Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:26 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tipizatele nepersonalizate ies din circulatie la 31 decembrie

ro

16 Nov, 2004 00:00 1013 Marime text

Pentru o mai mare siguranta in privinta circulatiei pe piata, incepand cu anul 2002 formularele tipizate cu regim special, comune pe economie, se executa pe hartie autocopiativa cu elemente de securitate speciala * Se vor personaliza toate formularele tipizate cu regim special comune pe economie, precum documentele cu regim special folosite in comercializarea masei lemnoase de catre Regia Nationala a Padurilor - Romsilva prin directiile sale

"In prezent, peste 60% din totalul facturilor fiscale si chitantelor emise in tara sunt personalizate, respectiv datele de identificare ale emitentilor sunt pretiparite in antetul formularului", a mentionat Mariana Forfolea, purtator de cuvant in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta. Din data de 1 iulie 2004, potrivit prevederilor unui alt act normativ, toate formularele tipizate cu regim special, comune pe economie, se vor executa personalizat. Formularul personalizat are pretiparite in antet, prin imprimarea in tipografie, datele de identificare pentru fiecare emitent: denumirea, numarul de inmatriculare la Oficiul Registrului Comertului, codul unic de inregistrare, atributul fiscal, sediul social, contul bancar, capitalul social. Se vor personaliza toate formularele tipizate cu regim special comune pe economie, precum documentele cu regim special folosite in comercializarea masei lemnoase de catre Regia Nationala a Padurilor - Romsilva prin directiile sale. "Formularele nepersonalizate aflate in stoc la utilizatori pot fi utilizate pana la data de 31 decembrie a acestui an. Actualii distribuitori au avut dreptul de a distribui formulare nepersonalizate pana la 30 iunie", a mai declarat Forfolea. Utilizatorii pot achizitiona formularele tipizate prin comanda de la unitatile tipografice abilitate care functioneaza sub supravegherea Imprimeriei Nationale, care vor asigura tiparirea si distributia formularelor, excluzandu-se orice veriga intermediara, ca pana acum. Cele 18 centre de distributie din judetul Constanta sunt afisate permanent la sediul DGFP si la administratiile fiscale din subordinea acestora.

Efectele personalizarii tipizatelor

"In primul rand se elimina din start riscul cumpararii de formulare pentru un utilizator prin procurarea unor documente ale acestuia si emiterea lor de catre alt utilizator", a afirmat Mariana Forfolea. Reactia autoritatilor centrale de a recurge la personalizarea documentelor cu regim special vine in urma unei perioade destul de lungi de lupta cu contrafacerile si evaziunea fiscala in domeniul circulatiei acestor tipizate. Prin aceasta masura s-a redus simtitor fenomenul vinderii acestora la colt de strada devenind instrumentul ideal de a obtine venituri ilegale pentru oricare firma "fantoma". Cumulat cu masura personalizarii tipizatelor s-au luat si masuri legislative de pedepsire a eventualelor infractiuni. De asemenea, persoanele care cumpara formulare in contul altei societati, folosindu-se de documentele in original ale acesteia, de o stampila falsa pentru a se imputernici, risca sa fie acuzate de fals si uz de fals. "In cazul in care anumiti agenti economici inscriu operatiuni contabile in alte documente decat cele impuse prin lege, bunurile care fac obiectul tranzactiilor respective sunt considerate fara documente legale de provenienta", a mai declarat purtatorul de cuvant al DGFP Constanta.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii