Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:49 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

RAJA a atras 320 de milioane de euro. Pregăteşte noi proiecte de 300 de milioane de euro Tehnologii noi, unele în premieră, folosite de regie (galerie foto)

ro

08 Nov, 2013 00:00 2574 Marime text
Veşti bune din partea operatorului regional RAJA. În municipiul Constanţa, lucrările din zona Peninsulară şi cele din Centru vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an. „În zona de Centru până la sfârşitul anului o să mai oprim de două ori apa, iar în zona Peninsulară vor mai fi patru opriri”, a anunţat directorul general adjunct al SC RAJA SA, Aurel Presură.

De precizat că în zona Peninsulară s-a recurs la o tehnologie nouă. „În zona Peninsulară nu s-a făcut săpătură deschisă. Am folosit o tehnologie nouă. Prin cămăşuire introducem întreaga conductă”, a menţionat inginerul-şef Eugen Şerban. La rândul lui, Aurel Presură a precizat că se va apela la această tehnologie în zonele foarte critice pentru că este vorba de o operaţiune costisitoare. 

În localitatea Valu lui Traian se fac noi demersuri în privinţa realizării proiectului „Canalizare menajeră, etapa III”. Cu acest proiect, care se va finaliza în anul 2015, inginerul-şef Eugen Şerban a anunţat ieri că localitatea Valu lui Traian „va avea în totalitate reţea de canalizare”.

Totodată, proiectul privind reabilitarea staţiei de epurare ape uzate din Eforie Sud este finalizat la această dată în proporţie de 98,7%.
„În Mamaia am reuşit să montăm în proporţie de 90% cele două conducte, una dintre acestea va asigura apă în toată zona de nord a staţiunii. În zona lacului am preluat toată canalizarea menajară existentă, care funcţiona cu mari probleme şi am construit una nouă”, a  mai declarat ieri Aurel Presură. 

De asemenea, operatorul regional depune eforturi pentru a încheia până la finele anului următoarele obiective: „Reabilitarea Staţiei de epurare ape uzate Eforie Sud”,„Reabilitare reţele de apă/canal Peninsulă - localitatea Constanţa”, Reabilitare reţele de apă în zona Centru - inclusiv magistrale - localitatea Constanţa”, Extindere Reţele apă/canal Baba Novac, Tulcei şi staţie de pompare nouă – localitatea Constanţa” şi „Reabilitare staţie de epurare şi introducerea treptei de epurare avansată la staţia de epurare - localitatea Poarta Albă”.

Proiecte finalizate în Constanţa, Palazu, Mangalia, Poarta Albă, Valu lui Traian

La capitolul lucrări deja finalizate reprezentanţii RAJA au enumerat ieri următoarele proiecte: Staţia de epurare Constanţa Nord, unde au fost montate şi instalaţii de control şi reducere a mirosului în zona obiectelor ce degajă miros, Reabilitare şi Extindere Reţele apă/canal Palazu şi trei staţii de pompare noi – ape uzate – localitatea Constanţa”, Construcţia Staţie de Epurare Mangalia – Treaptă Terţiară, Reabilitare staţie de pompare ape uzate – localitatea Poarta Albă, Reabilitare staţie de pompare apă potabilă, extindere reţea de canalizare, reabilitare staţie de pompare ape uzate – localitatea Valu lui Traian”,  Staţie de epurare nouă – localitatea Fierbinţi şi Staţie de epurare nouă în localitatea Ţăndărei.

Proiecte de 320 de milioane de euro până în 2015

Potrivit directorului adjunct, Aurel Presură, investiţiile derulate de RAJA prin POS Mediu în perioada 2007 – 2015 sunt în valoare de peste 320 de milioane de euro, iar absorbţia fondurilor europene pe programele atrase de RAJA şi aflate în implementare este la acest moment de aproape 50%, în timp ce media la nivel naţional este de doar 21%.

Proiecte de 300 de milioane de euro până în 2020

Investiţiile nu se opresc aici. Directorul adjunct a anunţat că RAJA se află deja în fază de aplicare pentru POS Mediu, perioada 2014-2020, iar proiectul viitor este estimat la 300 de milioane de euro. Atenţia operatorului regional se va îndrepta mai mult către Constanţa, în următorii ani. „Sistemul de reţele de apă în oraşul Constanţa este foarte vechi. Din cei 706 kilometri, 210 km (peste 26% din reţea) sunt mai vechi de 70 de ani. 57% din kilometri sunt mai vechi de 40 de ani şi de 60 de ani, iar 17% au până în 10 ani, maxim 20 de ani. La canalizare, aproximativ 25% din reţea este mai veche de 70 de ani”, a explicat Aurel Presură, care a menţionat că până acum a fost înlocuită aproximativ 7% din reţeaua de apă şi de canalizare a oraşului şi că se lucrează pentru a fi înlocuită reţeaua mai veche de 70 de ani.

„În municipiul Constanţa, toţi locuitorii vor avea reţea de apă şi canalizare până în 2015”

În Constanţa, toţi locuitorii vor avea reţea de apă şi canalizare până în 2015, a dat asigurări directorul adjunct. „Există o obligaţie a Operatorului Regional ca până în 2015 toate oraşele care au mai mult de 10.000 de locuitori să beneficieze de apă şi canalizare. Cine a fost în formă şi a accesat fonduri europene va reuşi acest lucru”, a menţionat Presură, care a dat exemplul negativ dat de Slobozia care nu a atras niciun leu în acest sens.

„În zona Corbeanca vom folosi o tehnologie nouă”

RAJA pregăteşte în această perioadă un nou proiect care va fi denumit „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată pentru regiunea Constanţa-Ilfov”. Acesta vizează investiţii estimate la 49.717.619 euro în localităţile Buftea, Corbeanca şi Constanţa, necesare pentru realizarea a peste 200 de kilometri de reţea de apă şi canalizare, o staţie de epurare, 3 staţii de tratare, dar şi bazine de stocare, staţii de pompare, foraje, investiţii ce vor deservi o populaţie beneficiară de 114.552 locuitori. „În zona Corbeanca vom folosi o tehnologie nouă şi anume este vorba de un proiect care va funcţiona numai pe vacuum. Este primul proiect din România de acest gen”, a spus Aurel Presură, care a adăugat că RAJA intenţionează ca pe viitor să-şi extindă lucrările şi-n alte zone aflate în proximitatea Capitalei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii