Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:24 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trei milioane de lei pentru fericirea unui om

ro

12 Dec, 2002 00:00 1041 Marime text

Strigat de ajutor

Mihai Vaida, in varsta de 60 de ani, este pensionar si locuieste impreuna cu sotia, Mariana * Toti cei trei copiii sunt bolnavi incurabil * Una dintre cele doua fiice are o fetita crescuta de un asistent maternal * Din cauza restantei de trei milioane de lei la intretinere, ea a fost la un pas de executare silita * "Nu imi doresc nimic altceva decat sa ne ajute cineva cu aceasta datorie la intretinere. Si imi mai doresc sa vina Mos Craciun si la nepotul meu...", a spus, cu lacrimi in ochi, batranul

De oameni nefericiti este plina lumea si ii intalnim la fiecare pas. De fiecare data insa cand aflam povestea cuiva este ca si cand ar fi pentru prima oara, pentru ca fiecare situatie este diferita si are accentele ei impresionante. De fiecare data incercam sa facem apel la cei care au nu numai posibilitatea, dar si vointa de a veni in ajutorul celor mai putin binecuvantati de soarta. Acestia sunt totusi extrem de putini, totusi incercam pe aceasta cale sa facem un nou apel.Cazul familiei Vaida este deosebit, in primul rand, datorita faptului ca in spatele unei fatade onorabile se ascund probleme extraordinar de mari. Mihai Vaida, in varsta de 60 de ani, este pensionar si locuieste impreuna cu sotia, Mariana, intr-un apartament din cartierul Tomis IV. Impreuna ei au trei copii, un baiat si doua fete, si doi nepotei. La prima vedere, par a fi o familie implinita, batranii au reusit sa isi vada copiii mari si, la randul lor, cu copii. Realitatea este insa cu totul alta. Baiatul cel mai mare, Mihai Marian, are 38 de ani si din anul 1984 este bolnav de diabet, insulino-dependent. Ca si cum acest lucru nu era de ajuns, amandoua fetele, Valeria si Sorina, au fost diagnosticate cu schizofrenie, fiind pensionate din acest motiv. Tatal declara ca aceasta boala le-a lovit pe fete cu totul pe neasteptate, prima imbolnavindu-se in 1991 si cealalta in 1993. Pana atunci, tatal spune ca fetele au fost perfect normale, terminasera liceul, Valeria a fost cativa ani asistenta medicala, iar Sorina, angajata a fostului ICRAL. Mihai Vaida considera ca ceea ce a facut-o pe Valeria sa se imbolnaveasca a fost o dragoste nereusita cu un tanar, pe atunci student la marina. Fata a ramas insarcinata si de atunci el nu a mai vrut sa stie de ea. In momentul de fata, baietelul, Radu George, are 14 ani si tatal lui nu l-a mai vazut de cand avea trei luni. "Ii plateste 350.000 de lei pensie alimentara, dar poti creste un copil cu acesti bani?", afirma batranul. Valeria si fiul ei, elev in clasa a VIII-a, locuiesc impreuna cu parintii, intrucat pensia ei de boala, de 1.100.000 de lei, nu i-ar ajunge ca sa se descurce. In plus, din cauza bolii, ea trebuie tinuta permanent sub supravegherea cuiva.

Mama fara copil

"Cu Valeria si cu baiatul ne descurcam, dar pe Sorina nu o mai putem ajuta", spunea cu durere in glas Mihai Vaida. Aceasta locuieste intr-o garsoniera cumparata imediat dupa revolutie de tatal ei si are ca unica sursa de venit pensia de boala de 1.100.000 de lei. Ea are o fetita de trei ani, care este crescuta de un asistent maternal, intrucat datorita bolii de care sufera, comisia tutelara nu i-a putut-o da in ingrijire. Bunicii ar fi fost dispusi sa o ia ei in ingrijire, dar in perioada cat fetita a stat la ei, venea mama si facea adevarate crize cerandu-si copila inapoi. "Cand are crize, nu mai stie de ea, nu are mama, nu are tata. Cand isi ia medicamentele, este linistita", povesteste batranul. Principala problema o reprezinta insa faptul ca venitul pe care il are nu ii asigura nici macar strictul necesar. Restanta femeii la intretinere a ajuns la trei milioane de lei. "Anul trecut au vrut sa vina cu executorul, dar am reusit sa mai scadem din datorie", afirma Mihai Vaida. "Nu imi doresc nimic altceva decat sa ne ajute cineva cu aceasta datorie la intretinere. Si imi mai doresc sa vina Mos Craciun si la nepotul meu...", a incheiat cu, lacrimi in ochi, batranul.

Apel

Pe aceasta cale, dorim sa facem un apel catre cei care ar putea ajuta aceasta familie. Ceea ce solicita ei nu este mult, este insa esential pentru linistea lor, pentru ca speranta sa le revina. Toti cei care au posibilitatea materiala si doresc sa vina in ajutorul acestora o pot face prin intermediul redactiei noastre.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii