Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:40 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Auraş Braşoveanu, preşedintele Farului, trimis în judecată în stare de libertate

ro

25 Nov, 2014 00:00 1883 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a preşedintelui FC Farul, Auraş Braşoveanu, care a fost cercetat pentru unele fapte pe care le-ar fi comis pe când era preşedinte al clubului FCM Dunărea Galaţi.

Potrivit comunicatului DNA, Braşoveanu are calitatea de inculpat, fiind acuzat de procurori de săvârşirea infracţiunilor de uz de fals şi tentativă de înşelăciune. De asemenea, a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, inculpatul Emanoil - Cătălin Bocăneanu, la data faptelor prefect al judeţului Galaţi, „pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi sustragere sau distrugere de înscrisuri“.
„În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: în luna martie 2012, inculpatul Braşoveanu Auraş, în calitate de preşedinte al FCM Dunărea Galaţi, a depus la dosarul privind susţinerea financiară a clubului sportiv de către Primăria Municipiului Galaţi o copie color a unei adrese emise de Administraţia Finanţelor Publice a judeţului Galaţi, pe care a contrafăcut-o prin radierea alineatelor în care erau menţionate datoriile clubului sportiv către bugetul de stat. Aceasta, în scopul obţinerii, în mod ilegal, a finanţării, întrucât exista o interdicţie la acordarea finanţărilor de la bugetul de stat cluburilor sportive care figurează cu datorii la bugetul de stat.

Aceste fapte au făcut iniţial obiectul unui dosar penal aflat în instrumentare la organele de cercetare penală din cadrul I.P.J. Galaţi - Serviciul de Investigare a Fraudelor. În acest context, deşi cunoştea această împrejurare, inculpatul Bocăneanu Emanoil - Cătălin, în calitate de prefect, a acordat avizul de legalitate Hotărârii Consiliului Local nr. 114/05.04.2012, prin care se aproba cererea de finanţare a FCM Dunărea Galaţi. La data de 20.06.2012, dosarul respectiv a fost cerut de inculpatul Bocăneanu Emanoil - Cătălin, prin intermediul unui funcţionar al instituţiei pe care o conducea, de la IPJ Galaţi şi, la aceeaşi dată, a semnat o adresă către Primăria Municipiului Galaţi, prin care această instituţie era înştiinţată de acordarea avizului de legalitate. Astfel, inculpatul Bocăneanu Emanoil - Cătălin a determinat vărsarea, în conturile FCM Dunărea Galaţi, a sumei totale de 970.000 de lei în perioada august - noiembrie 2012.

Pentru a şterge urmele faptelor, acelaşi inculpat a sustras din evidenţele Instituţiei Prefectului Judeţului Galaţi adresa emisă de instituţie către IPJ Galaţi - Serviciul de Investigare a Fraudelor şi adresa de răspuns emisă de IPJ Galaţi către Instituţia Prefectului Judeţului Galaţi, precum şi procesul-verbal având ca obiect predarea - primirea dosarului depus de FCM Dunărea Galaţi la Primăria municipiului Galaţi pentru aprobarea cererii de finanţare a clubului sportiv.
Primăria municipiului Galaţi se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 970.000 de lei, reprezentând finanţarea de la buget a activităţii sportive a FCM Dunărea Galaţi, plus penalităţile până la data plăţii efective.

În vederea recuperării prejudiciului reţinut în cauză, de 970.000 de lei, prin ordonanţa procurorului din data de 7.10.2014, s-a dispus instituirea unui sechestru asigurător asupra bunurilor imobile (casă de locuit şi teren) şi mobile (un autoturism) aparţinând inculpatului Bocăneanu Emanoil - Cătălin în indiviziune cu alte persoane. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Galaţi“, se arată în comunicatul DNA, în care, la final, se face precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Comunicatul integral transmis de DNA poate fi citit AICI:
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii