Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:36 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Profesorii universitari vor salarii mai mari

ro

01 May, 2004 00:00 919 Marime text

Protest la Prefectura

Membrii de sindicat de la Universitatea Maritima Constanta si Universitatea "Ovidius" au pichetat Prefectura, conform calendarului stabilit de catre Federatia Sindicala Nationala "Alma Mater" * Ei admit ca prin Legea 315/2003 s-a recunoscut, in sfarsit, importanta sociala a muncii profesorului universitar, dar ca aceasta a creat in acelasi timp o stare de tensiune si de nemultumire in randul personalului didactic care nu beneficiaza de ea * Spre exemplu, la ora actuala, un preparator cu vechime de pana la trei ani are un salariu de 3,8 milioane de lei, un asistent universitar cu vechime intre trei si sase ani ia 3,9 milioane de lei, un sef de lucrari sau un lector universitar- 4,7 milioane de lei

Ieri, incepand cu ora 11.00, peste 50 de membri de sindicat din doua institutii de invatamant superior constantene, respectiv Universitatea "Ovidius" si Universitatea Maritima Constanta, au pichetat, pe parcursul a doua ore, sediul Prefecturii. In opinia participantilor, acesta a fost un protest la adresa guvernantilor pe care ii acuza de discriminare. Acestia au pichetat Prefectura conform calendarului stabilit de catre Federatia Sindicala Nationala "Alma Mater" si vor continua protestele pana la data de 15 mai. Personalul didactic si de cercetare, precum si personalul tehnic-administrativ din invatamantul superior considera ca, la ora actuala, trec printr-o situatie de discriminare care s-a creat in acest domeniu de activitate prin aparitia si aplicarea Legii nr. 315/2003. Cadrele didactice, si nu numai, admit ca prin prezenta lege s-a recunoscut, in sfarsit, importanta sociala a muncii profesorului universitar, dar ca aceasta a creat in acelasi timp o stare de tensiune si de nemultumire in randul personalului didactic care nu beneficiaza de ea, respectiv 85% din cadrele universitare. In acest context s-au intalnit ieri si membrii de sindicat constanteni cu conducerea Prefecturii, pentru a prezenta starea de fapt din invatamantul superior, dar si pentru a gasi impreuna solutii de depasire a starii conflictuale create in acest domeniu de activitate. Spre exemplu, la ora actuala, un preparator cu vechime de pana la trei ani are un salariu de 3,8 milioane de lei, un asistent universitar cu vechime intre trei si sase ani ia 3,9 milioane de lei, un sef de lucrari sau un lector universitar- 4,7 milioane de lei, un conferentiar universitar cu peste 15 ani de activitate in spate- 5,8 milioane de lei, un profesor universitar doctor cu aceeasi vechime- 13,4 milioane de lei, iar un profesor universitar doctor cu peste 40 de ani de activitate- 16,6 milioane de lei. Manifestantii au marturisit ca "Noi vrem sa sensibilizam conducerea locala pentru ca ei sa ne transmita apoi mai departe doleantele. Noi salutam aceasta lege, insa dorim ca ea sa includa si celelalte categorii de cadre didactice, plus personalul TESA. De cand cu Legea nr. 315, s-a ajuns la o discrepanta fantastica intre salariul profesorului si cel al conferentiarului, preparatorului sau asistentului, lucru ce ni se pare nedrept".

Daca nu vor creste salariile, se va ajunge la greva generala

Potrivit declaratiilor liderului de sindicat de la Universitatea Maritima Constanta. prof. univ. Dan Popa, actiunea din cursul zilei de ieri este indreptata impotriva Legii nr. 315/2003, prin care salariile profesorilor universitari s-au dublat, iar pentru restul cadrelor - conferentiari, preparatori, asistenti si personal TESA - ramanand aceleasi. Acesta a mai declarat ca protestul nu este declansat impotriva conducerii universitatii de care apartin si nici impotriva colegilor care au beneficiat de aceasta marire, ci impotriva deciziei Ministerului Cercetarii si Educatiei, care a fost injusta. Actiunea sindicala desfasurata la Prefectura nu a afectat procesul de invatamant, la aceasta participand doar acele persoane care nu erau cuprinse in procesul instructiv-educativ intre orele 11.00-13.00. Trebuie spus ca universitarii constanteni au intentionat si in cursul saptamanii trecute sa picheteze Prefectura, dar, pentru ca la acea data nu aveau toate autorizatiile necesare derularii acestui protest, si-au amanat actiunea. La randul lui, liderul Sindicatului Liber al Universitatii "Ovidius", Petre Petculescu, a declarat ca a trimis instiintari la toate facultatile din cadrul institutiei mentionate, fara a perturba insa procesul de invatamant, cu scopul ca la manifestare sa ia parte cat mai multe persoane. "Vrem sa atragem atentia reprezentantilor Guvernului in teritoriu asupra situatiei noastre", a adaugat acesta. In ceea ce priveste reactia autoritatilor, prefectul Gheorghe Martin a spus ca asteapta de la manifestanti un protest scris, pe care il va transmite mai departe reprezentantilor Guvernului. Deci, in final, in urma actiunii sindicale de ieri nu s-a reusit mare lucru, insa participantii spera ca totusi lucrurile se vor indrepta. Profesorii care au luat parte la aceasta actiune ne-au declarat ca vor fi alaturi de colegii lor din tara si saptamana viitoare, cand acestia vor picheta sediul Ministerului Finantelor, asta in cazul in care ministrul Educatiei si Cercetarii, Alexandru Athanasiu, nu ii va invita pana atunci pe liderii sindicali la negocieri pe tema salariilor. In urma unui sondaj efectuat recent in randul cadrelor didactice si nedidactice, 93% dintre cei intervievati au raspuns ca sunt de acord cu declansarea grevei generale din cauza diferentelor create prin aplicarea Legii nr. 315/2003 privind cresterile salariale pentru personalul din invatamant.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii