Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:06 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

RAJA SA, partener în proiectul CISWASTEWATER Aurel Presură - „Am încercat să stabilim cea mai bună abordare pentru managementul apelor uzate“

ro

06 Nov, 2015 00:00 2850 Marime text
Timp de cinci zile, între 4 şi 8 noiembrie, SC RAJA SA Constanța găzduiește ultima etapă de instruire din cadrul proiectului „Strategia de îmbunătăţire continuă a eficienţei staţiilor de epurare a apelor reziduale din statele riverane Mării Negre” (CISWASTEWATER).
 
Ieri, la sediul RAJA SA din localitatea Murfatlar, partenerii proiectului au vorbit despre importanţa managementului staţiilor de epurare. La întâlnirea cu presa au luat parte Aurel Presură - directorul adjunct al SC RAJA SA Constanţa, Cristina Silvestru - Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Turbomotoare COMOTI, director de proiect, prof. dr. Ing. Dan RobescuNelli Gospodinova - BSCE Bulgaria, prof. dr. Maria Gonța - Universitatea de Stat din Republica Moldova, dr. ing. Gurgen Aleksanyan - Universitatea de Stat din Armenia.
 
„Această etapă constituie cea mai mare provocare, deoarece acum se obţin rezultatele întregului efort făcut în etapele anterioare pentru a îmbunătăţi procesele din staţiile de epurare. În cadrul acestui proiect a fost analizată situaţia staţiilor de epurare din cele trei ţări cu acces direct la mare, dar şi din alte trei ţări conectate cu regiunea Mării Negre. Am încercat să stabilim cea mai bună abordare pentru managementul apelor uzate prin utilizarea unei noi metodologii“, a declarat Aurel Presură.
 
Despre proiectul CISWASTEWATER
 
Proiectul CISWASTEWATER, în valoare de 455.380 euro, este finanțat în proporție de 90% din fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Comun - Bazinul Mării Negre. SC RAJA SA Constanța participă în calitate de partener oficial la acest proiect din luna ianuarie 2014. Coordonatorul proiectului este Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare Turbomotoare COMOTI București, iar parteneri, alături de SC RAJA SA, sunt: Black Sea Centre of Excellence (BSCE) - Bulgaria, European Regional Framework for Co-operation (ERFC) - Grecia, Yerevan State University (YSU) - Republica Armenia, State University of Moldova (SUM) - Republica Moldova și International Centre for Social Research and Policy Analysis (ICSRPA) - Georgia.
 
Obiectivul general al proiectului este crearea unui parteneriat puternic pentru realizarea unor îmbunătăţiri semnificative în managementul staţiilor de epurare din statele situate în zona Mării Negre. Proiectul a luat startul la Constanța, unde în perioada 9-11 aprilie 2014 a avut loc prima reuniune oficială a partenerilor. Cei implicați au dezvoltat o strategie de îmbunătăţire continuă care să ajute staţiile de epurare să-şi maximizeze eficienţa prin îmbunătăţirea integrităţii datelor, reducerea defectelor şi a variaţiei proceselor, accelerarea fluxului de informaţii şi scăderea costurilor. Multe staţii de epurare din statele riverane Marii Negre au nevoie de modernizări pentru a se putea conforma directivelor Uniunii Europene, în special directivei EU Water Framework.
 
Proiectul demarat în aprilie 2014 a urmărit implementarea unei strategii comune de eficientizare a proceselor de epurare de la nivelul țărilor riverane Mării Negre. Mai ales că o mare parte dintre staţiile de epurare au nevoie de investiții majore, dar și de menținerea operării în timpul proceselor de modernizare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii