Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:35 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tradiții și superstiții de Adormirea Maicii Domnului De azi, bărbații renunță la pălărie în favoarea căciulii

ro

15 Aug, 2017 00:00 4794 Marime text
 

Creștin-ortodocșii prăznuiesc, astăzi, Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare cunoscută în popor ca Sfânta Maria Mare. În fiecare an, la data de 15 august, lumea creștină își amintește de trecerea dintr-un mod de existență în altul a Născătoarei de Dumnezeu.
 
Trecerea la cele veșnice a Maicii Domului a fost vestită de Arhanghelul Gavriil, cu trei zile înainte de „adormire“. Într-o zi de vineri, Arhanghelul i-a adus Maicii Domnului o ramură de finic și ea a înțeles mesajul, pentru că și Iisus a fost întâmpinat cu aceste crenguțe la intrarea în Ierusalim. Întinzându-i ramura, Arhanghelul Gavriil i-a dezvăluit: „Acestea zice Fiul Tău: vremea este a muta pe Maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primește cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viața nemuritoare“.
 
Vestea primită i-a adus, într-adevăr, mare bucurie Maicii Domnului. Din acest considerent, Adormirea Maicii Domnului, fiind mutare la viață, nu este zi de întristare, ci de bucurie. Nu se cunosc cu exactitate ziua și anul în care Maica Domnului s-a înălțat cu trupul la cer, întrucât în Sfintele Evanghelii nu există astfel de precizări. Dar sărbătoarea își are originea în Sfânta Tradiție a Bisericii, iar circumstanțele Adormirii Maicii Domnului sunt menționate și păstrate de Biserica Ortodoxă din timpuri apostolice. 

Maica Domnului s-a înălțat la cer cu trup cu tot 

Așa cum obișnuia de fiecare dată, Maica Domnului s-a urcat pe Muntele Măslinilor. În ziua respectivă, s-a întâmplat o minune: pomii de pe munte s-au aplecat în fața ei și au întâmpinat-o ca pe o stăpână. La întoarcerea de la rugăciune, Născătoarea de Dumnezeu a aprins multe lumânări și tămâie, și-a pregătit cele cuvenite pentru înmormântare, apoi și-a chemat prietenele și vecinele. Le-a arătat ramura de finic, le-a mărturisit ce mesaj i-a adus Gavriil și le-a spus: „Iată, a venit vremea ca eu să vă las și să mă duc la Fiul meu“. După ce a împărțit văduvelor sărace hainele sale, Maica Domnului și-a făcut rugăciunea, și-a cerut iertare tuturor și și-a dat sufletul în mâinile Fiului Său Ceresc. În acel timp, un tunet a vestit adunarea tuturor Apostolilor lui Hristos, care au venit la casa Maicii Domnului din Ierusalim.
 
Sfântul Petru a început cântarea de înmormântare, apostolii au ridicat patul mortuar și au petrecut-o până la mormânt, în grădina Ghetsimani. Acolo, cu toții, au făcut cântarea de îngropăciune și au vegheat mormântul Născătoarei de Dumnezeu timp de trei zile, așteptându-l pe Apostolul Toma, plecat să împlinească o rânduială apostolică. La sosire, Apostolul Toma s-a întristat că n-a fost martor la îngropăciunea Maicii Domnului și a cerut încuviințarea obștii să se deschidă Sfântul Mormânt, pentru a vedea chipul adormit al Maicii Domnului. Spre uimirea tuturor, acolo era doar giulgiul, mărturia mutării Maicii Domnului la ceruri cu trup cu tot. 

Sfânta Maria Mare în tradiția populară 

Sfânta Maria Mare marchează trecerea de la vară la toamnă și, totodată, Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor. Pe lângă semnificația religioasă a sărbătorii, sunt cunoscute o serie de obiceiuri și superstiții populare. În dimineața praznicului, creștin-ortodocșii se adună în lăcașurile sfinte, gospodina casei ducând la biserică, pentru a fi sfințite, fructe, în special, struguri și prune. După slujba închinată praznicului, ofrandele acestea se dau de pomană, pentru sufletele rudelor plecate în eternitate. 

Maica Domnului, ocrotitoarea familiei și a nașterii pruncilor sănătoși 

În tradiția populară, Sfânta Maria este ocrotitoarea familiei și a nașterii pruncilor sănătoși. Din 15 august se deschide și sezonul nunților, acesta ținând până la intrarea în Postul Crăciunului. Perioada dintre Sfânta Marie Mare (15 august) și Sfânta Marie Mică (8 septembrie) mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Între Sântămării.
 
În ziua marelui praznic, icoana Maicii Domnului se împodobește cu flori, practică ce e considerată aducătoare de noroc. În familiile care au fete de măritat, icoana Fecioarei Maria este împodobită cu flori de busuioc, pentru ca tinerele să aibă noroc în dragoste. La această zi mare se recomandă culegerea năvalnicului, o plantă care crește în păduri, în locuri ascunse, cunoscute doar de femeile vârstnice. În ziua praznicului, planta aceasta este dăruită fetelor, pentru a avea noroc să se căsătorească cu un băiat gospodar și iubitor. De asemenea, se obișnuiește strângerea ultimelor flori, cunoscute ca leacuri bune pentru bolile grave. 

Fetelor le este interzis să își taie părul 

De Sfânta Maria Mare, fetelor le este interzis să își taie părul și să-l arunce la gunoi. De asemenea, este interzis scăldatul în ape curgătoare. Dacă unele obiceiuri și superstiții le privesc strict pe femei și fete, altele se referă și la bărbați, nici aceștia nefiind ocoliți de păstrarea tradiției. Se obișnuiește ca, în data de 15 august, bărbații să-și schimbe pălăria cu căciula, iar cei care mai sunt văzuți cu pălărie după această dată sunt luați în râs de ceilalți săteni. Tot lor le este interzis să doarmă pe prispa casei ori în târnaț în această zi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii