui Cristian a fost Mia Damian, după care puştiul a lucrat cu Sica Lazăr, cea care i-a îndrumat paşii pe drumul performanţei. Băiatul dovedea înclinaţie către atletism şi avea frumoase perspective, astfel că medaliile au început să apară. În 2013, a ieşit dublu campion naţional de cadeţi. Anul următor, tot la cadeţi, a cucerit argintul la Naţionalele de sală, a ocupat locul 9 la Campionatul European şi a devenit campion balcanic. Peste câteva luni, a concurat şi la Balcaniada de juniori 1, unde a luat bronzul la 400 m garduri.

Cum a ajuns la Constanţa

Remarcat de antrenorii CS Farul la competiţiile atletice din ţară, Cristian Nedelcu a ajuns la clubul din Constanţa, mutându-se în oraşul de la malul mării. A fost încadrat la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ (unde este elev în clasa a XI-a A, dirigintă - prof. Georgiana Goga) şi se pregăteşte cu râvnă pentru cele două importante competiţii care îl aşteaptă: Balcaniada, care se va disputa la Piteşti, pe 4 şi 5 iulie, şi Europenele. „Îl ştiam pe antrenorul Alin Larion şi eram destul de apropiaţi. Am venit la Constanţa pentru că am considerat că el este cea mai potrivită persoană pentru a mă îndruma în probele mele, în special la 400 m garduri, pe care a urmat-o şi el şi care este proba mea de viitor“, spune Cristian Nedelcu.

Trei medalii de aur sub culorile Farului

Atletul este în primul an la juniori 1, urmând a concura şi în sezonul viitor la această categorie de vârstă. Sub culorile Farului, atletul a obţinut până acum, într-un interval destul de scurt, trei titluri de campion: la 60 m garduri (8,27 s) - la Naţionalele de sală; la 110 m garduri (14,52 s) şi la 400 m garduri (54,80 s) - la Naţionalele şcolare. La această din urmă competiţie, care s-a disputat la Bucureşti, tânărul Nedelcu a luat şi bronz cu ştafeta de 4X100 m (44,24 s). Totodată, în capitală, şi-a îndeplinit baremul de Europene la 110 m garduri (a scos în serii 14,41 s, baremul fiind 14,45 s). La 400 m garduri, baremul este de 53,75 s, iar în ultima perioadă, Cristian a alergat de două ori sub acest timp: 53,28 s şi 53,23 s, noul său record personal pe această distanţă.

Obiective depăşite la Piteşti

Ultimul timp a fost stabilit la etapa întâi a Campionatului Naţional de seniori, tineret şi juniori 1, de la Piteşti. Atletul şi antrenorii săi îşi fixaseră ca obiectiv la această întrecere, la 400 m garduri, timpul de 54,00 s şi clasarea între locurile 1 - 3 la tineret şi juniori şi între 4 şi 6 la seniori. Şi tot ce au plănuit s-a îndeplinit, cu brio chiar: 53,23 s, locul 1 la tineret şi juniori, locul 4 la seniori. „Concursul de la Piteşti l-am abordat ca pe o etapă de pregătire pentru Campionatul Balcanic (la care sper să fac o figură frumoasă). De asemenea, am vrut să-mi îmbunătăţesc recordul personal la 400 m garduri. La Europene sper să mă calific în finală la această probă“, a spus Cristian Nedelcu.

„Campionii sunt făcuţi din ceea ce au mai adânc sădit în ei: o dorinţă, un vis, o chemare”

„Timpul de 53,23 s putea fi şi mai bun, dar Cristi s-a dezechilibrat la ultimul gard. Oricum, îmbunătăţirea recordului personal e o reuşită importantă, de moral, înainte de cele două importante competiţii. Cristi e un băiat bun, muncitor şi talentat, atât pe pista de atletism, cât şi la carte“, a arătat şi Alin Larion. „Când îţi doreşti ceva cu adevărat, tot universul conspiră pentru îndeplinirea visului tău! Campionii nu se nasc în sălile de sport. Campionii sunt făcuţi din ceea ce au mai adânc sădit în ei: o dorinţă, un vis, o chemare”, obişnuieşte să spună tânărul atlet. Atletismul îi ocupă lui Cristian Nedelcu mult timp din zi, iar când are puţine clipe de respiro, campionului îi place să se plimbe şi să se relaxeze.
 
Sursa foto: 3 - Dan Mareş; 4 - Cristian Barbu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii