Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:28 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vechiul spital al oraşului, astăzi, colegiu naţional şi centru de studii pentru sute de elevi

ro

11 Jul, 2014 00:00 5079 Marime text
Impresionanta clădire care găzduieşte astăzi Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu“ din Constanţa, de pe strada Răscoalei 1907 nr. 42, adăposteşte o lungă şi frumoasă istorie.

Până în anul 1911, clădirea a avut destinaţia de spital. Aflându-se în proprietatea Primăriei municipiului Constanţa, reprezentanţii autorităţilor locale au decis ca imobilul să fie transformat în şcoală şi, astfel, în iulie 1913, au început lucrările de modernizare a clădirii. Planurile necesare transformării imobilului în şcoală au fost elaborate de arhitectul bucureştean Al. Siminodi, şi, în urma licitaţiei organizate în data de 29.12.1912, antreprenorul Aristide Iacob începe lucrările. În 1914, atunci când acestea au fost finalizate, Consiliul Comunal aduce la cunoştinţa Ministerului Instrucţiunii Publice şi Cultelor că acceptă transferul Şcolii Normale în clădirea cea nouă.
 
De-a lungul vremii, imobilul a suferit o serie de transformări care nu i-au afectat însă aspectul exterior. Reparaţiile capitale s-au efectuat în jurul anilor 1960, atunci când s-a turnat planşeu de beton armat între etaje, s-a făcut o nouă departajare a încăperilor şi s-au ridicat ziduri interioare solide, care au întărit structura de rezistenţă. Astfel, în urma puternicului cutremur din 1977, clădirea nu a suferit niciun fel de daune.
Suprafaţa utilă a acesteia este de 1.597,90 mp, iar suprafaţa construită este de 2.140,90 mp, adăpostind săli de clasă, săli de sport, laboratoare, birouri, precum şi un muzeu al colegiului. Construcţia are subsol parţial, parter şi un etaj, iar în faţada posterioară, în zona centrală, fiecare nivel este subîmpărţit în două niveluri, rezultând, astfel, patru niveluri amenajate cu săli de clase, camere de cazare pentru elevi, precum şi grupuri sanitare şi duşuri.
În baza proiectului nr. 52/1999 „Modernizare şi consolidare clădire internat Colegiul Pedagogic Constantin Brătescu“, construcţia a fost expertizată şi au fost executate lucrări de consolidare a podului, au fost înlocuite elemente de şarpantă, au fost schimbate învelitoarele şi refăcute tencuielile faţadei. În prezent, nu există litigii revendicative asupra clădirii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii