Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:53 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reclamaţii la OPC pentru clauze abuzive Care sunt băncile cu care se luptă, prin instanţe, constănţenii

ro

03 Oct, 2012 00:45 4834 Marime text
OPC_Dionisie_Culetu.jpgÎn 2010, OUG 50, aşa-numita Ordonanţa creditelor, le-a permis românilor să depună plângeri la Protecţia Consumatorilor sau să cheme în instanţă băncile, din cauza clauzelor abuzive din contracte. Legea nu s-a aplicat decât câteva luni celor care aveau credite în derulare, fiind ulterior modificată în Parlament. Însă, una dintre legile mai vechi, 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori, permitea consumatorilor să reclame neregulile costisitoare din contractele de credit. Pe această lege s-au bazat, în principal, aproape toate procesele împotriva băncilor de până acum, precum şi cele mai multe reclamaţii împotriva băncilor.

Din anul 2010 până în prezent, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa a înregistrat 32 de procese cu băncile având ca suport legea 193/2000. Potrivit reprezentanţilor CJPC Constanţa, reclamaţiile clienţilor au vizat următoarele bănci: Alpha Bank, BCR, ATE Bank, OTP Bank, Piraeus Bank România, Bancpost, Volksbank.

„Din cele 31 de procese patru au fost deja câştigate. Restul se află încă pe rolul instanţelor. În urma proceselor câştigate, băncile sunt obligate să modifice toate contractele de acelaşi tip", a declarat comisarul şef de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa, Dionisie Culeţu. Legea 193/2000 a fost modificată la începutul lunii august. Noile prevederi adăugate legii permit ANPC sau unei Asociaţii pentru protecţia consumatorilor să conteste în instanţă legalitatea unor clauze din contractele cu profesioniştii, iar dacă acestea se dovedesc a fi abuzive, atunci instanţa va obliga la eliminarea lor din toate contractele de credit, dat fiind caracterul preformulat al acestor contracte.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Frasin 02 Nov, 2012 13:28 Faceti vă rog emisiuni, reportaje, sondaje , etc... băncile astea ne iau dreptul la viata, sunt aprox 5.000.000 de oameni cu credite, din care mai mult de jumatate au ajuns in imposibilitate de plata, asta datorita, in marea majoritate , a clauzelor abuzive din contractele de credit, băncile greceşti fac pur si simplu cămătarie , japca, iti cer bani in plus, ajungem sa platim sumele imprumutate de 4-5 ori in plus, fac presiuni, telefoane, amenintari, sunt cateva milioane de oameni in aceasta situatie, ganditiva la rating macar daca nu va ganditi ca or sa ajunga oameni pe strada, asta datorita faptului ca sunt multi clienti care nu cunosc legea, cei de la banca profita de asta, se folosesc de fel si fel de trucuri ca sa impiedice clientul sa termine creditul. Voi, mass-media puteti sa-i mai domoliti, vrem contracte clare ... am ajuns sa platesc creditul de 2 ori pana acum si sunt la jumatatea contractului.. mai vor suma inca de 2,5 ori ...