Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:50 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Somerii nu dau doi bani pe ofertele de munca

ro

03 Jun, 2004 00:00 1018 Marime text

Mai multe locuri de munca decat participanti

AJOFM a organizat, ieri, Bursa generala a locurilor de munca * Numarul posturilor de munca oferite de agentii economici participanti a fost mai mare decat numarul somerilor care au trecut pragul bursei * Pretentiile agentilor economici nu au fost exagerate, insa dezinteresul somerilor a fost maxim * Persoane apte de munca refuza sa munceasca, in timp ce un tanar de 17 ani isi cauta un loc de munca pentru a-si intretine mama bolnava si fratii

La Casa de Cultura a Sindicatelor s-a desfasurat, ieri, a doua editie a Bursei generale a locurilor de munca. Evenimentul a fost organizat ca urmare a faptului ca exista o oferta foarte mare de locuri de munca vacante, asta in conditiile in care numarul somerilor este destul de crescut. Au fost prezenti 87 de agenti economici care au pus la dispozitia celor aflati in cautarea unui loc de munca 1823 de posturi, din care 120 pentru persoane cu studii superioare. La toate aceste posturi se mai adauga alte 723 pe care le gestioneaza serviciul de mediere din cadrul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca. Prin urmare, in total au fost 2546 locuri de munca in toate domeniile de activitate. Au predominat insa posturile in turism, constructii si servicii. Organizarea celei de-a doua editii a Bursei generale a locurilor de munca s-a dovedit ineficienta nu din cauza organizatorilor, ci a somerilor care au manifestat un dezinteres total. Mariana Serbanescu, purtatorul de cuvant al AJOFM, a declarat ca la manifestare au participat 1453 de persoane, din care peste o mie au fost selectate in vederea incadrarii si 255 au fost angajate pe loc, una dintre acestea pe posturi care necesitau studii superioare.

Lipsa de interes

Raportul dintre locurile de munca oferite si somerii prezenti la bursa demonstreaza clar lipsa de interes din partea celor care nu au un loc de munca. De fapt, cele 1453 de persoane nu au fost numai someri, deoarece multi dintre acestia au venit insotiti. O parte au dorit sa-si gaseasca loc de munca, insa nu cu tot dinadinsul, deoarece singura lor grija a fost sa afle ce salariu vor primi, si nu date despre angajator, precum adresa sau numar de telefon. Oricum, participarea a fost extrem de redusa tinand cont de faptul ca au fost mai multe locuri vacante decat participanti. Cert este ca in alte judete unde s-a organizat bursa au existat oferte pentru turism la hotelurile de pe litoral. Desi la Constanta exista suficienti someri, se pare ca vor veni persoane din alte judete sa lucreze pe litoral. Este o situatie extrem de bizara pentru ca, in mod normal, ar fi trebuit sa fie mai multe cereri de locuri de munca decat oferte. Situatia este tocmai invers. Asta demonstreaza ca somerii se multumesc cu banii pe care ii primesc de la stat si nu se obosesc deloc sa-si gaseasca un loc de munca. Este clar ca nu fac acest lucru nici macar atunci cand institutia abilitata, respectiv AJOFM, organizeaza o bursa a locurilor de munca unde cei fara serviciu nu trebuie decat sa vina cu un CV, sa dea un scurt interviu si sa astepte sa fie contactati de agentii economici. Eforturile din partea somerilor sunt minime atunci cand vine vorba de cautarea unui loc de munca. Este normal ca statul sa ofere un sprijin doar persoanelor care realmente au nevoie de ajutor, si nu celor care nu depun absolut nici un efort pentru a le fi mai bine. Probabil ca au multe scuze pentru neparticiparea la eveniment, cert este ca nu pot da vina pe pretentiile agentilor economici pentru ca acestea nu sunt deloc exagerate. In ceea ce priveste excedentul de locuri de munca, Constantin Bragaru, directorul DDFSS, a declarat ca este un paradox si o anomalie ca exista atat de multe locuri de munca si, de asemenea, foarte multi someri. El a mai precizat ca acestia ar trebui sa inteleaga ca trebuie sa munceasca pentru a-si ridica nivelul de trai. "Este drept ca la inceput salariul este mic, dar, in timp, acesta creste si in functie de aptitudinile angajatului. In plus, exista o serie de avantaje ce decurg din existenta unui contract de munca.

Vrea sa munceasca la doar 17 ani

In timp ce somerii fug de munca, un tanar de doar 17 ani s-a prezentat la bursa pentru a-si gasi un loc de munca. El are acordul mamei sale. dar chiar si fara aceasta aprobare el ar fi dorit sa munceasca. Ferdi Deveris este extrem de matur pentru varsta sa si recunoaste ca a trecut prin prea multe situatii delicate. Baiatul munceste de la varsta de cinci ani. Tatal sau a fost impuscat la Revolutie, iar mama sa este bolnava. Tanarul mai are patru surori si doi frati care nu muncesc. Mai mult chiar, surorile sunt casatorite si fiecare are cate un copil. Prin urmare, Ferdi intretine 12 suflete in conditiile in care cumnatii sai nu au un venit stabil. Inca de mic tanarul a muncit pe unde a apucat. In ultima perioada, el ajuta pe la Arhiepiscopie. "Ajut la spalat covoare, la lumanari si la bucatarie si mai primesc de mancare. Ma bucur ca pot duce o bucata de paine familiei. Mi-e rusine insa sa ma mai duc pe acolo chiar daca ma cheama. Cred ca asta tine de bun-simt. Mama este bolnava, iar medicamentele o costa foarte multi bani. Banii pe care ii primim pentru ca a murit tata nu depasesc patru milioane de lei. Acestia nu ajung insa nici pentru medicamentele mamei. Tocmai de aceea, de multe ori, ea renunta la pastile ca sa ne ia noua de mancare", spune Ferdi. Baiatul a trait atatea in cei 17 ani incat nimic nu-l mai sperie. Chiar inainte de Paste era sa fie evacuat din casa in care locuieste cu chirie si unde nu are apa si nici toaleta. Atat de mult si-a dorit sa nu ramana pe drumuri si a alergat din usa in usa, incat pana la urma a reusit sa ramana in casa. Baiatul spune ca ii este rusine sa traiasca din mila unora si a altora, motiv pentru care s-a decis sa se angajeze. El a terminat scoala generala si din toamna va incepe cursurile unei scoli profesionale de bucatar. De fapt, aceasta este meseria pentru care si-a cautat loc de munca. A stat de vorba cu doi agenti economici care i-au promis ca il vor contacta pentru un post de ajutor de bucatar. Tinand cont de varsta frageda pe care o are Ferdi, este un exemplu pentru multi dintre noi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii