Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:37 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alexandra Dumitrescu, 14 medalii de aur într-un an! O tânără din Lanurile doboară recorduri în România (galerie foto)

ro

03 Nov, 2015 00:00 3852 Marime text


La numai 14 ani, sportiva constănţeană Alexandra Dumitrescu a devenit în 2015 campioană naţională la toate categoriile de vârstă, de la cadete până la senioare, doborând şi trei recorduri interne

Descoperită de antrenorul Mircea Roşu, la o selecţie desfăşurată acum cinci ani în satul constănţean Lanurile, Alexandra Dumitrescu este pregătită în prezent de Angheluş Beşleagă şi are dublă legitimare, Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ - CS Farul Constanţa. 2014 a fost anul în care puternica halterofilă a „explodat“, cum se spune, iar în actuala stagiune a rupt barierele: 14 medalii de aur şi una de argint numai la Naţionale! Văzând cum eleva sa doboară totul în cale, precum un uragan, Beşleagă a pus cu ea un pariu, pentru a o motiva suplimentar.

Povestea în haltere a Alexandrei Dumitrescu a început pe când fata era în clasa a treia. Născută pe 3 august 2001, în satul Lanurile (comuna Bărăganu), fetiţa de atunci a venit, alături de alţi copii de vârsta ei, la apelul antrenorului Mircea Roşu, de la LPS „Nicolae Rotaru“. Acesta a alcătuit o grupă şi a început să lucreze cu copiii la Căminul Cultural din sat, cernând sita. „De la început am remarcat-o pe Alexandra. O fetiţă vânjoasă, care a fost atrasă imediat de haltere. După jumătate de an, ne-am mutat cu pregătirea la Constanţa, aducând-o şi pe ea la liceul nostru. Din acea selecţie, astăzi numai ea a rămas“, povesteşte Mircea Roşu, care a antrenat-o doi ani pe actuala campioană.

Este cadetă şi la anul

Din septembrie 2012, de pregătirea halterofilei se ocupă Angheluş Beşleagă. „Alexandra are forţă, fiind puternică nativ, şi excelează din punct de vedere tehnic la stilul aruncat, calitate care i-a adus multe titluri. Mai avem de lucrat însă la stilul smuls“, spune Beşleagă, cel care îi prevede elevei sale un viitor frumos, dacă va munci şi va fi la fel de serioasă ca până acum. „Halterele îmi plac foarte mult. Vreau să obţin rezultate cât mai bune“, declară Alexandra. După un an 2014 cu 12 medalii şi Cupe ale României cucerite, în această stagiune tânăra Dumitrescu şi-a impus dominaţia internă, ieşind campioană la cadete (13-15 ani) - trei medalii de aur şi trei recorduri naţionale, junioare II (16-17 ani) - trei medalii de aur, junioare I (18-20 de ani) - trei medalii de aur, tineret (20-23 de ani) - două medalii de aur şi una de argint şi senioare (peste 23 de ani) - trei medalii de aur. Aceasta în condiţiile în care, la 14 ani, Alexandra este abia cadetă, categorie de vârstă de care va aparţine şi la anul! Dintre cele 15 medalii, Alexandra a obţinut pentru CS Farul 12, iar pentru LPS - trei (cele de la cadete).

Imbatabilă la categoria 75 kilograme

„La categoria 75 de kilograme nu există sportivă în România care să o bată pe Alexandra“, arată Angheluş Beşleagă, cel care subliniază performanţa din acest an, în care sportiva din Lanurile a obţinut titluri de campioană la toate nivelurile. Mai mult, din 15 medalii de aur posibile, a cucerit 14, iar una a fost de argint. Această distincţie (la smuls) a venit la ultimul Naţional al anului, cel rezervat tineretului, la celelalte Alexandra luând aur pe linie şi impunându-se la total la toate. „Eu nu ştiu, cel puţin de când activez în haltere, ca în Constanţa şi chiar şi în România un sportiv să fi devenit înaintea Alexandrei campion naţional la toate categoriile de vârstă în decursul unui singur an competiţional“, precizează Angheluş Beşleagă.

A pierdut pariul

Acesta a pus chiar un pariu cu eleva sa: dacă Alexandra avea să cucerească medalia de aur la toate cele cinci Campionate Naţionale (adică 15 distincţii), sportiva avea să primească, drept premiu, salariul pe luna noiembrie al antrenorului. Tânăra nu a reuşit să câştige rămăşagul, împiedicându-se de acel argint la ultimul concurs din cele cinci, însă Angheluş tot o va premia (cu o sumă din banii săi, la care încearcă să mai adauge ceva, dintr-o altă sursă), performanţele Alexandrei din 2015 fiind cu adevărat remarcabile. Beşleagă spune că indemnizaţia lunară a Alexandrei de la CS Farul e de 500 de lei, iar sportiva a mai primit prin intermediul unei fundaţii 2.000 de lei. Noile recorduri naţionale la cadeţi, stabilite de Dumitrescu, sunt 78 de kilograme la smuls, 97 de kilograme la aruncat şi 175 de kilograme la total. Recordurile personale ale Alexandrei sunt însă mai mari, 80 de kilograme la smuls şi 100 de kilograme la aruncat.

Haltere în familie

Alexandra Dumitrescu învaţă în clasa a VIII B la LPS „Nicolae Rotaru“, diriginta sa fiind Andreea Boca, profesoară de muzică. Tânăra locuieşte în internatul liceului, iar la concursurile de la Constanţa de multe ori vin să o vadă şi părinţii săi: tatăl, Pavel (care lucrează în construcţii, la Constanţa), şi mama (care e casnică), Veronica. Alexandra îl are alături, la LPS, şi pe fratele ei mai mic, Sebastian (în vârstă de nouă ani), care face şi el haltere la liceu, tot cu Angheluş Beşleagă. Sebastian e în clasa a patra şi a început acest sport în urmă cu doar două luni, urmând exemplul surorii lui. În acest moment, la secţia de haltere a liceului cu program sportiv activează trei sportivi din Lanurile: Alexandra, fratele ei şi Ana-Maria Codov, care, iniţial, venise la LPS pentru judo, la care a stat însă câteva zile, după care a trecut la haltere. Ana-Maria este elevă în clasa a şasea. Fetei i se spune şi „Ghiţă junior“, „Ghiţă“ fiind apelativul unei alte halterofile campioane de la LPS, Mariana Georgiana Dumitrache, cu care tânăra Codov seamănă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fara nume 06 Nov, 2015 10:53 Felicitări si mult succes în continuare.