Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:15 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un complex inedit, sub formă de peşte, la Năvodari Nicolae Matei - „Eu îl făcusem calcan, dar viceprimarul şi arhitectul l-au transformat în păstrugă” (galerie foto)

ro

04 Jun, 2013 00:00 7436 Marime text
Zece puncte interioare de vânzare, 16 puncte exterioare de vânzare, săli de conferinţe, pavilion expoziţional, birouri – toate în cadrul Centrului transfrontalier de afaceri în turism şi activităţi conexe – Piaţă de peşte şi produse din peşte.

Primăria Năvodari a lansat, ieri, proiectul „Centrul transfrontalier de afaceri în turism şi activităţi conexe – Piaţa de peşte şi produse din peşte”. Autoritatea locală din Năvodari, împreună cu Institutul European pentru Turism Cultural Eureka din Bulgaria, lansează luni proiectul „Centrul transfrontalier de afaceri în turism şi activităţi conexe – Piaţa de peşte şi produse din peşte”, finanţat în cadrul Proiectului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, proiect care se adresează agenţilor economici din turism şi sectorul piscicol. În acest sens, proiectul îşi propune să contribuie la obiectivul general – stimularea cooperării în afaceri în zona Năvodari - Balchik, prin iniţiative comune şi infrastructură comună de afaceri. Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de 15 luni, iar în cadrul acestuia va fi înfiinţată o Piaţă de peşte şi produse din peşte, va fi elaborat un ghid gastronomic „Peştele în bucătăria tradiţională a românului şi bulgarului”.

Construcţia va fi deosebit de interesantă, având forma unui peşte în secţiune şi cuprinzând, pe lângă piaţa de peşte, o expoziţie – muzeu al peştelui, precum şi un restaurant cu specific pescăresc. Valoarea proiectului se ridică la suma de 1.469.161,14 euro, iar cofinanţarea Oraşului Năvodari fiind de 2,18%. Întregul amplasament, inclusiv cu locuri de parcare, va avea 4.110 mp. „Proiectul a început în 2009, dar a fost blocat de Guvern din cauza lipsei finanţării. Şi asta în pofida faptului că fusese declarat eligibil. Dar, am avut plăcuta surpriză să obţinem finanţarea pentru acest proiect, care va fi unul grandios. Eu îl făcuse calcan, dar viceprimarul şi arhitectul l-au transformat în păstrugă. Dar îmi place şi calcanul, şi păstruga. Important este că acest proiect aduce bani europeni şi va crea locuri de muncă. Aşadar, oraşul Năvodari va deveni un centru pescăresc veritabil”, a declarat primarul Nicolae Matei.

Năvodari ar putea avea universitate

Partenerul bulgar, preşedintele Institutului European pentru Turism Cultural Eureka din Bulgaria, Krasen Rusev, a ţinut să precizeze că această colaborare cu Primăria Năvodari va fi una de durată. „Am văzut că la Năvodari există o bază (n.r. - Tabăra de copii), unde poate fi creată o universitate care va pregăti specialişti pentru turism. Oraşul Năvodari are un viitor bun în domeniul turismului”, a menţionat Krasen Rusev. La rândul său, edilul Nicolae Matei a ţinut să adauge că este de acord cu propunerea. „De ce nu? Dacă vom reuşi să obţinem finanţare. Mai ales că avem spaţii generoase la Tabăra de copii”, a subliniat primarul oraşului Năvodari.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii