Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:36 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sate parasite

ro

19 Aug, 2002 00:00 4431 Marime text

Migratia catre oras a devenit o problema extrem de grava

In Romania s-a inregistrat o crestere a migratiei populatiei de la sat la oras * In ultimii ani, situatia se prezinta de-a dreptul tragic, intrucat se remarca o puternica depopulare a zonelor rurale # In judetul Constanta se observa acest fenomen in foarte multe localitati * Putinii copii care se mai nasc in aceste localitati abia asteapta sa creasca pentru a pleca * Se promoveaza o adevarata campanie de revigorare a vietii sociale si economice din mediul rural, pentru a se evita dezechilibrul creat ca urmare a migratiei taranilor spre oras

Mirajul vietii de la tara nu incanta decat pe cei care citesc poezii de Cosbuc sau care urmaresc filme special dedicate pitorescului vietii din mediul rural. Cei mai multi dintre cei care locuiesc la tara nu vad acest lucru decat ca pe o gluma pe care soarta le-a facut-o in momentul in care s-au nascut la sat. Foarte putini dintre tarani mai vad in acest lucru un avantaj, ci doar o corvoada. Muncile specifice, ingrijirea gospodariei, greutatea vietii de zi cu zi ii fac pe tot mai multi dintre acestia sa apuce calea orasului, in speranta de a se capatui, indiferent pe ce cale ar face acest lucru.

Cam din perioada imediat urmatoare celui de-al doilea razboi mondial, in Romania s-a inregistrat o crestere a migratiei populatiei de la sat la oras. Cei mai multi scapau de vatra satului in momentul in care plecau la oras, la scoala. Acestia erau cei mai norocosi, respectiv cei ai caror parinti isi permiteau sa isi educe odraslele la scoli inalte. Celor mai multi dintre acestia, odata ajunsi la oras, nici prin cap nu le trecea sa se mai intoarca pe meleagurile de care voiau sa uite. O data cu trecerea anilor, a devenit mai usor sa "vii la oras", intrucat nimeni nu mai cerea socoteala nimanui pentru motivele pentru care isi lasa in urma satul sau comuna sau ce-o mai fi fost. Copiii acestora veneau in locurile natale ale parintilor numai in vacante si nimic nu li se parea mai frumos decat o vacanta petrecuta la tara, la bunici. Copiii din ziua de astazi nu mai au nici macar aceasta posibilitate, intrucat fac parte din a treia sau chiar a patra generatie de oraseni, astfel incat si bunicii lor nu mai sunt la tara, ci tot la oras. Situatia nu pare a reprezenta nici o problema la prima vedere. Totul este frumos si curat, oraselele se transforma in orase, se construiesc blocuri de locuinte, oamenii muncesc in diverse domenii si incearca sa uite locul de unde au venit, ca si cand a locui la tara ar fi o rusine. Pe de alta parte, in ultimii ani situatia se prezinta de-a dreptul tragic din acest punct de vedere, intrucat se remarca o puternica depopulare a zonelor rurale. Satul imbatraneste, ramane pustiu, fiind parasit in continuare de tot mai multi tineri, nu numai de cei plecati la scoli, dar si de cei care cauta in oras un loc de munca mai comod si mai banos. Apoi, puterea economica a satului, in ciuda pamantului acumulat de familiile mai instarite, este modesta, oamenii nu pot sau nu stiu sa converteasca avutia in confort. Este vorba de o neputinta economica, dar este mai ales o mentalitate conservatoare. Viata spirituala a satului este tot mai saraca, fiind afectata de pierderea zestrei traditionale, de inactivitatea institutiilor culturale, de absenta liderilor culturali.

Revigorarea vietii rurale

In judetul Constanta se observa acest fenomen in foarte multe localitati rurale. Exemple in aceasta privinta il reprezinta sate precum Casian, Casla sau Gura Dobrogei, unde nu mai locuiesc decat 15 sau maxim 20 de familii, in timp ce, cu ani in urma acestea, erau sate bogate si cu renume. In multe localitati rurale nu exista nici macar post de politie ori spital, sau nici chiar un magazin de Doamne-ajuta. Este de la sine inteles ca putinii copii care se mai nasc in aceste localitati abia asteapta sa creasca pentru a pleca si a lasa in urma peisajul dezolant pe care il infatiseaza aceste sate. In acest context, apare foarte justificat protestul pe care obisnuiesc sa il rosteasca batranii: "Dar cu sapa cine o sa mai dea, maica?". Acest lucru a devenit cu adevarat o problema, astfel incat se promoveaza o adevarata campanie de revigorare a vietii sociale si economice din mediul rural, pentru a se evita astfel dezechilibrul creat ca urmare a migratiei taranilor spre oras. Acest lucru se datoreaza, in primul rand, faptului ca o revigorare a vietii rurale romanesti presupune investirea unor sume uriase in tot ceea ce inseamna aspect al vietii rurale, fara sa se poata sti cu siguranta daca acest scop ar putea sau nu sa fie atins. Realizarea acestui lucru nu este deloc facila, intrucat odata plecati de la sate, oamenii refuza cu indarjire sa se mai intoarca, oricat de greu le-ar fi sa traiasca la oras. In acest scop, SAPARD este programul Uniunii Europene prin care se acorda fonduri nerambursabile pentru agricultura si dezvoltare rurala. Romania va beneficia in perioada 2000-2006 de 150 milioane de euro, la care se adauga suma de 50 milioane de euro, respectiv un sfert din totalul cheltuielilor publice, care reprezinta contributia Guvernului Romaniei. Finantarea poate fi solicitata de producatorii agricoli privati, asociatii ale producatorilor agricoli, intreprinderile mici si mijlocii sau autoritatile locale. Vor avea prioritate la finantare cei care urmaresc imbunatatirea procesului de productie si a marketingului produselor agricole si piscicole, apoi vor avea, de asemenea, intaietate proiectele ce privesc dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale, investitiile in exploatari agricole, diversificarea economica si masurile forestiere.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii