Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:06 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Santiere inchise de inspectorii de munca

ro

27 Aug, 2003 00:00 819 Marime text

Ilegalitati in activitatea de constructii

Deoarece muncitorii lucrau fara forme legale, 12 angajatori au fost sanctionati cu amenzi care depasesc un miliard de lei

Campania nationala de depistare a muncii la negru la societatile din constructii, precum si de verificare a modului de respectare a legislatiei muncii, demarata pe 18 august s-a incheiat luni. Un alt scop al campaniei a fost legat de cresterea gradului de constientizare a angajatorilor si angajatilor in ceea ce priveste necesitatea respectarii prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca, al sanatatii si securitatii in munca. Au fost verificati 88 de agenti economici care aveau peste 7.200 de angajati. Ca urmare a deficientelor constatate, Inspectoratul Teritorial de Munca a dispus 453 de masuri cu termene limita de remediere, totodata, fiind aplicate sanctiuni contraventionale de aproximativ 1,2 miliarde lei, din care 700 de milioane de lei pentru nerespectarea sanatatii si securitatii in munca si circa 500 de milioane de lei pentru incalcarea legislatiei in domeniul relatiilor de munca.

Deficiente si sanctiuni

Inspectorii Inspectoratului Teritorial de Munca Constanta au verificat, in cursul saptamanii trecute, aproximativ 90 de societati care isi desfasoara activitatea in domeniul constructiilor. Pe parcursul actiunii, au fost identificate 508 deficiente numai in ceea ce priveste securitatea si sanatatea in munca. Din totalul angajatorilor verificati, 56 au fost sanctionati. Totodata, acolo unde deficientele constatate au fost grave, s-a luat masura inchiderii santierelor respective, in aceasta situatie fiind 17 societati. In domeniul securitatii si sanatatii in munca, cele mai frecvente deficiente au fost examene medicale incomplete, nesemnalizarea corespunzatoare a locurilor cu pericol, necompletarea in fisele de protectia muncii a aptitudinii pentru lucrul la inaltime, semnalizarea necorespunzatoare a lucrarilor, fise de protectia muncii intocmite necorespunzator, necomunicarea modificarii conditiilor de lucru din domeniul autorizarii, personalul nu este testat prin sondaj pentru verificarea cunostintelor, iar electricienii nu erau autorizati. In domeniul relatiilor de munca, deficientele intalnite frecvent s-au referit la primirea la munca a persoanelor pentru care nu s-au incheiat contracte individuale de munca, neinregistrarea la termen a contractelor individuale de munca, neintocmirea fisei postului pentru fiecare functie in parte, nedepunerea la ITM Constanta a actelor aditionale la contractele individuale de munca ale angajatilor, neplata la timp a orelor prestate in zilele de repaus saptamanal, a orelor de noapte si a orelor suplimentare si nerespectarea regimului de lucru al minorilor, respectiv sase ore zilnic.

Masuri de remediere a deficientelor

Pe langa sanctiunile aplicate, inspectorii ITM au dispus si o serie de masuri de remediere a deficientelor. In domeniul sanatatii si securitatii in munca, principalele masuri dispuse au vizat imprejmuirea zonelor de lucru, semnalizarea locurilor de lucru periculoase, a prizelor cu impamantare locala, intocmirea de reguli proprii de lucru, respectarea normelor de electrosecuritate, vizarea aptitudinii pentru lucrul la inaltime in fisele de protectia muncii, dotarea cu truse sanitare pentru acordarea de prim-ajutor si intocmirea registrului de evidenta a accidentelor de munca. Masuri de remediere a deficientelor au fost dispuse si pe linie de relatii in munca. Astfel, angajatorii trebuie sa depuna la ITM actele aditionale la contractele individuale de munca ale salariatilor carora li s-au modificat clauzele initiale, sa plateasca orele suplimentare, sa intocmeasca fisa postului pentru functiile si meseriile utilizate la nivel de societate si sa depuna la ITM dovezile de plata a salariatilor insotite de actele care atesta plata lunara a contributiilor la bugetul asigurarilor sociale de stat.

Munca la negru

Campania de depistare si-a atins scopul deoarece, din totalul societatilor verificate, 12 au fost descoperite utilizand munca la negru. Numarul persoanelor descoperite fara forme legale de angajare a fost de 27. Printre societatile sanctionate pentru munca la negru s-au numarat Darmel Tour SRL, LMD SL, Eucas SRL, Lacto Panait si Ducon SRL. Acesti agenti economici au primit sanctiuni cuprinse intre 20 si 50 de milioane de lei. Numarul total al amenzilor aplicate pentru munca fara forme legale s-a ridicat la 290 de milioane de lei. O parte dintre aceste societati au fost chiar inchise pentru practicarea muncii la negru, si nu numai. Printre santierele inchise de ITM s-au numarat si cele apartinand societatilor Samouna 01 SRL, Mont-Cris SRL, Aleto Star SRL si Total Construct SRL.

Intalnire la minister

Rezultatele campaniei desfasurate la nivelul judetului Constanta inca nu sunt cunoscute in totalitate deoarece 40% dintre cei controlati sunt din alte judete.Tiberiu Plesu, inspector sef al ITM, a declarat ca, in aceste cazuri, s-a trimis documentatia in judetele de unde erau firmele respective si se asteapta rezultatele. Prin urmare, bilantul actiunii va fi analizat pe data de 29 august, la Bucuresti. La aceasta data, toti inspectorii sefi din tara se vor intalni cu ministrii Elena Dumitru si Ionel Blanculescu, pentru a discuta rezultatele controalelor, precum si alte aspecte organizatorice.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii