Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:29 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Parascheva Ce nu e bine să facă fetele nemăritate pe 14 octombrie

ro

14 Oct, 2015 00:00 3716 Marime text


În data de 14 octombrie a fiecărui an este prăznuită Sfânta Parascheva, cunoscută popular ca Sfânta Vineri de Toamnă. În această zi se ţine post, nu se munceşte şi în tradiţia românească este ziua în care se prezice starea vremii.
 
Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată ocrotitoarea Iaşului şi a întregii Moldove, iar tradiţiile şi obiceiurile pentru această zi s-au păstrat de-a lungul timpului. Numele Cuvioasei Parascheva înseamnă în limba greacă „Vineri“, iar unii cercetători consideră că „Sfânta Vineri“ provine din cultul zeiţei romane Venus, care, în mitologia romană, era zeiţa justiţiară. Şi în mitologia românească, Sfânta Vineri este o divinitate intransigentă, justiţiară, fiind imaginată în chip de văduvă foarte bătrână şi aducătoare de năpastă, iar când devine ocrotitoare, poartă chipul unei bătrâne veghetoare la sănătatea oamenilor şi la fertilitate.

Azi nu se munceşte şi se ţine post

În popor, Sfânta Parascheva este percepută ca fiind „mare la trup şi urâtă la chip“, dar cu un suflet bun, pentru că-i fereşte pe oameni de boli, de grindină, de trăsnet, iar pe copii îi apără de deochi. De aici, de la această percepţie, i se mai spune şi Sfânta Vineri. În această zi nu se mănâncă de dulce, nu se lucrează şi se dă de pomană pentru sufletele celor adormiţi.
 
La ţară, în această zi, bătrânii nu făceau nici focul în sobă, pentru a nu atrage asupra casei lor nenorociri. În tradiţie se spune că fetele care cos şi care spală în ziua Sfintei Parascheva vor rămâne nemăritate. Cu toate că este o zi în care se ţine post, fructele închise la culoare şi pepenele roşu nu se consumă în această zi, pentru că amintesc de sacrificiul martiric. Numită „luminătoarea casnică a Moldovei“, ea este cea mai bătrână sfântă dintre surorile ei, care protejează femeile căsătorite şi pe care le ajută la naştere, care căsătoreşte fetele şi poartă de grijă animalelor sălbatice.
 
În această zi, femeile însărcinate trebuie să împartă bucatele lor copiilor sărmani, pentru a avea o naştere fără dureri şi pentru ca sfânta să le păzească copiii de boală. Mai mult, se spune că persoanele care nu pot avea copii trebuie să se roage la Sfânta Parascheva pentru o minune, pentru a mijloci în faţa lui Dumnezeu cauza respectivă.

Azi se prezice vremea 

De Sfânta Parascheva se poate prezice vremea: dacă ziua de 14 octombrie este frumoasă sau mohorâtă, tot aşa vor fi şi celelalte sărbători de peste an. Iar dacă zilele de toamnă de până acum nu au fost ploioase, este semn că iarna se va lăsa curând. Şi ciobanii anticipează vremea în funcţie de mioarele lor: dacă acestea stau adunate una lângă cealaltă, este semn că va urma o iarnă grea.
 
Potrivit Bisericii Ortodoxe Române, Cuvioasa Parascheva a săvârşit numeroase vindecări miraculoase şi alte minuni în timpul vieţii sale.
Sfânta Parascheva este sărbătorită şi în alte state cu o comunitate ortodoxă puternică, ca Grecia şi Bulgaria. Moaştele Sfintei Parascheva au fost aduse la Iaşi de către domnitorul Vasile Lupu şi aşezate în ctitoria sa, Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“. La sfârşitul secolului al XIX-lea, moaştele sfintei au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii