Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:28 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tradiţionala cină de Iftar, la Bucureşti. Cine a reprezentat comuna Cumpăna. Lista participanţilor (galerie foto)

ro

19 Jun, 2017 00:00 6189 Marime text
La finele săptămânii trecute, cu ocazia Sfintei Luni a Postului Ramadan, Agenţia de Cooperare şi Coordonare Turcă - TIKA, în parteneriat cu Muftiatul Cultului Musulman din România, au organizat în cadrul JW Marriott Bucharest Grand Hotel, tradiţionala Cină de Iftar.

Pe lângă numeroasele oficialităţi participante la eveniment, Primăria şi Consiliul Local Cumpăna au fost reprezentate de primarul localităţii, ec. Mariana Gâju.

Au mai fost prezenţi Excelenţa Sa Osman Koray Ertas - ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, Excelenţa Sa Farid Abdinbayov - ambasadorul Azerbaijanului la Bucureşti, Excelenţa Sa Khalifa Almazrouei - însărcinat cu afaceri al Ambasadei Emiratelor Arabe Unite la Bucureşti, Excelenţa Sa Diar Nurbintoro - ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Indoneziei la Bucureşti, Excelenţa Sa Hussain Taha Hassan Sinjari - ambasadorul Irakului la Bucureşti, Excelenţa Sa Dato’Tajul Aman Mohammad - ambasadorul Malaeziei la Bucureşti.
Totodată, la eveniment au participat şi edilii sectoarelor 5 și 6 ale capitalei, Daniel Florea și Gabriel Mutu, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, deputatul PSD Florin Iordache și fosta campioană olimpică Gabriela Szabo.
Au mai fost prezenţi Cătălin Grasa, managerul Spitalului Clinic Judeţean Constanţa, Gelil Eserghep, preşedintele UDTTMR, Amet Aledin, subsecretar de stat, Varol Amet, vicepreşedinte, subsecretar de stat, la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, deputatul Ibram Aidân, Osman Fedbi, preşedintele UDTR, Dede Perodin, consilier local municipal Constanţa.
„Dorința noastră este de a ne păstra valorile religioase tradiționale fără influențe din exterior și de a le promova pe acestea în rândul tinerei generații care conviețuiește în România cu populația majoritară. Uneori, unii parteneri au idei și intenții bune, dar nu pot fi experimentate pe comunitatea musulmană din țara noastră datorită particularităților specifice și a responsabilităților ce-i revin Muftiatului Cultului Musulman“, a spus Iusuf Muurat la Cina de Iftar.

„În această seară, suntem adunați laolaltă oameni din toate sferele posibile. Sunt fericit că astăzi am alături de mine aproape toți partenerii cu care am colaborat în implementarea diverselor proiecte. (...) Pe lângă intenția de a organiza o astfel de masă, ne-am propus în primul și în primul rând să creăm o atmosferă de armonie între toate religiile pe care le întâlnim pe teritoriul României“, a afirmat, tot cu această ocazie, H. Ahmet Daștan, reprezentant al Oficiului TIKA București.
Totodată, Primăria şi Consiliul Local Cumpăna au organizat, miercurea trecută, la geamia din comună, tradiţionala masă de iftar, dorind astfel să aducă laolaltă la masa prieteniei, specifică postului Ramadan, credincioşi musulmani şi creştini.
La invitaţia Consiliului Local şi a primarului ec. Mariana Gâju, la evenimentul dedicat bunelor relaţii interetnice, stabilite de-a lungul timpului în ţinutul dobrogean, au participat preşedinta Organizaţiei de Femei a UDTR, Amet Melec, Firdes Muselin, Osman Melec, iar din partea UDTTMR, preşedinta Organizaţiei de Femei, Turchian Bari, şi Ablez Aidan.
 
Pentru musulmani, postul este un mijloc de purificare, un exerciţiu de autocontrol, dar şi o dovadă de credinţă. În timpul Ramadanului, adică aproximativ 30 de zile, musulmanii adulţi postesc abţinându-se de la hrană, băutură şi relaţii sexuale de la răsăritul soarelui până la apus. La apusul soarelui, după rugăciunea Maghrib, musulmanii întrerup postul şi iau masa numită Iftar, împreună cu familia şi prietenii. Iftarul presupune azi mese copioase, cu sisha şi cafea, însă în trecut masa de Iftar era formată doar din curmale şi apă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii