Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:07 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reteaua de asistenti maternali va fi extinsa

ro

21 Nov, 2003 00:00 1128 Marime text

Meseria de parinte

In prezent, in Constanta activeaza 275 de asistenti maternali asistati care au in ingrijire unul sau mai multi copii din centrele de plasament * Rolul asistentului este de a asigura, prin activitatea pe care o desfasoara la domiciliu, cresterea, ingrijirea si educarea celor pe care ii primeste in plasament * Acesta beneficiaza de un salariu de baza stabilit intre limita minima si maxima pentru asistentul social cu pregatire medie

Directia Generala Judeteana pentru Protectia Drepturilor Copilului Constanta are in vedere extinderea retelei de asistenti maternali pana la sfarsitul acestui an. In prezent, in Constanta activeaza 275 de asistenti maternali asistati care au in ingrijire unul sau mai multi copii din centrele de plasament. Directorul executiv adjunct al DGJPDC Constanta, Elena Tudor, a declarat ca exista un numar foarte mare de cereri venite din partea unor persoane care doresc sa fie atestate ca fiind asistenti maternali. "Este imposibil sa aprobam toate cererile pentru ca exista riscul sa avem mai multi asistenti maternali decat copii care sa fie dati spre ingrijire. Reteaua va cuprinde maximum 300 de asistenti maternali", a precizat directorul executiv. Rolul asistentului este de a asigura, prin activitatea pe care o desfasoara la domiciliul sau, cresterea, ingrijirea si educarea, necesare dezvoltarii armonioase a copiilor pe care ii primeste in plasament. Pentru a deveni asistent maternal o persoana trebuie sa aiba un atestat si sa indeplineasca unele conditii specifice.

O treime din cereri sunt aprobate

Asistentul maternal trebuie sa detina o locuinta corespunzatoare din punctul de vedere al spatiului locativ si al conditiilor igienico-sanitare, sa aiba sistem de incalzire propriu sau de la reteaua comuna de termoficare. Persoana solicitanta nu trebuie sa desfasoare alte activitati sau sa urmeze diferite forme de invatamant, care ar limita timpul necesar cresterii si educarii copilului. In cazul pensionarilor, este obligatoriu ca acestia sa nu se fi pensionat pe motive de boala. Cei care primesc in ingrijire un copil sunt obligati sa urmeze un curs de formare specific. Stagiul este organizat de DGJPDC Constanta si consta in cursuri de 60 de ore de psihologia copilului, medicina generala, precum si un curs legat de drepturile si obligatiile unui asistent maternal. Atestatul de asistent maternal este valabil trei ani, iar pentru a fi prelungit persoana in cauza va fi reevaluata de o echipa a DGJPDC Constanta. Selectia asistentilor maternali este foarte riguroasa, astfel ca, din numarul total de solicitari, doar o treime sunt validate.

Salariu pentru a ingriji copiii orfani

Exista doua feluri de asistenti maternali, respectiv cei care au copii in plasament, respectiv pana in momentul in care familia de origine isi rezolva problemele cu care se confrunta, si incredintarea, care se poate asemana cu o adoptie. Conform legii, acesta beneficiaza de un salariu de baza stabilit intre limita minima si maxima pentru asistentul social cu pregatire medie, in functie de vechimea in munca, precum si de un spor de 15% calculat la salariul de baza pentru incordare psihica foarte ridicata si conditii de munca deosebite. Asistentii maternali care au in incredintare cel putin doi copii sau copil cu dizabilitati, infectat HIV sau bolnav SIDA vor primi alte sporuri la salariul de baza. In general, acestora le sunt incredintati copii pentru o perioada determinata, existand foarte putine cazuri in care micutii raman la asistentul maternal pe un termen mai lung.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii