Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:48 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Taxe mari la liceele particulare

ro

23 Jul, 2003 00:00 3567 Marime text

Ultima solutie pentru cei respinsi

Parintii nemultumiti de locurile ocupate de copiii acestora prin repartizarea computerizata apeleaza la liceele particulare * Cei care doresc sa urmeze cursurile unei institutii de acest gen trebuie sa prezinte diploma de absolvire a opt clase si cea de la examenul de capacitate * Putini stiu, insa, ca doar o mica parte dintre aceste licee au autorizare de la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului * Liceele particulare recunoscute sunt doar cele care au afisata, la loc vizibil, autorizarea de functionare * Taxele difera de la o institutie la alta, insa, de cele mai multe ori, acestea sunt de ordinul sutelor de euro * Conditiile in care invata elevii de la unitatile particulare sunt net superioare celor de stat * Majoritatea acestor scoli dispun de calculatoare si laboratoare bine dotate

Institutiile particulare au devenit o alternativa pentru candidatii nemultumiti sau pentru cei care nu au fost admisi la liceele de stat. Numarul liceelor particulare a crescut, in fiecare an, in ultima perioada, infiintandu-se cate o noua fundatie. Pentru ca o astfel de institutie sa functioneze, este obligatorie obtinerea unei autorizatii de functionare de la Consiliul National de Evaluare si Acreditare a Invatamantului Preuniversitar (CNEAIP). De cele mai multe ori, admiterea la o astfel de unitate scolara este doar o formalitate. Cei care doresc sa urmeze un liceu particular trebuie sa prezinte diploma de absolvire a opt clase si cea de la examenul de capacitate. Insa, pe langa aceste acte, elevii trebuie sa beneficieze de resurse financiare suficiente pentru a plati cei patru ani de studiu. De regula, inscrierile se incheie odata cu ocuparea tuturor locurilor, iar daca se intampla sa existe mai multi candidati, uneori se infiinteaza clase noi. Din pacate, nu toti parintii cunosc faptul ca doar o mica parte dintre fundatii au autorizarea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, iar unele sunt inca in faza de evaluare pentru a primi autorizarea provizorie de la Consiliul National de Evaluare si Acreditare a Invatamantului Preuniversitar (CNEAIP). Liceele particulare recunoscute sunt cele care au afisata, la loc vizibil, autorizarea de functionare, celelalte neavand dreptul legal sa organizeze clase de liceu. Unitatea scolara care nu solicita diploma de capacitate trebuie evitata, pentru a nu avea tot felul de surprize neplacute. In Constanta sunt acreditate urmatoarele institutii: Liceul International de Informatica, Liceul "Omnia", Grup Scolar Cooperatist si Liceul "Gaudeamus". Taxele difera de la o institutie la alta, insa, de cele mai multe ori, acestea sunt de ordinul sutelor de euro. Iar daca adaugam si banii cheltuiti pentru rechizite si manuale, un parinte care prefera sa-si dea copilul la un liceu particular plateste anual mai mult de 20 de milioane de lei. Parintii considera aceasta situatie ca fiind o problema mai putin stringenta, atata timp cat, pentru a studia la un liceu de stat, sunt aceleasi cheltuieli. Taxa de scolarizare este perceputa prin alte metode la liceele de stat, care de altfel nu sunt recunoscute oficial. Este vorba de fondul scolii, care nu exista oficial, dar perceput cu regularitate, si taxele pentru documente cerute la secretariate. O alta problema o reprezinta sustinerea examenului de bacalaureat, absolventii liceelor particulare fiind nevoiti sa plateasca o taxa pentru a putea participa la probele scrise si orale. In acest an, Inspectoratul Scolar Judetean Constanta a stabilit o taxa de aproximativ 1.500.000 de lei pentru fiecare elev provenit din liceele particulare care doreau sa participe la examenul de bacalaureat.

Burse in strainatate

Conditiile in care invata elevii unei astfel de institutii sunt net superioare celor de stat, majoritatea liceelor particulare dispunand de calculatoare si laboratoare bine dotate. Insa, aceste unitati particulare trec anual prin cateva zeci de controale si evaluari pentru a obtine autorizatia. Multi profesori care predau la licee particulare au recunoscut ca sunt mai bine platiti decat la stat. De asemenea, in majoritatea claselor exista maximum 15 elevi, dand astfel profesorilor posibilitatea de a supraveghea evolutia fiecarui elev. In ultimii ani, liceele particulare au aplicat o politica activa de atragere a elevilor cu potential la unitatile scolare respective. In ciuda faptului ca exista conceptia potrivit careia elevii din aceste unitati nu prea invata, fiind trecuti cu vederea de catre profesori, in ultimii ani, numarul tot mai mare de olimpici proveniti de la liceele particulare vine sa infirme acest lucru. Elevii de la liceele particulare au posibilitatea sa fie scutiti de taxe de scolarizare daca reusesc sa ocupe locuri fruntase in concursurile nationale si internationale. Mai mult, unii primesc si burse de studii pentru rezultatele la olimpiade. Absolventii acestor institutii au oportunitati mult mai multe decat cei din unitatile de stat, intre liceele particulare existand parteneriate cu scoli din alte tari care ofera burse de studiu in strainatate pentru cei cu rezultate deosebite la invatatura.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii