Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:36 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scoli fara directori

ro

04 Mar, 2003 00:00 1491 Marime text

Numar mic de candidati pentru posturile de conducere

Lipsa candidatilor pentru posturile de directori a demonstrat inca o data dezinteresul cadrelor didactice pentru a ocupa aceste functii * Cei cativa care se mai incumeta pentru un post de director se inscriu abia in ultima zi * Inspectorii de la Serviciul Personal stau peste program pentru a-i astepta pe "intarziati" * In aceste conditii, ISJ numeste prin delegatie directori, alegere ce se face pe baza de CV si interviu structural * Multi directori carora le-a expirat mandatul de patru ani prefera sa nu mai treaca prin examen, asteptand, in schimb, sa fie numiti prin delegatie

Inspectoratul Scolar Judetean Constanta a organizat concurs pentru ocuparea a 154 de posturi de directori generali si adjuncti. Inscrierea dosarelor la concurs a inceput de pe 24 februarie si s-a incheiat la sfarsitul saptamanii. Desi candidatii au avut la dispozitie patru zile spre a depune dosarele pentru participare la concurs, acestia nu si-au dat prea mult interesul. Mai exact, au fost depuse doar 75 de dosare, din care 37 pentru directorii adjuncti. Daca la unele licee nu exista candidati, pentru posturile de la Grupul Scolar Industrial de Marina, Grupul Scolar "Ion Banescu" din Mangalia, Liceul "Mihai Eminescu", Grupul Scolar Cobadin, la gradinita din Agigea si la Grupul Scolar "D. Hurmuzescu" din Medgidia s-au inscris cate doi candidati pe un singur loc. Cele mai multe dosare s-au depus in ultima zi, dupa ora 12.00, inspectorii Serviciului Personal din cadrul ISJ stand peste program pentru a inscrie dosarele candidatilor intarziati. Situatia acesta a intrat in randul celor obisnuite, si spunem acest lucru pentru ca la fiecare concurs de directori se prezinta foarte putini candidati. Astfel, in luna octombrie 2002 au fost vacante 177 de posturi, dar s-au inscris doar 60 de candidati. Dintre acestia 56 au trecut cu brio examenul, totii fiind validati in urma unor inspectii care au avut loc dupa 90 de zile de la numirea in post. In general, reprezentantii inspectoratului scolar motiveaza respingerea candidatilor prin faptul ca cei care participa la concurs fac confuzii intre oferta si planul managerial, pentru ca ofertele manageriale nu sunt personalizate sau adaptate la specificul scolii, iar dosarele sunt incomplete si CV-urile nerelevante. In aceste conditii, ISJ numeste prin delegatie directori, alegere ce se face pe baza de CV si interviu structural. Pentru a participa la concurs, candidatii trebuie sa aiba cel putin gradul II, minim cinci ani de cand lucreaza in invatamant si cel putin patru ani pana la pensionare. Dupa 15 martie, cei care au depus dosarul vor cunoaste punctajele obtinute in urma evaluarii CV-ului de catre Comisia de evaluari din cadrul ISJ Constanta. Candidatii trebuie sa obtina un punctaj de maxim 165 puncte si minim 105.

Directori prin delegatie

De cele mai multe ori, in zona rurala cererea este mai mica fie pentru ca aici exista un numar mare de cadre didactice care nu sunt titulare, fie pentru ca titularii nu indeplinesc conditiile de participare. O alta cauza ar fi fluxul mare de cadre didactice din acest sector, acestea preferand sa nu participe la concurs pentru a nu ramane la tara. Inspectorul scolar Petrica Miu a declarat ca din totalul celor 75 de dosare depuse 15 sunt pentru zona rurala. Conform Legii invatamantului, indemnizatia pe care directorul unei scoli sau al unui liceu o primeste se stabileste in functie de numarul de clase existente in unitatea respectiva, cele mai mari indemnizatii primindu-le astfel cei care ocupa posturi de conducere la grupurile scolare. Insa, acestea nu depasesc 20-35% din salariul de baza. Mai exact, directorul unei unitati scolare ia un spor de 300-500 de mii de lei. In alte cazuri, multi directori carora le-a expirat mandatul de patru ani prefera sa nu mai treaca prin examen, asteptand, in schimb, sa fie numiti prin delegatie. Ei cunosc faptul ca postul nu este atractiv si deci nu exista riscul de a avea contracandidati. Pe langa acestea, fostii directori risca sa nu treaca testul si de aceea prefera sa astepte sa fie numiti prin delegatie, fara prea multe batai de cap.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii