Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:43 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tradiţii şi superstiţii de Sfânta Parascheva Ce este interzis să faci în această zi, dacă vrei să eviţi durerile de cap

ro

14 Oct, 2016 00:00 5779 Marime text
Pomenită de Biserica Ortodoxă Română pe 14 octombrie, Sfânta Cuvioasă Parascheva este cea mai cunoscută dintre toţi sfinţii ale căror moaşte se află în ţara noastră. Ocrotitoarea Moldovei adună, an de an, la Iaşi, sute de mii de pelerini.
 
Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol (azi Istanbul). Se spune că pe când avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit într-o biserică cuvintele Mântuitorului: „Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-mi urmeze Mie“. Aceste cuvinte o fac să-şi dăruiască hainele sale săracilor. După o vreme se retrage în pustie, îndeptându-se spre ţinutul Pontului. S-a oprit la mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, unde a rămas cinci ani. De aici a plecat spre Ţara Sfântă. După ce a văzut Ierusalimul, s-a aşezat într-o mănăstire de călugăriţe în pustiul Iordanului. Într-o noapte, pe când avea 25 de ani, un înger i-a spus, în vis, să se reîntoarcă în locurile părinteşti. Din Constantinopol s-a îndreptat spre Epivat, fără să spună cuiva cine este şi de unde vine. Aici, împacată cu sine, cu oamenii şi cu Dumnezeu, şi-a dat sufletul.

Sfânta Parascheva, îngropată ca o străină

Sfânta Parascheva a fost îngropată ca o străină. Potrivit tradiţiei se spune că un marinar a murit pe o corabie, iar trupul i-a fost aruncat in mare. Valurile l-au aruncat la ţărm, iar un sihastru care trăia acolo, a rugat pe niste creştini să-l îngroape după rânduiala creştinească. Săpând deci o groapă, au aflat trupul Prea Cuvioasei Parascheva neputrezit şi plin de mireasmă. Cu toate acestea, au pus alături de ea şi trupul corăbierului. Dar în noaptea următoare, unuia din creştinii care săpaseră groapa, cu numele Gheorghe, i s-a arătat în vis o împărăteasă, şezând pe un scaun luminat şi înconjurată de îngeri, iar unul dintre aceştia îl mustra pentru ca n-a scos din groapă trupul Cuvioasei Parascheva. Iar împarateasa pe care o văzuse în vis nu era alta decât Cuvioasa Parascheva, care i-a poruncit să ia degrabă trupul ei şi să-l aşeze undeva la loc de cinste. Credincioşii au înţeles că este un semn dumnezeiesc, fapt pentru care au luat trupul Cuvioasei din mormânt şi l-au aşezat în biserica Sfinţii Apostoli din Kallicrateia. Îndată au avut loc vindecări minunate în urma rugăciunilor care se făceau lângă cinstitele sale moaşte.

Strămutarea moaştelor Prea Cuvioasei la Iaşi

Vasile Lupu ctitorind la Iasi biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“ şi amintindu-şi de Ioan Asan, care la vremea sa a strămutat moaştele Prea Cuvioasei Parascheva de la Epivat la Tarnovo, de Alexandru cel Bun care a adus moaştele Sfantului Ioan cel Nou de la Cetatea Alba la Suceava, a făcut demersurile necesare la Patriarhia din Constantinopol ca moaştele Sfintei Parascheva să fie strămutate la Iaşi. Plăteşte toate datoriile Patriarhiei Ecumenice, şi astfel, patriarhul Partenie I şi membrii Sinodului au hotărât să-i ofere, drept recunoştinţă, moaştele Cuvioasei.

Din actul patriarhal, datat în septembrie 1641, reiese că au fost aduse din Constantinopol „pentru sfinţirea ţării şi binecuvântarea şi lauda lui (Vasile Lupu) cinstitele şi sfintele moaşte ale Cuvioasei Maicii noastre Parascheva cea Nouă".

Este bine să-ţi aduci aminte de ziua Sfintei

În fiecare an, pe 14 octombrie, are loc pelerinajul la Iaşi, unde se află moaştele Sfintei Parascheva. Se spune că este bine să-ţi aduci aminte de ziua Sfintei şi să te rogi direct la racla Sfintei în această zi, iar Sfânta Parascheva se va ruga la rândul său pentru tine în faţa lui Dumnezeu. Dacă nu poţi ajunge la Iaşi, este bine să te duci în orice biserică şi să te rogi pentru sănătatea şi binele tău şi al familiei tale, dar şi pentru iertarea păcatelor celor dragi care nu mai sunt lângă tine. Este interzis în această zi să calci, să coşi, să faci mâncare sau alte treburi în gospodarie dacă vrei sa eviţi durerile de cap şi cele oculare. Femeile, mai ales nu trebuie să toarcă sau să coasă dacă nu vor sa le iasă negi pe mâini. Nici bărbaţii nu trebuie să facă treburi în gospodărie căci este rău de trăsnet şi grindină asupra casei respective.

Se împart bucate pentru sufletul celor adormiţi

Această zi a Sfintei Parascheva este considerată a fi sfântă şi extrem de importantă pentru pomenirea sufletelor celor morţi. Este bine să împarţi bucate pentru sufletul celor adormiţi sau să organizezi un praznic întrucât, mai mult ca niciodată, este bine primit pe lumea cealaltă. Conform unei superstiţii străvechi, printre bucatele mâncate sau date de pomană nu trebuie să se numere şi poamele cu cruce, nucile, castravetii sau pepenele roşu. Se împart, în schimb must şi vin nou, dar şi pâine sau lipie. Totodată, această zi de vineri trebuie sărbătorită prin post şi smerenie. Într-o zi de vineri, Sfânta a îndurat chinuri grele din partea păgânilor. Sfânta Parascheva se roagă lui Dumnezeu şi pentru femeile însărcinate. Dacă urmează să devii mămică, se spune în popor că este bine să împarţi din bucatele tale unor copii sărmani. Vei avea astfel parte de ocrotirea Sfintei la naştere, iar naşterea ta va fi una uşoară, fără dureri. De asemenea, pruncul care se va naşte va fi ferit de Sfânta Parascheva de rele precum deochi sau boli ale trupului. Totodată, dacă în această zi, un copil îţi cere de mâncare, nu este indicat să-l refuzi. Dă-i din inimă din puţinul pe care îl ai. În caz contrar, vei atrage asupra copilului tău deochiul şi încercari grele, iar tu vei fi pedepsită prin bube la nivelul mâinilor.

Se fac previziuni ale vremii 

Mai mult se fac previziuni ale vremii în funcţie de starea vremii în ziua de 14 octombrie, dar şi ţinând cont de somnul oilor. Dacă oile dorm înghesuite şi strânse laolaltă în această zi, ciobanii cred că iarna care va veni va fi lungă, grea şi friguroasă. Dacă oile dorm risipite, iată un semn că iarnă va fi domoală şi blândă. Totodată, lipsa ploii este percepută şi ea drept un indiciu preţios pentru previziunile vremii. Este semn al iminenţei iernii. O zi de 14 octombrie senină şi cu soare anunţă o zi de Sfântul Dumitru senină şi cu soare. De asemenea, în cazul în care din copaci cad frunze galbene, belşugul şi abundenţa nu vor ocoli recoltele anului viitor.

Sursa. www.sfanta-parascheva.ro

 

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii