Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:55 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Străzi inundate, gospodării şi culturi distruse, oameni disperaţi Dezastru după o ploaie torenţială de câteva ore în judeţul Constanţa

ro

01 Jul, 2013 00:00 4332 Marime text
Plaje pustii, străzi inundate, oameni grăbiţi să se ascundă în case, tunete, fulgere, nori negri şi multă apă – aşa a arătat ziua de ieri în judeţul Constanţa. Avertizarea de cod galben, emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, s-a adeverit şi judeţului Constanţa a fost înghiţit de ape. Ieri, a tunat şi a fulgerat, iar cantităţile de apă au depăşit 25 de litri pe metrul pătrat, iar la Cernavodă – 97 l/mp.
 
Societatea RAJA a activat Comandamentul pentru situaţii de urgenţă, pentru a interveni rapid pe străzile inundate. La dispeceratul societăţii au fost înregistrate mai multe reclamaţii privind sistemul de canalizare stradal din Constanţa. Astfel ieri, echipajele RAJA SA au intervenit pe străzile Înfrăţirii (cartierul Coiciu), Hortensiei (Tomis Nord), Ion Ursu (Palas), Unirii (Faleză Nord), Arcaşului (Poarta 6), IC Brătescu, Merişor şi Frunzelor. În municipiul Medgidia, din cauza ploilor torenţiale, s-au primit 9 reclamaţii de pe străzile Poporului, Izvorului, Iezerului, Independenţei, Luminii, Fagului, Răzoare, Pictor Nicolae Grigorescu, Ion Adam şi Zorelelor.
 
Zona Butoaie din Mamaia, afectată de ploaia torenţială
 
În staţiunea Mamaia, zona Butoaie, sistemul de preluare a apelor pluviale a refulat din cauza lipsei de energie. Practic, timp de aproape o oră, staţia de pompare ape uzate din zonă nu a funcţionat neavând curent, iar sistemul de canalizare din zonă nu a mai făcut faţă cantităţilor mari de precipitaţii.
 
Traficul rutier, blocat mai multe ore
 
Ploaia a blocat şi traficul rutier pe DN22C Cernavodă - Murfatlar, în zona localităţii Faclia, din cauza apei şi a aluviunilor scurse pe suprafaţa carosabilă. De asemenea, traficul rutier a fost îngreunat şi pe DN39 Constanţa – Mangalia, în zona localităţii Tuzla.
 
Culturile şi drumurile de la Rasova, sub ape
 
Ploaia torenţială a făcut ravagii şi la Rasova. „Ne-a inundat balta Cochirleni”, a declarat primarul Mihalache Neamţu, afirmând că din cauza apei drumurile au devenit impracticabile, iar culturile oamenilor sunt compromise. „Vom evalua pagubele. Vom convoca şi comitetul pentru situaţii de urgenţă pentru a constata cele întâmplate. Va trebui să facem rost de fonduri pentru ca drumurile de piatră să fie reparate”, a explicat şeful autorităţii locale.
 
O porţiune de drum a luat-o la vale, la Cernavodă
 
Edilul de la Cernavodă, Gheorghe Hânsă, susţinea ieri că nu s-a mai confruntat cu asemenea probleme, din cauza inundaţiilor. Apa a depăşit digurile de apărare şi a pătruns în curţile oamenilor. Străzile erau impracticabile, iar porţiuni de drum efectiv au luat-o la vale din cauza inundaţiilor. „Ploaia ne-a rupt străzile”, ne declara, ieri, primarul Gheorghe Hânsă, care se afla în teritoriu pentru a da o mână de ajutor oamenilor afectaţi de inundaţii. SC RAJA SA a mobilizat mai multe motopompe şi vidanje, pentru a acţiona pe străzile inundate. Cele mai afectate străzi din Cernavodă au fost Daciei, Anghel Saligny şi Viorelelor. Cantitatea de precipitaţii căzută la Cernavodă a ajuns la peste 97 l/mp, depăşind cu mult cantitatea medie de precipitaţii pentru întreaga lună iunie, cantitate estimată la 60 l/mp. Şuvoaiele de apă au rupt mai multe străzi din oraş, avariind pe anumite porţiuni şi conductele de canalizare de pe străzile Viorelelor şi Mihai Eminescu. Pe aceste străzi, sunt zone unde viitura a lăsat în urmă gropi cu o adâncime de peste un metru. În zona central a oraşului, pe anumite porţiuni, apa a ajuns la aproximativ 50 cm înălţime.
 
Localitatea Anghel Saligny, inundată

După trei ore de ploaie torenţială, în intervalul orar 12.00 – 15.00, în curţile oamenilor de la Saligny apa avea, ieri, până la un metru înălţime, iar gardurile gospodăriilor erau puternic avariate. Mai mult, şuvoaiele de apă au distrus drumurile de piatră. Primarul aştepta ieri intervenţia echipei RAJA pentru a scoate apa din curţile oamenilor. Cât despre pagube, o estimare a lor va fi făcută astăzi, a afirmat primarul Ion Beiu. „Apa a venit de peste tot”, a declarat descumpănit acesta.
SC RAJA SA a trimis în această localitate două vidanje şi un excavator pentru degajarea drumului către localitate, drum blocat de aluviunile aduse de ape.
 
Crucea, afectată de inundaţii pentru că cei de la Drumurile Naţionale au desfiinţat rigolele
 
Şase gospodării au fost afectate de inundaţii la Crucea, dintre care una mai grav, în cel din urmă caz, apa, care a pătruns în curte, avea aproximativ un metru înălţime.
„Am reuşit să eliminăm surplusul de apă din gospodării cu utilajele noastre”, preciza, ieri, primarul Gheorghe Frigioi.
Nemaifiind apă potabilă, pentru că apa din fântâni a ajuns la nivelul solului, autoritatea locală a împărţit baxuri cu apă plată localnicilor afectaţi.
Inundaţiile au avut loc pe fondul desfiinţării rigolelor de scurgere a apelor pluviale, ca urmare a lucrărilor demarate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale. Vorbim despre desfiinţarea rigolelor ce se aflau de-o parte şi de alta a drumului naţional, ce traversează localitatea Crucea.
Cei de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale au început programul de modernizare a arterei principale încă din anul 2010, şi, deşi, au trecut trei ani, nu au încheiat această lucrare nici la ora actuală.
Şeful autorităţii locale susţinea, ieri, că a luat legătura cu Prefectura Constanţa şi speră ca lucrarea începută la drumul naţional să se încheie în curând, pentru a nu mai întâmpina astfel de probleme la momentul ploilor torenţiale.
„Stăm în continuare cu teamă. La noapte s-au anunţat ploi mai puternice”, declara primarul Gheorghe Frigioi. Şeful autorităţii locale a menţionat că dacă nu erau oamenii din localitate care să-i sară în ajutor, şi Căminul de Bătrâni de la Stupina, recent finalizat, ar fi fost, de asemenea, afectat de inundaţii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii