Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:09 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vacanta de o zi pentru scolari

ro

01 Apr, 2008 00:00 1204 Marime text
1206997356.jpg

Absentele elevilor care se vor gasi in imposibilitatea de a ajunge la cursuri pe 2 aprilie vor fi motivate

Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) a hotarat ca, in data in care mult-asteptatii diplomati participanti la summit vor veni in Constanta, unitatile de invatamant aflate de-a lungul traseului urmat de coloana oficiala sa ramana inchise. Mai-marii inspectoratului au scapat din vedere faptul ca exista si elevi care, desi nu studiaza la un liceu din apropierea bulevardelor pe unde vor trece diplomatii, se vor vedea nevoiti sa o ia pe stradute stiute doar de ei, pentru a ajunge la cursuri. Despre masurile de securitate, care vor fi instituite pentru ca nimeni sa nu indrazneasca sa dea cu stangul in dreptul pentru a afecta imaginea tarii, s-a discutat incontinuu. Pare, insa, ca autoritatile au dovedit pentru a "n" oara ca majoritatea proiectelor lor fie ca nu au nicio aplicabilitate, fie sunt facute doar de dragul de a crea zarva pentru nimic. In aceasta situatie se afla Inspectoratul Scolar, care, spre deosebire de cel din Capitala, a luat decizia de a suspenda cursurile doar in anumite licee sau scoli. Marian Sarbu, seful ISJ, spune ca este vorba despre 17 unitati de invatamant, cuprinse intre Mihail Kogalniceanu si Neptun. In acest context, elevii care studiaza la Grupul Scolar Ovidiu si gradinita cu program normal din Ovidiu, Scoala din Agigea, scolile si gradinitele cu orar normal din Tuzla si comuna 23 August, dar si cei din gradinita cu program normal din Neptun sunt liberi pe 2 aprilie. Cat despre municipiu, aflam de la Marian Sarbu ca se vor suspenda cursurile in Colegiul Tomis, Scoala nr. 27, Grupul Scolar de Telecomunicatii, Liceul Ovidius, Colegiul National de Arta Regina Maria, Liceul International, Grupul Scolar de Constructii de Masini, Scoala nr. 15, liceul SNC si in gradinitele nr. 18, 22, si 32.

Profesori la datorie

Cat despre masurile de siguranta, aflam ca acestea vor fi aplicate pentru toate scolile, nu numai pentru cele care se afla in raza traseelor pe unde vor trece masinile diplomatilor. Dascalii vor avea obligatia sa fie extrem de atenti, pentru ca niciun scolar sa nu aiba acces in afara unitatii de invatamant in care studiaza. In plus, numarul cadrelor didactice care vor efectua serviciul pe scoala, in perioada summit-ului NATO, va fi dublat. "Profesorii de serviciu vor trebui sa fie la datorie", a concluzionat Sarbu. Acesta a explicat faptul ca, dintr-o banala curiozitate a elevilor, se poate produce o tragedie. Iar de paza elevilor nu se vor ocupa doar profesorii, ci si agentii de politie. In completare, Anamaria Burada, inspector de imagine al ISJ, recunoaste ca, in unele unitati de invatamant, care se afla de-a lungul traseului urmat de cei mai importanti oameni ai planetei, nu este angajat niciun agent care sa usureze, in linii mari, atributiile temporare ale cadrelor didactice.

Nici calare, nici pe jos

Totul bine si frumos pana in acest punct. Masuri de siguranta au fost luate, iar in unitatile scolare care isi vor inchide portile pe 2 aprilie, cursurile vor fi recuperate intr-o zi de sambata, la o data aleasa de conducerea fiecarei unitati de invatamant. Aparent, pare ca planul organizat de ISJ va da roade si va solutiona vacarmul care a cuprins municipiul. Insa, cum ramane cu elevii care nu studiaza intr-o scoala de pe bulevardele inchise pe durata vizitei lui George Bush, presedintele SUA? Sa cream un scenariu. Un liceean care sta in cartierul Poarta 6 trebuie sa se deplaseze, in ziua cu pricina, la Liceul Teoretic George Calinescu. In mod normal, ar trebui sa ajunga in zona garii, pe bulevardul 1 Mai. Dar este inchis. Urmeaza Ferdinand, strada Mircea cel Batran si, in sfarsit, bulevardul Tomis. Insa si acestea sunt blocate. Solutia a gasit-o Ispirescu. Elevul ghinionist ar trebui sa mearga "nici calare, nici pe jos... nici pe drum, nici pe langa drum". Asta in cazul in care nu este baiat de bani gata si i-a luat tata elicopter. Cum acest aspect nu a fost luat in calcul de inspectorat, Anamaria Burada drege situatia si explica faptul ca, in aceste conditii, absentele din data de 2 aprilie le vor fi motivate elevilor care s-au gasit in imposibilitatea de a ajunge la cursuri. Probabil vor avea nevoie doar de buletin, pentru a-si dovedi domiciliul.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU {/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii