Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:41 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sporuri, indemnizaţii, bani de haine şi premii în Contractul Colectiv de Muncă pe 2014 La Consiliul Judeţean Constanţa se trăieşte bine pe seama contribuabililor (document)

ro

13 Jan, 2014 00:00 7848 Marime text
Spor pentru vechime în muncă, bilete de tratament şi odihnă în staţiuni turistice, ore suplimentare plătite, spor de stabilitate, premii anuale, indemnizaţii de vacanţă şi de multe alte ajutoare băneşti beneficiază angajaţii Consiliului Judeţean Constanţa.
 
În şedinţa din 23.12.2013, consilierii judeţeni au aprobat Contractul colectiv de muncă pentru anul 2014 al angajaţilor din cadrul aparatului de specialitate al CJC.
 
Contractul colectiv de muncă intră în vigoare de la data de 1 ianuarie 2014 şi se aplică până la 31 decembrie 2014. Potrivit contractului de muncă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi sau de 40 de ore pe săptămână, realizată prin săptămâna de lucru de 5 zile (articolul 10). Contravaloarea echipamentului de protecţie necesar atât pentru sezonul rece, cât şi pentru perioada de vară pentru şoferi, portari, instalatori, femei de serviciu, persoane care îşi desfăşoară activitatea utilizând PC şi alţi muncitori de deservire se suportă integral de către angajator (art. 21). Angajatorul va organiza o dată pe an examinarea medicală a angajaţilor, în scopul de a constata dacă sunt apţi pentru desfăşurarea activităţii în posturile pe care ar urma să le ocupe sau pe care le ocupă,precum şi pentru prevenirea îmbolnăvirilor profesionale. Examinarea medicală este gratuită, iar cheltuielile ocazionale de examinare se vor suporta integral de către angajator (articolul 23).
 
Bilete de tratament şi odihnă în staţiuni
 
În măsura posibilităţilor, angajatorul şi sindicatul vor aloca fondurile necesare organizării „Pomului de Crăciun”, „8 martie”, „1 decembrie”,„Mielul de paşte”şi „1 Mai” (articolul 28). Angajaţii şi membrii familiilor lor (soţi şi copii) pot beneficia de bilete de tratament şi odihnă în staţiuni balneoclimatice şi turistice prin sindicat, în limita disponibilului de la instituţiile competente (articolul 29). Beneficiarii biletelor de tratament şi odihnă distribuite de sindicat au dreptul la o reducere a costului biletelor de până la 50%, diferenţa fiind suportată din fondul pentru acţiuni sociale constituit conform prevederilor legale. Pentru munca prestată în condiţiile prevăzute de lege şi în contractul colectiv de muncă, fiecare angajat are dreptul la un salariu de bază stabilit prin dispoziţia preşedintelui CJC sau la încheierea contractului colectiv de muncă, care se compune dintr-o partea fixă, reprezentând salariul de încadrare şi o partea variabilă compusă din sporuri, indemnizaţii, alocaţii şi alte adaosuri la salariile de bază conform prevederilor legale (art.35). Funcţionarii publici şi personalul contractual pot beneficia de premii, stimulente şi recompense din fondurile constituite în condiţiile legii (art. 34). Salariile de bază pentru personalul de coordonare sunt cele corespunzătoare funcţiei de execuţie la care se adaugă o indemnizaţie de conducere care face parte din salariul de bază potrivit reglementărilor în vigoare (art.35). Pentru acoperirea unei părţi din masa de prânz, angajaţii vor primi 12 lei, neimpozabili pentru fiecare zi lucrătoare din luna pentru care se face plata, începând cu 1.01.2014 (articolul 36).
 
Sporuri, alocaţii şi indemnizaţii ... fără număr
 
Potrivit articolului 39, personalul angajat din cadrul CJC beneficiază de următoarele drepturi şi drepturi speciale constând din sporuri, alocaţii şi indemnizaţii, astfel: pentru orele suplimentare lucrate peste programul normal de muncă, în zilele libere şi în zilele de sărbători, pentru vechime în muncă se acordă clase de salarizare, conform legii 284/2010 (de la 3 la 5 ani – 3 clase succesive de salarizare suplimentare, de la 5 la 10 ani – 5 clase succesive de salarizare suplimentare, de la 10 la 15 ani – 7 clase succesive de salarizare suplimentare, de la 15 la 20 de ani – 8 clase succesive de salarizare suplimentare, peste 20 de ani – 9 clase succesive de salarizare suplimentare, clase succesive de salarizare suplimentare), pentru lucrul în timpul nopţii, pentru lucrul în condiţii vătămătoare determinate de acţiunea câmpurilor electromagnetice de radiofrecvenţă produse de emiţătoarele de comunicaţii, un spor care se acordă în procent de 10% calculat la salariul de bază. Angajaţii vor mai primi un spor de stabilitate şi securitate în muncă, care se acordă lunar, în procent de 15%, calculat la salariul de bază.

Pentru anumite categorii de personal stabilite de angajator şi sindicat şi cu atribuţii de a reprezenta CJC în relaţiile cu terţii, se poate acorda lunar o alocaţie de reprezentare pentru acoperirea şi a unei părţi din cheltuielile cu îmbrăcămintea în cuantum de 20 %, calculată la salariul de bază. De asemenea, funcţionarii publici care posedă titlu ştiinţific de doctor, beneficiază de un spor pentru titlul ştiinţific de 15% din salariul de bază. Angajaţii, pe lângă indemnizaţia de concediu, vor beneficia şi de indemnizaţie de vacanţă egală cu venitul din luna plecării în concediu. Personalul angajat din cadrul CJC beneficiază pentru sărbătorile de paşti şi Crăciun de o sumă de bani cu titlul de alocaţiei de sărbători, în cuantum de un venit mediu realizat pe unitate aferent lunii anterioare celei în care se acordă. Salariaţii CJC care au domiciliul în altă localitate beneficiază de decontarea cheltuielilor de transport. Adaosurile la salariul de bază pot fi, în condiţiile legii premii acordate în cursul anului din economiile realizate prin reducerea cheltuielilor cu salariile în limita a 5% aferente funcţiilor publice şi în limita a 2% din cheltuielile cu salariile pentru personalul contractual, fără a se depăşi valoarea economiilor realizate. Pentru activitatea desfăşurată, personalul angajat beneficiază la sfârşitul anului calendaristic de un premiu anual legal cu venitul mediu lunar realizat pe unitate în anul pentru care se face premierea.
 
Deplasările în ţară, achitate de angajator
 
Potrivit articolului 42, angajaţii trimişi în delegaţie în ţară vor beneficia de decontarea cheltuielilor de transport şi costul cazării, dar şi diurnă de deplasare. Angajaţii care se pensionează primesc o indemnizaţie egală cu două salarii medii brute din luna anterioară pensionării (art.45). Nu în ultimul rând, potrivit articolului 46, angajaţii vor beneficia şi de o serie de ajutoare: în cazul primei căsătorii a angajatului,un ajutor în cuantum de două salarii medii brute, în cazul naşterii unui copil un ajutor de două salarii medii brute, în cazul decesului angajatului, un ajutor acordat familiei, în cuantum de două salarii medii brute.
 
Cursuri şi programe de specializare
 
Din articolul 47 aflăm că angajaţii pot beneficia de cursuri plătite pentru perfecţionare sau pentru programele de specializare în ţară sau în străinătate. În fiecare săptămână, angajatul are dreptul la două zile consecutive de repaus săptămânal. Sunt zile nelucrătoare 1şi 2 ianuarie, primaşi a doua zi de paşte, prima şi a doua zi de Rusalii,1 Mai, 15 August, 30 noiembrie, 25 şi 26 decembrie (art. 50). Angajaţii au dreptul în fiecare an la un concediu plătit, în raport cu vechimea lor în muncă (până la 10 ani – 21 zile lucrătoare, peste 10 ani – 25 zile lucrătoare). Pe durata concediul de odihnă, angajaţii vor primi o indemnizaţie de concediu ce nu pate fi mai mică decât valoarea totală a drepturilor băneşti cuvenite (art. 51). Mai mult, angajaţii au dreptul la zile libere plătite pentru evenimente deosebite în familie: căsătoria angajatului – 5 zile, căsătoria unui copil – 3 zile, naşterea unui copil – 3 zile, decesul soţului sau a unei rude de gradul III – 3 zile, donatorii de sânge – 3 zile (art. 58). Angajaţii beneficiază de concediu medical şi de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii