Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:53 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Victima a isteriei rasiste

ro

20 Nov, 2007 00:00 1615 Marime text
1195497917.jpg

O profesoara de la liceul IN Roman este acuzata ca ar fi jignit mai multi elevi, adresandu-li-se cu apelativul de "tigani imputiti"

Scandalul s-a declansat cand reprezentantul organizatiei RomaAcces, Ion Nicu Stoica, i-a adus la cunostinta prefectului Danut Culetu, felul in care sunt tratati elevii de etnie roma in institutiile de invatamant din Constanta. Din declaratia acestuia, profesoara de limba romana Adriana Zavelea de la Grupul Scolar Ioan N Roman, ar fi avut o reactie nejustificata la vederea mai multor elevi romi pe holul liceului si ar fi folosit un limbaj total neadecvat pentru un cadru didactic. "Intrati in clasa, tigani imputiti, ca ati imputit holul asta! M-am saturat de voi, sa muriti odata", ar fi afirmat profesoara potrivit lui Stoica. Cu toate acestea, directoarea colegiului, Daniela Flonder, a hotarat sa nu se pronunte privind vinovatia sau nevinovatia profesoarei acuzate. "Nu se incearca musamalizarea sau minimalizarea incidentului. Concluziile vor fi prezentate Consiliului Profesoral care a infiintat comisia de disciplina si se va decide sanctionarea cadrului didactic in functie de voturi". Profesoara in cauza a refuzat sa dea vreo declaratie, motivand ca una a declarat si alta a aparut in presa. Aceeasi atitudine a avut-o si Mirela Popescu, in calitate de director adjunct, despre care reprezentantul RomAcces a spus ca a confirmat comportamentul agresiv al Adrianei Zavalea.

Inventie sau discriminare

Se pare, totusi, ca acest incident ar putea fi doar o inventie a elevilor de etnie roma din clasa a-VI-a, care, din declaratiile directoarei, ar fi spart in urma cu doua saptamani usa unei clase de studiu. Potrivit regulamentului, pagubele trebuiau sa fie platite in totalitate de faptasi sau de catre intreaga clasa, in cazul in care nici unul dintre elevi nu si-ar fi recunoscut vina. Astfel, Daniela Flonder sustine ca trebuie luata in calcul si posibilitatea unei incercari de a iesi basma curata in fata parintilor. "De obicei, cand sunt luati la intrebari de catre parinti, copiii vin cu mai multe variante pentru a scapa cu fata curata din vreo problema". Tot directoarea, a tinut sa precizeze faptul ca incidentul in care se presupune ca elevii ar fi fost jigniti a avut loc cu ceva timp inainte de cazul de distrugere a unei usi din sala de curs. Prin urmare, Flonder, nu intelege de ce aceasta problema, care a avut loc in urma cu o luna, a iesit la iveala chiar dupa ce parte din elevii clasei a-VI-a fusesera pusi sa achite cheltuielile pentru pagubele produse.

Clasa a-XI-a C versus clasa a-VI-a

Reprezentantilor din consiliul profesoral nu le va fi usor sa ajunga la o concluzie pentru ca parerile elevilor sunt impartite. Din spusele directoarei Grupului Scolar IN Roman, incidentul s-a produs in timp ce profesoara de limba romana le daduse o lucrare de control celor din clasa a-XI-a C. Deranjata de galagia pe care o faceau mai multi copii din clasa a-VI-a pe holurile institutiei, veniti la scoala mai devreme, aceasta a iesit din clasa si le-ar fi spus doar ca sunt prost crescuti. In prezent, elevii din clasa a-XI-a o sustin pe profesoara lor, in timp ce ceilalti o acuza. "Adriana Zavalea este profesoara de limba romana a acestei institutii de patru ani de zile si va asigur ca este foarte iubita de copiii la care preda" a adaugat directoarea. In urma intalnirilor intre parinti, elevi si conducerea liceului, care se vor desfasura in aceasta saptamana, se va vedea de partea cui este adevarul. Directoarea colegiului, s-a aratat interesata de a incheia o legatura mai stransa cu persoanele care apartin anumitor minoritati, pentru a evita producerea unor viitoare cazuri de acest gen. Psihologul institutiei, Elena Onciul, s-a prezentat ieri, la sediul Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala, pentru a beneficia de serviciile unui mediator de etnie roma care sa le faciliteze discutiile cu parintii elevilor. De asemenea, conducerea liceului a luat initiativa de a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii sprijinul pentru prevenirea si medierea unor ulterioare cazuri de acest gen.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii