Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:34 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tragedie pe platforma Petromidia - un mort si trei raniti intr-un cumplit accident de munca

ro

19 Oct, 2009 01:34 4264 Marime text

rompetrol_petromidia_131.jpg# Un muncitor a murit pe loc, iar altul este în comă profundă la spital # Nenorocirea s-a întâmplat cu doar câteva minute înainte de schimbul de ture # Autorităţile încearcă să elucideze împrejurările accidentului de muncă

Un mort şi trei răniţi este bilanţul negru al unui tragic accident de muncă produs, week-end-ul trecut, în secţia Desulfurare Gaze (DGRS) a platformei Rompetrol Petromidia Năvodari. Una dintre victime a murit pe loc, iar celelalte sunt în stare gravă, la spital. Medicii sunt rezervaţi cu privire la şansele de supravieţuire a unuia dintre răniţi, un tânăr de doar 21 de ani, care se află în comă profundă.

Tragedia s-a produs cu câteva minute înainte de schimbarea turei

Conjunctura fatidică a făcut ca accidentul să se producă în jurul orei 13.30, cu câteva minute înainte ca muncitorii să iasă din tura de lucru. Un angajat al combinatului şi trei salariaţi ai unui subcontractor lucrau la întreţinerea părţii exterioare a unui rezervor al rafinăriei şi, în timp ce amplasau o schelă, au căzut. În urma accidentului, s-au produs degajări de gaze, iar muncitorii au fost intoxicaţi.

Un muncitor a murit pe loc, iar alţi trei au ajuns la spital

Trei autospeciale ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean, precum şi mai multe echipaje ale pompierilor civili au ajuns, de urgenţă, la locul tragediei. Din păcate însă, medicii nu au mai putut face nimic pentru a-l salva pe unul dintre muncitori. La scurt timp după producerea incidentului, medicii au constatat decesul. Celelalte trei victime au fost transportate de urgenţă la Spitalul Clinic Judeţean Constanţa.

Şanse minime de supravieţuire

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa, Dina Constantin, a declarat că unul dintre pacienţi, Dumitru Bodeanu, în vârstă de 21 de ani, din Prahova, a ajuns în unitatea sanitară constănţeană în stare critică, în comă profundă, cu toate organele afectate. La 24 de ore de la internare, purtătorul de cuvânt al unităţii spitaliceşti, dr. Florian Stoian, spune că tânărul se află la Secţia de Terapie Intensivă, iar faţă de starea în care a ajuns, este puţin mai bine, prezintă o evoluţie favorabilă sub tratament, însă este tot în comă profundă. În cursul dimineţii de ieri, tânărului urma să-i fie scos aparatul de respirat artificial.

Celelalte două victime sunt în afara oricărui pericol

Ceilalţi doi muncitori care au văzut moartea cu ochii au fost stabilizaţi şi se află în afara oricărui pericol. Ion Viorel, în vârstă de 33 de ani, din Prahova, a rămas internat cu traumatisme multiple, iar Stan Toma, de 45 de ani, din Năvodari, cu o intoxicaţie uşoară cu hidrogen sulfurat şi un traumatism cranio-facial acut, produs prin cădere.

Ancheta penală în cazul accidentului de muncă

Accidentul de muncă a intrat în atenţia reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanţa, secondaţi de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa. Autorităţile au deschis o amplă anchetă, pentru a depista cauza care a dus la producerea tragediei şi dacă este vorba despre o eroare umană sau vreo defecţiune la utilajele rafinăriei. Anchetatorii au realizat cercetarea la faţa locului şi urmează să-şi formeze concluziile preliminare.

Poziţia Grupului Rompetrol

Reprezentaţii Grupului Rompetrol au oferit următoarea poziţie oficială în legătură cu accidentul de muncă mortal petrecut pe platforma Rompetrol Petromidia Năvodari: „În cursul după-amiezii de sâmbătă, în cadrul rafinăriei Petromidia, a avut loc un incident, pe fondul lucrărilor aferente opririi tehnologice programate şi anunţate a rafinăriei. În urma acestuia, au fost răniţi 3 muncitori, care, în prezent, sunt în afara oricărui pericol, iar o persoana a decedat. Din primele date, se pare că o echipă formată din 4 muncitori (3 angajaţi ai unei companii subcontractate şi un angajat al rafinăriei) realiza, în baza unui permis de lucru, o lucrare pregătitoare pentru revizia unui echipament. În prezent, la nivelul rafinăriei a fost constituită o comisie tehnică pentru stabilirea cauzei şi a modului de intervenţie, fiind anunţate în acelaşi timp şi autorităţile de resort".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii