Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:09 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şeful medicilor din România, Vasile Astărăstoae, ameninţă „Dacă Guvernul nu va îndeplini revendicările, medicii îşi vor da demisia în bloc" (Galerie foto)

ro

29 Jun, 2012 01:00 1748 Marime text
colegiul_med.jpgPreşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a declarat ieri la Constanţa, în cadrul conferinţei „Condiţia medicului în contextul actual al sistemului sanitar din România", că solicită Guvernului creşterea veniturilor medicilor. Dacă guvernanţii vor refuza să analizeze revendicările medicilor până în septembrie, se vor putea trezi cu o demisie în bloc a cadrelor medicale.

„Venitul minim al unui medic rezident din România trebuie să fie de trei ori venitul mediu pe economie. Dacă Guvernul actual nu ia în discuţie acest lucru, atunci s-ar putea ca acţiunile noastre să continue şi să vă aflaţi în faţa unei demisii în bloc a medicilor din România. Pentru prima etapă noi solicitam creşterea veniturilor medicilor rezidenţi şi este foarte bine ca ministrul de Finanţe să înţeleagă acest lucru. În România activează 43.000 de medici. Dacă 8.000 îşi vor prezenta demisiile, sistemul sanitar ar ceda. Spre exemplu, în ţară sunt 643 de medici anestezişti. Dacă 300 dintre ei îşi vor da demisia, niciun spital din România nu va mai putea funcţiona. Colegiul Medicilor este obligat să apere demnitatea corpului medical şi demisia în bloc nu este activitate sindicală, nu este nici grevă, nici mişcare în stradă. Este o demisie sau concediu fără salariu", a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae. Acesta a arătat că venitul mediu al unui medic rezident la nivelul Uniuni Europene este de 1.200 de euro, în timp ce în România este de 200 de euro. Printre solicitările pe care Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România le va înainta Guvernului se mai numără: deblocarea posturilor din sistemul sanitar, excluderea din categoria bugetarilor a medicilor, datorită practicii individuale, asigurarea condiţiilor de muncă decente, necondiţionarea membrilor Colegiului Medicilor de a încheia o poliţă de malpraxis. Cât priveşte solicitarea majorărilor salariale, preşedintele Colegiului Medicilor din România a precizat că aceasta a fost preluată şi de Asociaţia Europeană a Medicilor din Spitale (AEMS), care ar dori să o promoveze astfel încât să devină şi directiva europeană. Vasile Astărăstoae a menţionat că termenul pentru satisfacerea acestor solicitări de către Guvern ar fi luna septembrie.

Medicii sunt nevoiţi să plece din România

La ora actuală, 11.200 de medici români au plecat să lucreze în alte ţări. De la 1 ianuarie până la 1 aprilie, 1.014 cadre medicale au luat calea străinătăţii. „Potrivit mediei europene, ar trebui să avem 86.000 de medici care activează, nu 43.000. Dar şi aceştia sunt gata să plece dacă Guvernul nu va schimba ceva", a conchis preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii